PAISTETUT HEINÄSIRKAT

Tervetuloa makumatkalle maailman yrjöttävimpiin keittiöihin! Mad Cook illallisen lopuksi vedin Antto Melasniemen sivuun, ja kysyin pystyisikö hän diilaamaan minulle pienen erän illan aikana tarjottuja heinäsirkkoja. Elävänä tai kuolleena. Seuraavana päivänä järjestettyihin ruokabloggaajien pikkujouluihin oli jokaista bloggaajaa pyydetty tuomaan pieni joululahja. Aamuyöstä heinäsirkkojen paistaminen tuntui vielä hyvältä idealta. 
Nukuttuani palauttavat 4-tunnin yöunet, olikin jo aika valmistella seuraavan päivän ruokia. Otin heinäsirkat pakkasesta sulamaan. Tulisin valmistamaan elämäni yrjöttävimmän aterian. Tuuletin täysille, kaikki räppänät kämpässä auki. Haju oli kuvottava ja muistutti vielä edellisestä yöstä. Yökkäilin, mutta sirkkoja oli pakko käännellä välillä pannulla. Poistuin aina välissä eteiseen vetämään happea, ja eikun takaisin.
”Äiti, se tuijottaa minua”
Mini oli vain innoissaan, ja halusi maistaa heinäsirkkaa. Laitoin yhden paistetun heinäsirkan pöydälle Minin eteen. Mini sai puistatuksia, ja tuijotti sirkkaa. Sanoin että ei ole pakko maistaa, mutta sen voi syödä. ”Äiti, sillä on silmät.” ”Niin, on kultaseni. Se on heinäsirkka.” – ”Se tuijottaa minua.” Ja samassa Mini nappaa sirkasta kiinni ja puraisee pään suuhunsa. Puistatus. – ”En syö enää.”
Näetkö kuvassa ällöjä hyönteisiä vai herkullista yöpalaa?
Paisto öljyssä, ja kevyt sormisuola.

Paistetut heinäsirkat

100 g eläviä tai pakastettuja heinäsirkkoja
2 rkl öljyä
sormisuolaa

Jos heinäsirkat ovat eläviä, ne tulisi pakastaa ensin etteivät ne ns. hypi silmille. Laita heinäsirkat muovirasiaan ja pakasta kunnes liike loppuu. Sulata sirkkoja hieman ennen paistamista. Paistopistettä ympäröivä taso kannattaa vuorata talouspaperilla sillä öljy saattaa räiskyä. Myös heinäsirkkojen jalkoja voi lennellä ympäriinsä paistettaessa. Paista keskilämmöllä n. 10-15 minuuttia kunnes sirkat ovat paahteisia ja rapsakoita. Nosta leivinpaperin päälle jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Kevyt sormisuola ja sirkat ovat valmiita nautittaviksi.

Vinkki! Näin joulun alla ruokalahjat ovat suosittuja. Paketoi heinäsirkat lasipurkkiin, tee kanteen pieniä reikiä jotta kosteus haihtuu, solmi ympärille rusetti ja ilahduta varmasti ikimuistoisella ruokalahjalla! Ruokabloggaajat maistoivat sirkkoja rohkeasti, ja yllätykseksemme myös baarissa tuntemattomat suhtautuivat tarjoamaamme yöpalaan ennakkoluulottomasti. Hyönteiset ovat tulevaisuuden ruokaa länsimaissakin. Toivottavasti en ehdi nähdä sitä päivää…

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Arkistojen kätköistä

18 kommenttia

  1. Anna 19.11.2012

    Olit niin urhea ja näit paljon vaivaa, että tekisi mieli vain kehua niitä. Mutta maku oli kuin eltaantuneessa popcornissa, rapeassa sellaisessa. Kiitos kuitenkin tästä makuelämyksestä 🙂

    Vastaa
  2. Jenni 19.11.2012

    Joku Facebookissa kysyikin tuosta mausta. Siihen rasvaan tarttuu joku outo sivumaku joka ei meinaa lähteä suusta. Ehkä tuo ”eltaantunut” on se oikea sana. Ei tarvitse kehua! En syö enää 😀

    Vastaa
  3. Riikka 19.11.2012

    Ihana, että tän jutun tunnisteissa on ”lifestyle” 🙂

    Vastaa
  4. Kermaruusu 19.11.2012

    Ei tulis syötyä tätä ruokaa… :O 🙂

    Vastaa
  5. Nanna 19.11.2012

    Vuoden 2012 joululahjavinkki!
    ;D

    Vastaa
  6. Yaelian 19.11.2012

    Mä olen jo vuosia halunnut maistaa heinäsirkkoja.Siis mistä niitä saa pakasteena;D
    Kuulemma heinäsirkat ovat namia myös suklaakuorrutteella….

    Vastaa
  7. Jenni 19.11.2012

    Madventures lifestyle 🙂 Vaikea keksiä mihin kategoriaan tämä nyt taas menee 😀

    Kermaruusu, en syytä. Miniltäkin jäi päätön heinäsirkan ruho syömättä.

    Nanna, älä anna läheisillesi ideoita 😉

    Yaelian, voi olla vaikea saada pakastealtaasta. Lemmikkikaupoista saa lemmikeille tarkoitettuja ruokasirkkoja. Laitat sirkat purkkiin ja pakkaseen 😉
    Joku vinkkasi Facebookissa että suklaakuorrutetut skorpionit on hyviä. Jaa-a.

    Vastaa
  8. Yaelian 19.11.2012

    No tämän sun kokemuksen perusteella en taidakaan noita sirkkoja kokeilla;D

    Vastaa
  9. Aila 19.11.2012

    Kaikkea pitää kokeilla ja eikä pidä koskaan sanoa ei-vai miten se nyt meni 🙂

    Vastaa
  10. Campasimpukka 20.11.2012

    Näitä en taida laittaa joulupaketteihin, tyydyn tylsiin salviasuolaan ja vaniljauuttesseen 😀

    Vastaa
  11. Jenni 21.11.2012

    Mä olen nyt 3 vuotta opetellut sanomaan ”ei”, mutta näköjään huonolla menestyksellä 🙂 Vinkkejä oikeasti kivoista jouluruokalahjoista otetaan vastaan!

    Vastaa
  12. Luumukka 21.11.2012

    Heippa Jenni,

    laitoinkin sinulle jo aiemmin kommenttia koskien yhteydenottoasi. Sähköposti lähettäminen sinulle ei vieläkään onnistu, olen toistuvasti yrittänyt. Kokoajan tulee palaute että mailia ei voitu toimittaa. Nyt alkaa kiinnostaa jo kovin, mitä yhteydenottosi blogiini koskee! 😀 joten tässä uudelleen sähköpostiosoiteeni: inkivaarihillo@gmail.com

    Vastaa
  13. Justiina 22.11.2012

    huh,kyllä maistaa näitä tahtoisin,mutta luulen kyllä että maistuisi omastakin mielestä pahalta 🙂

    Vastaa
  14. Jenni 23.11.2012

    Jaa, mihin osoitteeseen laitoit viestiä? liemessa@hotmail.com? Pitäisi bloginkin sähköposti varmaan muuttaa gmailiksi, jos pelittäisi paremmin. Mutta laitan sinulle nyt siis viestiä tulemaan!

    Justiina, siihen makuunkin on vaikea keskittyä kun ällöttää jo niin paljon ennen maistamista…

    Vastaa
  15. Luumukka 23.11.2012

    Juu, hotmailiin yritin laittaa ja kokeilin vielä kahdesta eri mailiosoitteestani lähettää, koko ajan tuli ilmoitus että sähköpostia ei voida lähettää.

    Vastaa
  16. Luumukka 23.11.2012

    Itseasiassa tästä kommentinkin kirjoittamisesta tulee error-ilmoitus mulle sähköpostiin!

    ”Delivery Status Notification (Failure), Delivery to the following recipient failed permanently:

    liemessa@hotmail.com

    Technical details of permanent failure:
    Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain.”

    Samanlainen bumerangiposti tuli kun yritin lähettää mailia.

    Vastaa
  17. Haidi 24.11.2012

    Mahtava postaus! 😀 Extremeä sanoisin.

    Otin muuten osaa Blogi Reality-haasteeseesi.

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    Vastaa
  18. Anonyymi 21.12.2014

    ”Paistopistettä ympäröivä taso kannattaa vuorata talouspaperilla sillä öljy saattaa räiskyä.”

    Paloturvallisuuskurssista saattaisi olla elintärkeää hyötyä tälle kaverille. 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *