Toissapäivänä oltiin niin rendikästä niin rendikästä viestintätoimisto Akvamariinin bloggaajille järjestämässä Food For Trendsetters-tapahtumassa. Viestintätoimiston ja Sara La Fountainin esitysten antoisin anti käsitteli ruokatrendejä ja ruokabloggaajakenttää ulkomailla. Viininäkökulmaa avasi suomen toinen Master of Wine Tuomas Meriluoto. En tyytynyt vain copypeistaamaan asiantuntijoiden monologia vaan kokosin kuulemani perusteella ja ajatuksistani oman ruokatrendiraamatun 2011-2012.
Jennin Ruokatrendiraamattu 2011-2012
Kotiruoka – Kotona järjestetään illanistujaisia ravintoloiden sijaan. Vieraat eivät enää astu valmiiseen pöytään vaan otetaan mukaan kokkailuihin.
Mummoilu – oman mehun tai hillojen tekeminen, säilöminen, marjojen poiminta, kalastus.
Villiyrtit – omalta takapihalta tai lähimetsästä haetaan villiyrttejä ruuanlaittoon
Yksinkertaisuus ja aitous– Niin ravintoloissa kuin kotonakin suositaan yksinkertaista ruokaa ja edullisia kotimaisia ruoka-aineita
Pientuottajien tuotteita marketteihin – Maatilatori avasi jo liikkeen Kannelmäen Prismaan
Gastronominen Suomi – Gastronomiset kotimaanmatkat kasvattavat suosiotaan. Mökkireissulla poiketaan lähialueen pientuottajien tiloille ja Turkkusessa käydessä ravintolapöytä buukataan etukäteen.
Luomutuotteiden brändäys – pientuottajien tuotteet brändätään näkyvämmin
Lisäaineettomuus – Valmisruokavalikoima monipuolistuu kun lisäaineettomia valmisruokia tuodaan markkinoille. Lisäainekeskustelu alkaa pikkuhiljaa näkyä myös ruokateollisuuden isompien toimijoiden tuotteissa. Uskon tähän siitäkin huolimatta että Atria ei ollut erityisesti huomioinut vellovaa keskustelua uutuustuotteissaan. Atria odottaa myyntilukuja ja kääntänee kelkkansa 2012.
Lihansyönnin väheneminen – Tietoisuus eläinten karmaisevista oloista lihan tehotuotannossa kasvaa. Myös sekasyöjät vähentävät lihansyöntiä esimerkiksi noudattamalla kasvisruokavaliota kerran viikossa. Käy vaikka tutustumassa No meat on monday-blogiin. Marinoimattoman lihan osuus myynnistä kasvaa. Broilerisuikaleiden myynti vähenee.
Gourmet pikaruoka – voisiko hampurilaisen, hot dogin, pizzan tai tacon tehdä paremmin?
Uudet myymälä ja ravintolakonseptit – Lasipalatsin kulman pioneeri on Camionette – Saadaanko Helsinkiin ensimmäinen cupcake-myymälä tai ravintolarekka?
Pop-up ravintolat – näitä on nähty jo HelYes sekä Ravintolapäivä protestina liian tiukalle lainsäädännölle.
Natural Wines eli luonnolliset viinit – tuotantoprosessiin puututaan mahdollisimman vähän. Viini käy rypäleiden omalla hiivalla ja sitä ei suodateta. Laatu vaihtelee rajusti mutta tarkoitus onkin tarjota jotain erityistä.
Ruokabloggaajat – Ruokablogien merkitys vaikuttajina kasvaa edelleen. Toiminta kaupallistuu koko ajan enemmän. Bloggaajia kohtaan kasvanut mielenkiinto näkyi tässäkin tapahtumassa. Korviini vuosi knoppitieto että tänä vuonna sama setti järjestettiin ruokatoimittajille mutta supistettuna. En yllättyisi jos näkisimme ruokabloggaajan ravintolan, herkkupuodin tai jopa oman tv-ohjelman.
Moni luettelemistani asioista näkyy jo trendeinä, mutta uskon niiden vahvistuvan edelleen. Mielenkiintoista palata listaan vuoden päästä.
Se-kaunis-kokki Sara. |
- Aamiainen ja viikonloppubrunssit – ruuissa näkyy uusia yhdistelmiä
- Italialaiset ruuat – uusia versioita. Tuoremakkarat ja grillatut pizzat suosittuja.
- Meksikolaiset maut – gourmet tacot
- Etninen fuusiokeittiö
- Luomu- ja lähiruoka – tulossa erittäin eksklusiivisia ekobrändejä
- Ruokakojuja ja rekkoja joista kehittyy kokonainen lifestyle
- Visuaalisuus – ruuan tulee olla houkutteleva
- Maku ja nyanssit (ruuassa maistuu suola, makea, karvas, hapan ja japanilainen käsite ”umami”)
- Tarkoituksenmukaisuus ja idea
- Helppous
- Hauskuus ja yhdessätekeminen
kiitos jenni tosi mielenkiintoisesta postauksesta! mukavaa keväänjatkoa!
Kiitos. Samasta aiheesta varmasti näkyy nyt postauksia muissakin blogeissa joten yritin tuoda oman näkemykseni tulevaisuudesta.
Listaa voisi jatkaa edelleen. Kävin lukemassa Viva Ciabata-blogia ja yhdyn Aleksin ennustukseen eli seuraava kuuma juttu on ohra. Olen itsekin kokeillut ohraa viime aikoina. Italiassa sitä käytetään kuulemma paljon keitoissa. Muutenkin ruis ja perinneruuat tulevat kotikeittiöön ruuanlaitossa.
Ihanaa kevättä ja kesää sinullekin 🙂
Puhut(kirjoitat :)) kyllä asiaa!
Ja jotenkin musta tuntuu, että olet enemmän kartalla näistä trendijutuista kuin Sara… 🙂 Vaikka se Sara kaunis onkin niin en ole ihan täysin vakuuttunut hänen muista ansioistaan. Mutta makuasioista nämä jutut toki on.
Hyviä näkökulmia sulla!
Moi,
Kiitos Tusla 🙂
Omat huomiot kumpuavat lähinnä Suomesta kun muailmalla ei ole tullut reissattua niin aktiivisesti. Edellinen matkani suuntautui brittiruokakultuurin mekkaan Espanjan aurinkorannikolle 😉
Sarahan on todellinen maailmanmatkaaja. Nykyään tosin koko maailma on jokaisen ulottuvilla ihan tästä kotitietokoneeltakin!
Minä puolestani väittäisin, että juuri lihan syöminen on seuraava trendi… Kaikkiruokaisuus. Sisälmykset ja luista keitetyt mehevät liemet. Hyvien raaka-aineiden ja materiaalien arvostus (johon liittyy olennaisena osana karjasta/kanalinnuista/jne. huolehtiminen). Ja se, että liha ja vihannekset eivät enää poissulje toisiaan, vaan rikastuttavat toinen toistaan!
(Vaikka ehkä tämä kaikki liittyy tuohon toiseen kohtaan, uusmummoiluun?)
Hyvä; saadaan väittely aikaiseksi 😉 Itseasiassa en näe että meidän näkemykset on niinkään ristiriidassa. Lihansyönti varmasti painottuu enemmän edullisiin ruhon osiin ja eettisempään lihansyöntiin, mutta lihan kulutus kokonaisuudessaan vähenee kasvissyönnin lisääntyessä.
Mutta aika näyttää!
Ajattelinkin, että tällainen pieni soraääni ei kauheasti haittaa 😉 ”Mummoilu” on kyllä mielenkiintoinen juttu, kaikkine säilöntäjuttuineen, metsän antimineen ja nyt kai sitten kesäkanoineen. Ehkä sitä kautta päästään takaisin perusasioihin? Aika näyttää, mielenkiinnolla jään seuraamaan 🙂
Tuo ”Gastronominen Suomi” oli myös mielenkiintoinen kohta, olisi hienoa, jos löydettäisiin eri alueiden parhaat ruisleivät, rönttöset, ahvensopat, kaalikääryleet, jne., ja että niiden esiin nostaminen innostaisi ihmisiä etsimään oikeita makuja ja pistämään vielä paremmaksi!