Etanat ja valkosipulit menevät käsikädessä. |
Ranskan matkasta inspiroituneena halusin järjestää ranskalaisen illallisen. Saimme vielä sopivasti houkuteltua ystäväpariskunnan visiitille. Pariisilaisesta gourmetpuodista hamstratut säilötyt etanat ja niihin suositeltu punaviini olivat lähtökohta illalle. Kun vielä samaan aikaan Helsingin Sanomien Ruokasivut julkaisivat ranskalaisia reseptejä niin tiesin pääruokammekin; kukkoa (kanaa) viinissä. Lapsiperheessä vieraiden on kuitenkin turha kuvitella kävelevänsä valmiiseen pöytään. Ehei, vieraat toimivat viihdytyskomiteana emännän hääriessä keittiössä. Kun hiljaisuus vihdoin laskeutui nakitin toisen vieraistamme etanavastaavaksi. Jälkiruokakin saatiin kuohkeaksi kahdeksalla käsiparilla.
Kaksitoista etanaa ja kuusi valkosipulinkynttä myöhemmin. |
Valkosipulietanat (24 kpl)
- 24 etanaa
- 100 g voita
- 1 valkosipulin kynsi (kokeile 12 kpl niin alkaa tuntua jossain)
- 1 salottisipuli
- 3 rkl persiljaa hienonnettuna
- 2 tl sitruunan mehua
- suolaa ja valkopippuria
Hesarin ohje neuvoo uunin lämpötilaksi 250 ja paistoajaksi 5-10 minuuttia. Etanavastaavamme laski lämpötilaa 175:een ja antoi etanoiden tiristä 20 minuuttia. Tarjoa patongin tai maalaisleivän kera.
- 10 pientä salottisipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 kokonainen broileri (tai 4 koipea)
- suolaa ja mustapippuria
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 4 rkl rypsiöljyä
- 4 rkl voita
- 4 dl punaviiniä
- 170 g pekonia
- 200 g herkkusieniä (tai suppilovahveroita tai tatteja)
- 2 dl lihalientä (2 rkl vasikanfondia ja 2 dl vettä)
- 1 laakerinlehti
- 8 oksaa timjamia
- 4 rkl hienonnettua persiljaa
Suklaakohokkaat. |
Torstain Hesarista luen aina ensimmäisenä ruokasivut. Ruokatorstain ohjeet ovat usein perinteisiä mutta niin kovin käyttökelpoisia. Ja mikäs sopisi paremmin jouluun kuin juurikin ne perinteiset jouluherkut. Ruokatorstain joulu – keittokirja kokoaa Ruokatorstain kaikkien aikojen parhaimmat jouluohjeet yhdeksi niteeksi. Ilostuin kovasti kun sain käsiini yhden arvostelukappaleen. Ruokakuvat olivat houkuttelevia ja inspiroivat jo (!) suunnittelemaan joulumenua. Vaikka kyseessä on joulukirja niin monet reseptit ovat varmasti käyttökelpoisia kaikkiin talven juhliin. Ruokatorstain joulu on saatavilla Mediakulmassa Sanomatalossa, Hesarin verkkokaupassa ja hyvin varustetuista kirjakaupoista kautta maan. Hintaa komeudella on 36 euroa.
I-H-A-N-A illallinen!
Oi mikä illallinen!
Lähden uudeksi vuodeksi Pariisiin, niin tämäntyypinen illallinen ennen reissua nostattaisi kummasti matkakuumetta 🙂
Kokeilin sunnuntaina Sara La Fountainin suklaafondanttia ja siitä tuli tosi hyvää 🙂
Minulla on tuo Ruokatorstai ja aikaiseksi joululahjaksi ajattelin itselleni ostaa heidän joulukirjansa. Saisi sitten inspiraatiota jouluherkkuihin. Ruokatorstai- kirja pitäisi minusta olla joka kodissa, todella hyvä keittokirja 🙂
Mekin tykätään valkosipulista, mutta juuri etanoiden kohdalla kynsi tai kaksi on omaan makuumme juurikin passeli tämänkokoiseen settiin. Silloin maku viipyilee taustalla maistuen kuitenkin selkeästi, mutta muutkin maut pääsevät esille. Mutta nämä nyt onkin niitä makuasioita :).
Sofié, ihanaa reissua. Nauti! Olen viettänyt kerran uuden vuoden Pariisissa. Olihan se aika hätkähdyttävää kun Champs-Élyséellä
vaelsi varmaan miljoona ihmistä. Hauska (ei sillä hetkellä niin hauska) yksityiskohta oli että joku varasti juuri ostamani Benettonin hatun suoraan päästäni. Kertoo ehkä jotain kuinka paljon sitä porukkaa oli.
Merituuli: Okei, tuo valkosipulin määrä lähti ehkä vähän lapasesta mutta jotenkin se tuntuu ”häviävän” uunissa. Oonkohan koskaan syönyt ruokaa jossa olisi mielestäni liikaa valkosipulia..? Tuskimpa 🙂
Nanna, oli I-H-A-N-A 😀
Mmm. Näyttääpä hyvälle! terveisin Tony Ponkala