RUNEBERGINTORTTU

Tähän aikaan vuodesta hurahdan leivonnaisiin. Napsin vuorotellen laskiaispullia ja runebergintorttuja. Lopullinen runebergintorttu-resepti on lopulta monen netistä löytyneen ohjeen summa. En omista runebergintorttu-muotteja, mutta tortut voi tehdä joko muffinssivuokiin tai Kinuskikissan tyyliin muffinssipellissä jolloin taikina riittää n. 14 kappaleeseen. Päätin tehdä yhden runebergintortun niin ei tarvitse säätää. Reseptistä tulee siis yksi jättimäinen runebergintorttu 🙂

Liemessä runebergintorttu resepti

Tiedättekö mikä on ihaninta juuri nyt? Paistopelti. Juu. Paistopelti. Sain diilattua itselleni Kanniston leipomon Punavuoren myymälästä vanhan vintage paistopellin. Olen ollut jo lähes epätoivoinen ja hakenut vanhaa uuninpeltiä kuvausalustaksi Ebay:tä ja Etsy:ä myöden. Runebergintorttu on siis kuvattu tämän vintage paistopellin kanssa. My precious…mmm 😉 Samanlainen paistopelti on nähtävissä ainakin Kanniston leipomon upeassa uusitussa myymälässä Yliopistonkadulla.

Runebergintorttu (1 kpl)

Taikina
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl mantelijauhetta
1,5 dl korppujauhoja
1 dl murustettua piparia
2 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl omenamehua
0,5 dl punssia

Vinkki! Alkoholittoman version saat vaihtamalla punssin omenamehuun.

Kuorrute
1,5 dl tomusokeria
2 rkl vettä
2 tl sitruunamehua

vadelmahilloa

Kostuttamiseen
0,5 dl punssia
0,5 dl vettä
2 rkl sokeria

Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa joukkoon. Lisää 1 dl nestettä; omenamehu ja/tai punssi riippuen haluatko alkoholittoman version vai et.

Voitele irtopohjavuoka voilla (halkaisija 18 cm) ja laita alle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja painele lusikalla tasaiseksi. Paista 180 asteessa n. 40-45 minuuttia. Kurki välissä hermostuneesti uuniin ja töki tikulla. Runebergintorttuni on tarkoituksella aika tumma, halusin saada siihen kunnolla väriä. Jos et halua tortustasi niin tummaa, alenna hieman lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa. Voit vaikka suojata torttusi leivinpaperilla jos tulee liian kuumat paikat. Anna kakun jäähtyä hetki ja poista vuoka. Käänsin kakun siistimpi pohjapuoli ylöspäin.

Valmista kostuke lämmittämällä kattilassa vesi ja sokeri. Kun sokeri on liuennut, ota kattila pois liedeltä ja lisää punssi. Sivele tai valele kostuketta kakun päälle. En laittanut itse ihan kaikkea nestettä ja oli silti tarpeeksi mehevä omana makuun. Edit: Perun sanani. Valele reippaasti. Kun kakku oli illan ”kuivahtanut” niin ehkä sitä kostuketta olisikin saanut olla enemmän.

Kuorrute valmistetaan sekoittamalla. Lisää nestettä varovasti, jotta kuorrutteesta ei tule liiankaan notkeaa. Laita kakun päälle vadelmahillonokareita ja pursota ympärille kuorrutetta.

Välillä tuntuu että kaikki tapahtuu – seuraavassa hetkessä tuntuu että mitään ei tapahdu. Viime viikolla tapahtui taas kaikki. Cision rankkasi Liemessä blogin Suomen TOP 10 ruokablogit-listalle sijalle 7. Waaa! Musta tehtiin lehtijuttu joka levisi kulovalkeana joka pitäjän paikallislehteen. En sentään tee arkiruokaa 10 minuutissa – vaikka juttu niin väittikin. Uusimmassa Annassa löydätte ”ruokaguru” Jennin kolme reseptiä. Guru – missä? Ja ensi viikolla teen yhtä ruokaprojektia yhteistyössä Tomi ”MasterChef” Björkin kanssa. Nam.

1. ”Kyllä minäkin lasken kaloreita. Just vedin 728 kcal edestä runebergintorttuja.”

2. Tammikuu on mitä parhain rillauskeli @ ruokabloggaajien pyjamabileet

3. Tein sitten lettuja

4. Arabian Piilopaikassa tarjoiltiin tikkupulla-aamupalaa

5. Anna-lehdessä gurun ruokaohjeita

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.

Arkistojen kätköistä

14 kommenttia

  1. aleksi 02.02.2013

    ai tuo on vintage pelti.. näyttää kaksi viikkoa käytetyltä 🙂

    Vastaa
  2. Jenni 02.02.2013

    Kuvasin nyt pellin ”takapuolta”. Etupuoli oli ihan musta ja palaneen sokerin peitossa. Hinkkasin sitä vimillä että saisin sokerin veke, mutta sitä jäi vielä jonnin verran. Pitää hankkia joku kunnon teräsharja. Etupuoli saa jäädäkin mustaksi, mutta haluaisin sen edes puhtaaksi.

    Mun mielestä tämä takapuolikin oli aika veikeä!

    Vastaa
  3. ai että on sitten taas niin ihanan näköistä kakkua, jenni!

    Vastaa
  4. sanna vehviläinen 08.02.2013

    Hei, tein tällä ohjeella muffinivuoissa runebergejä. Käytin pelkkää omenamehua, ja koska kotoa ei löytynyt mantelijauhoa, käytin mantelirouhetta sen tilalla. Taikinasta tuli tosi hyvänmakuinen. En ole ennen juuri perustanut runebergintortuista mutta tällä taikinalla voisin tehdä niitä toistekin! kiitos!

    Vastaa
  5. Jenni 08.02.2013

    Sydän pomppaa aina yhden lyönnin tyhjää kun joku on kokeillut reseptejä. Jännittää miten onnistuvat. Ihana kuulla että maistuivat!

    Mantelirouhe varmaan sopiikin hyvin. Silloin voisi ehkä käyttää grahamjauhojen tilalla osittain vehnäjauhojakin, mutta näköjään toimi noinkin. Riippuu kuinka rouheaa halutaan 🙂

    Vastaa
  6. Sofia 09.02.2013

    ”Kyllä minäkin lasken kaloreita….” heh, mahtava!
    Ja ihanalta näyttää tuo sun Runebergin-kakku. Mä vedin taas tänä vuonna tuon yhden päivän aikana 6 runebergintorttua, kääk! Ens vuonna voinkin sitten samantien leipoa tuon sun respeptin mukaan kokonaisen kakun, ihan vain itselleni syötäväksi 🙂

    Vastaa
  7. Kieku 14.02.2013

    Moi! Olisi hienoa saada sinut ja muutkin bloggaajat mukaan Kananmuna-reseptikisaan. Lisätietoja täältä: http://karppisiskot.wordpress.com/2013/02/10/nyt-alkaa-kiekun-kananmuna-reseptikisa/

    Vastaa
  8. Kuluttajapaneeli 14.02.2013

    Hieno blogi 🙂

    Vastaa
  9. Jenni 14.02.2013

    Sofia, mulla menee aina Runeberginpäivän tienoilla paljon torttuja, mutta jakautuvat kyllä monelle viikolle. Mun henkilökohtainen ruunebergintorttupäivämaksimi on 3 kaupan torttua 🙂

    Kiitos Kieku haasteesta! Katsotaan miten sitä ehtii. Välillä en enää tiedä olenko muna vai kana tässä hösiksessä jota perhe-elämäksikin kutsutaan 😉

    Jos kuluttajapaneeli sanoo että on hiano ploki, niin täytyyhän sen olla niin! Kiitos!

    Vastaa
  10. Tänä vuonna on pakko kokeilla tätä kakkuversiota, kiitti muistutuksesta 🙂

    Vastaa
  11. eee 02.02.2015

    Kakku on uunissa! Kun ei ollut punssia, käytin amarettoa. Ajattelin kyllä kostuttaa omenamehulla. Kantsiikohan laittaa pelkkä omppumehua vai vesi-sokeriliuosta puolet?

    Vastaa
  12. Jenni 02.02.2015

    Olepa hyvä! 🙂

    Vastaa
  13. Jenni 02.02.2015

    Varmaan vähän riippuu kuinka kostealta kakku tuntuu jo ennen kostuttamista. Jos tuntuu että täytyy kovin kostutella (tai itse tykkää kosteammasta) niin silloin voisi puolet ja puolet olla hyvä suhde niin omenamehu ei puske liikaa.

    Vastaa
  14. […] Tähän aikaan vuodesta Nirsolla on taas torttu mielessä. Kyllä vain, laskiaispulla ja runebergintorttu sesonki on korkattu! Hembakat-lehdestä bongattu laskiaispullakakku, eli ruåttalaisittain semmeltårta, taltuttaa laskiaispullahimon satavarmasti. Laskiaispullakakusta riittää tuhdit palat kahdeksalle herkkupepulle. Ja realistisesti neljälle, heh 🙂 Jos laskiaispullat alkaa kyllästyttämään, niin väliin voi aina napsasta yhden runebergintortun. Yhden jättimäisen runebergintortun ohje löytyy täältä. […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *