KANTUKKIINEJA JA MUITA JOULURUOKIA

Jouluaaton illallinen ei ollut aivan perinteinen jouluruokabuffetmättö. Ruokaa tuli valmistaa kahdelle aikuiselle ja yhdelle vaahtosammuttimelle eikä sitä saanut jäädä yli. Lukijoiden vinkkien ja nettireseptien avustuksella elämäni ensimmäinen joulumenu näytti lopulta tältä:

Lohitartar

Poron sisäpaisti ja imelletty bataatti-peruna laatikko
Magari 2006, Italy

Cantuccini di prato
Vin Santo, Italy

Vein ’kantukkiineja’ myös joulutuliaisina sukulaisille.


Joulubataatti

Joulupöydästä kerään aina ensimmäisenä lautasen täyteen erilaisia kaloja. Illallisen avasi lohitartar joka ei millään muotoa jää pelkäksi joulukokeiluksi. Tartarin täydensi tuore saaristolaisleipä. Paisti olisi saanut olla sisälämpötilaltaan lähempänä 60–65 astetta kuin 55. Liha jäi meidän makuun hieman liian raa’aksi. Bataatti-perunalaatikko oli hauska versio tutusta joululaatikosta. Minille maistui kaikki lohitartarista verenpunaiseen poropaistiin.

Hesarin Cantuccini-ohje sellaisenaan vaikutti aika pliisulta. Kävin läpi tusinan eri variaatioita erityisesti italialaisena mainostettuja reseptejä. Niiden pohjalta lisäsin reseptiin yhden sitruunan kuoren raastettuna, ronskisti pilkottuja manteleita, aniksen siemeniä ja 2 tl Vin Santoa.

Cantuccini di prato – mantelikorput

5 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl sokeria
100 g mantelilastuja (tai kokonaisia)
2 munaa
1 keltuainen
2 rkl vettä

Oma lisäys:
1 sitruunan kuori raastettuna
1 tl aniksen siemeniä
2 tl Vin Santoa

1. Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää sokeri ja mantelilastut.

2. Vatkaa munat ja keltuaiset kevyesti keskenään. Lisää kuiviin aineisiin ja sekoita taikinaksi.

3. Lisää myös vesi.

4. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kolmeen osaan ja leivo noin kolmen sentin levyisiksi ja pellin mittaisiksi säikeiksi. Nosta uunipellille leivinpaperin päälle.

5. Paista 200 asteessa noin 10-12 minuuttia, kunnes leivonnaiset ovat kauniin kullanruskeita.

6. Ota uunista ja leikkaa heti vinottain viipaleiksi. Erottele palat toisistaan ja kuivata puolisen tuntia uunin jälkilämmössä.

Arkistojen kätköistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *