Uppomunasalaatti ja maalaisperunoita
Kevään tuoma inspiraatio näkyy jo selvästi ruuanlaitossa. En edes muista koska olisin viimeksi valmistanut salaattia. Uppomunasalaatti pekonimuruilla ja maalaisperunoilla kelpasi salaattia vierastavalle Nirsollekin. Uppomuna on nyt selvästi yksi kevään trendikikka. Sen valmistaminen oli yllättävän helppoa. Selkeät ohjeet löytyivät HS Ruoka-sivuilta.
Uppomuna (4 kpl)
4 kananmunaa
1 dl väkiviinaetikkaa
2 l vettä
Riko jokainen muna erikseen laseihin. Lämmitä vesi noin 90 asteiseksi. Sopiva lämpötila on kun vesi on juuri alkamassa poreilemaan. Induktioliedellä oikean lämpötilan seuraaminen kävi näppärästi. Kun vesi on kuumentunut, tee lusikalla veteen pyörre. Laita enintään kaksi munaa kerralla veteen ja pyöräytä vettä tarvittaessa uudestaan lusikalla. Pyörre estää munia tarttumasta pohjaan. Ihanteellisesti valkuainen kietoutuu keltuaisen ympärille. Keitä 3-4 minuuttia. Jäähdytä valmiit munat jäävedessä. Käytin pienehköjä luomukananmunia. Muniin jäi rämmäleitä ja kaikki valkuainen ei kietoitunut munaan. Kolmas muna oli jo hieman kauniimpi. Ilmeisesti tämä kuuluu asiaan ja ei ole täysin vältettävissä.
Kasasin uppomunasalaatin kahdesta eri salaatista uppomunasta, pieneksi silputusta pekonista ja uunissa paistetuista rosamundaperunalohkoista.
Oluinen munakasmuffinssi |
Munateema jatkuu. Tässä yksi suosikkiresepteistäni tapahtumasta:
Oluinen munakasmuffinssi
4 kananmunaa
2 dl kermaa
50 g emmental- tai Gruyère-juustoa raasteena
loraus Carlsberg olutta
suolaa
pippuria
Sekoita kananmunat, kerma ja juusto. Lorauta sekaan olut, mausta ja annostele muffinssivuokiin. Paista uunissa 180 asteessa noin 10 minuutin ajan.