Skip to main content

Sain viime torstai-iltana sähköpostin Herkkusuu.fi-sivustolta. Viesti oli ensimmäinen yhteydenotto, ilmoitusluontoinen ja hyvin ylimalkainen.

”Herkkusuu.fi seuraa parhaimpia ruokablogeja kooten niiden syötteistä uusimmat blogipäivitykset ja linkittää blogeihin ohjaten niihin uusia
kävijöitä…Olemme nyt pilottivaiheessa keränneet joukon mielestämme parhaita
ruokablogeja ja sinun blogisi on valittu siihen joukkoon. Jotta saamme
Parhaat ruokablogit -listausta varten kerättyä tarvittavat statistiikat,
toivoisimme, että lisäisit mahdollisimman pian jonkun alla olevista
koodinpätkistä johonkin sopivaksi katsomaasi kohtaan blogissasi.”

No en voi laittaa koodinpätkää blogiini jotta te (kuka edes?) saatte dataa blogini kävijämääristä, enkä halunnut ainakaan tässä vaiheessa olla osa sivustoa josta en tiennyt mitään. Sähköpostin mukana ei tullut lisätietoa sivustosta, kuvia demosta tai mitään minkä perusteella olisin voinut päätöstä osallistumisesta tehdä. Heti sähköpostin saatuani yritin soittaa viestin lähettäjälle, mutta ei illalla enää vastattu. Meni viikonloppu, ja maanantaina luen Suomen ruokabloggaajien Facebook-ryhmästä että sivusto on avattu. Käyn katsomassa ja löydän oman blogini sisältöjä sivustolta.

Blogivirrassa näkyy blogini blogipostaus feedinä eli amerikkalaiset vanilja pannukakut. Hyviä muuten! Vastaavia sivustojahan on jo olemassa kuten Ruokala.net tai top100ruokablogit.com joihin olen lähtenyt mukaan. Näillä sivustoilla tästä olisi suora linkki blogiin eli itse sisältöön. Olempa jopa itse koodannut kotikutoisen suomenruokablogit.blogspot.com sivuston, johon jokainen feedissä näkyvä bloggaaja on ilmoittanut halukkuutensa tulla mukaan.

Pannukakkuni feedissä…

Pannukakkuni feedissä…

…jota klikkaamalla ei päädykään blogiin vaan herkkusuu.fi/amerikkalaiset-vanilja-pannukakut/ sivulle

Kuvani ja puolet blogipostauksesta löytyvät suoraan sivustolta.
Mun kinkku. 
Lisäksi löysin lokakuussa paistamani joulukinkun tälläisestä ”Maistuisiko”-applikaatiosta sivuilta. Klikkasin ”söisin”. Silti jäi paha maku suuhun.

Asiaa voi katsoa monelta kantilta. Yksi faktoihin perustuva lähestymistapa on tekijänoikeuslaki.

Tekijänoikeuslaki

1 §

Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden tuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla. (24.3.1995/446)

Kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa. 

Lähde: Finlex / Tekijänoikeuslaki

Tekijänoikeus on helppoa: kysy lupa ja ilmoita nimi! 
Tekijänoikeuslaki suojaa oikeudenhaltijan immateriaalista omaisuutta. Taiteilijan luvan kysyminen ja 
taiteilijan nimen ilmoittaminen on itsestäänselvyys kaikille taidetta ja kulttuuria arvostaville. Tekijänoi- 
keuslaki edellyttää, että ennen teoksen käyttöä kysytään taiteilijan tai /ja muun oikeudenhaltijan lupa ja 
että heidän nimensä ilmoitetaan, kun teosta toisinnetaan.
Lähde: Finnfoto

Tekijänoikeuksien tarkoitus on suojata luovan työn tekijän oikeus oman työnsä tuloksiin. Tekijänoikeuslain mukaan valokuvan ottajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta tai teoksesta. Suomeksi tekijänoikeuslaki suojaa bloggaajan valokuvia ja tekstejä, lukuunottamatta reseptejä ainesosaluettelon osalta.

Suojaako tekijänoikeuslaki sitten bloggaajan tuottamia kuvia ja tekstejä? Kyllä. Lievää epäselvyyttä aiheuttaa kysymys saako bloggaajan kuvia ja tekstejä näyttää feedissä ilman lupaa ja vielä niin että tuodaan kokonaisia kuvia ja tekstejä? Oman tietämykseni perusteella sanoisin että ei saa. Tähän johtopäätökseen on päätynyt myös suurin osa bloggaajista. Kysyin konsultaatiota myös alan ammattilaisilta – valokuvaajilta ja toimittajilta. Suomen blogimedia selvitti asiaa myös asianajajalta, joka oli vahvistanut että näin on.

Blogini on Herkkusuu.fi sivustolla – mitä voin tehdä?

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit antaa Herkkusuu.fi-sivustolle luvan julkaista kuviasi ja tekstejäsi. Asia on täysin sinun päätettävissä – kuvat ja tekstit kuuluvat sinulle ja päätät niiden käytöstä sekä julkaisusta. Vaihtoehtoisesti pyydä heitä poistamaan blogisi feedi sivustolta. Herkkusuu.fi-sivuston julkaisijan Klik klik Oy:n yhteystiedot. Järeämmät keinot ovat laskun lähettäminen luvattomasta käytöstä ja loppupeleissä oikeustoimet.

Sivusto on nyt vedetty alas, mutta aukeaa ilmeisesti uudestaan huomenna. Olen lähettänyt pyynnön poistaa blogini feedistä, toivottavasti näin on tehty. Miksi tällä on sitten ylipäänsä merkitystä? Pitäisikö minun vain olla tyytyväinen sivuston tuomasta mahdollisesta liikenteestä? Olen kyllä avoin yhteistyölle, blogini on mukana muutamilla feedisivustoilla, mutta yhteistyö ei tarkoita että varastetaan muiden tuottama sisältö lupaa kysymättä ja vieläpä tarkoituksena hyötyä siitä kaupallisesti. Herkkusuu.fi-sivusto ei ole ensimmäinen laatuaan, mutta toivon että tästä herää asian tiimoilta julkista keskustelua.

Lisäys pe 28.2:

Herkkusuu.fi avautui uudestaan keskiviikkona. Feedistä lähtee nyt suorat linkit mukana oleviin blogeihin eli asia on otettu vakavasti, korjattu ja tekijänoikeuksienkin suhteen kunnossa. Hyvä juttu!


Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

40 Kommenttia

  • No juuri näin, hyvin pelaa Klik Klik. Miten joku voi vielä olla noin hölmö, että uskaltaa toimia edes näin? Kinkun kohdalla vähän naurattikin jo… hyvä kun vastasit sentään, että söisit. Olisihan se vähän huonoa sun kannalta jos et omia tekeleitä suostuisi syömään 🙂

  • Andalusiana sanoo:

    hmph. samanmoisen viestin sain itsekin enkä oikein päässyt perille tarkoitusperistä. No nyt tuli selväksi. Ei kyllä vakuuta… :-/

  • Tuplaespresso sanoo:

    Yllätyksekseni epätrendikkään ruokablogin päivityksiä siellä oli eilisiltana jo pilvin pimein. En tietääkseni ole pyytänyt päästä mukaan tällaiseen ja viestin saatuani lähetin sähköpostilla kysymyksiä, joihin en vielä tähän mennessä ole saanut vastausta:

    Hei Sirena

    Muutama kysymys kyllä heräsikin.
    Ennen kuin vastaan juuta tai jaata, haluaisin tietää pari juttua:

    Millä perusteilla sivustolle on valittu blogeja, mitä kautta nämä blogit on löydetty ja montako ruokablogia on pyydetty mukaan?

    Mitä konkreettista hyötyä meille olisi siitä, että liittyisimme herkkusuiden seuraan?

    terveisin
    ”Tuplaespresso”
    epätrendikäs ruokablogi

  • Anonyymi sanoo:

    Katsotaan miltä sivusto näyttää, kun se avataan.

  • Maukasta sanoo:

    Kiitos postauksesta. Aika outo lähestymistapa herkkusuu.fi tekijöiltä. Itse olen lanseeraamassa palvelua joka perustuu yhteisöllisyyteen, mutta sinne jokainen käyttäjä voi itse omasta tahdosta lisää reseptejä.

    Käytönnössä herkkusuu.fi tapa toteuttaa palvelu on jopa vanhanaikainen, siinä blogista ”kaapataan” rss syöte jota käytetään herkkusuu.fi sivustolla. Suuressa osassa blogialustoista on automaattinen rss-syötte generaattori joka luo rss:n.

    Vaikka heillä on ollut tässä tarkoitus tehdä hyötyä myös bloggarille niin en näe tässä heidän ”tuotteessa” mitään muuta kuin kaupallista hyötyä jolla he haluavat ykköspaikan ruokablogi ”tietokantana”.

    Omassa palvelussa bloggaajan etu/hyöty on nostettu tärkeämmäksi osaksi palvelua. Lisäksi haluasin ja toivoisin että ”me” ruokabloggarit olisimme yhdessä tiiviimmin kehittämässä ruokablogiskeneä paremmaksi.

  • Jenni sanoo:

    Nyt selitys kuuluu olevan se että maanantaina julkaistu sivu oli vasta demo johon oli päässyt ”virhe” ja tarkoitus ei ole ollut loukata tekijänoikeuksia. Tosin tämä demo oli jo julkinen vaikka lehdistötiedote ei ollutkaan vielä lähtenyt. Toivottavasti tekevät yön yli muutoksia kun sivusto ilmeisesti avataan uudestaan huomenna.

    Kuulemma kaikilta nyt mukana olevilta on pyydetty lupa, hyvä niin.

  • Tuplaespresso sanoo:

    Ai, on pyydetty vai? Ilmeisesti kysymykseni on koettu siellä niin kiusallisiksi, että sen jälkeen ainakin tähän suuntaan herkkusuissa on oltu hiljaa kuin kusi sukassa. Ei ole vastattu sähköpostiini eikä kysytty lupaa näin jälkikäteenkään. Ilmeisesti me emme ole mukana?
    Jotenkin se viime viikon yhteydenotto kuulosti samalta kuin basaarikauppiaiden tarjoukset ”spesialprais, forjuuounli, söör” 😉

  • Maukasta sanoo:

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  • Maukasta sanoo:

    Aika arveluttavaa käyttää myös demo versiossa live dataa muilta blogeilta, taitaa olla pieni pelastus että on päässyt virhe. No ainakin he keräävät tällä tempulla pientä näkyvyyttä, mutta miten käännät tämän positiiviseksi on toinen asia.

  • Kissis sanoo:

    No voi hohhoijaa…Blogit tuntuvat valitettavan usein olevan ilmaista riistaa tai ilmaisia mainospaikkoja. Koskakohan tämä asia korjaantuis ihan kaikille.

  • Anonyymi sanoo:

    http://www.operight.fi/node/422 pakko vähän korjata, että tekijänoikeus ei suojaa reseptiä, mutta kuvien käyttö ilman lupaa on kyllä törkeää toimintaa.

  • Jenni sanoo:

    Totta että tekijänoikeus ei suojaa reseptiä ainesosaluettelon ja valmistustavan suhteen. Sehän on ihan ymmärrettävää; ei kukaan voi ”omia” reseptiä. Blogiteksti, kuten muukin kirjallinen teos, kuitenkin kuuluu tekijänoikeuden suojan piiriin. Näin olen asian ymmärtänyt.

  • Maukasta sanoo:

    En lähtisi heti suojaamaan reseptejä tekijäoikeuksilla, avoimempi data on aina ollut edelläkävijänä asioissa. Ehkä joku maksu systeemi kuten http://www.paywithatweet.com/ olisi hyvä tapa lainata reseptiä.
    Ollaan kumminkin tosi marginaali markkinoilla suomessa näiden ruokablogien kanssa jotka oikeasti tekee rahaa näillä, joten mistään isoista korvauksista ei voi puhua. Varsinkin kun reseptit on tuhat kertaa jo tehty. Kaikkihan on variaatioita toisten resepteistä. Mites tässä tilanteessa tekijäoikeus menisi?

    Kuvien luvaton käyttö on kyllä törkeätä, itse harrastekuvaajana tälläinen kuvien luvaton käyttö laittaa herneen nenään.

  • Chef Jones sanoo:

    Oli munkin jänis resepti sielä.. vaikka en mihkään ole suostunu

  • Samaa mieltä tekijänoikeusasiasta, vaikkei se mielipidekysymys olekaan. Mutta samalla mua alkoi oikeastaan naurattaa tuo kutsukirje, en vaan voi itselleni mitään. Mieleen tuli sellainen ensimmäisen vuoden markkinointiopiskelija, jolla on todella suuri käsitys itsestään ja maailmaa mullistavasta sivustostaan. Kotiläksyt ovat vaan jääneet tekemättä 😉

  • En ehtinyt tarkistamaan onko siellä minun tuotoksiani, mutta sinun ensimmäisessä kuvassa näkyykin postraukseni intialainen kukkakaaliriisi ja kurkkuraita 😉

  • Oikein hyvä ja asiallinen kirjoitus tärkeästä aiheesta. Kuulin sivustosta nyt ensimmäistä kertaa. Toivottavasti hoitavat asian kuntoon. Harmillista kyllä, mutta vastaavia sivustoja mitä luultavimmin tulee tulevaisuudessakin ponnahtamaan internettiin. Tärkeää on löytää ne ja puuttua epäkohtiin niin nopeasti kuin mahdollista.

  • mirra sanoo:

    Hauska juttu tossa linkissä on KlikKlik kavereita kuvaava mainosteksti:
    ”Klik Klikin taustalla ovat Anssi Kiviranta ja Jerry Lindholm, joilla on yhteensä yli kahdenkymmenen vuoden kokemus digitaalisesta markkinoinnista.”

    Siis kakskyt vuotta digit. markkinointikokemusta, eikä mitään ole kaverit oppineet! 😀

  • Minna Vuo-Cho sanoo:

    Juupa juu – kaikkea sitä.
    Onneksi alkaa olla yhä enemmän myös bloggaajia ja heidän oikeuksiaan kunnoittavia palvelutoimijoita markkinoilla ja erilaisia konsepteja joista valita. Eiköhän tässä tapahdu sellainen pudotuspeli, että vain reilusti toimivat pysyvät toiminnassa – onneksi bloggaajt ovat nopeita reagoimaan niin kuin tässäkin nähtiin 🙂

  • Jael sanoo:

    Mullekin tuli sama viesti enkä tehnyt mitään ja unohdin mennä katsomaan sitä ”vahingossa” auki olevaa sivua.Jaa enpä taida laittaakaan mitään koodia sivulleni….

  • Jenni sanoo:

    Pitää odotella huomiseen ja katsoa mitä siellä tapahtuu. Bloggaajat ja sisällöntuottajat ymmärtävät miksi tälläinen toisten sisällön hyväksikäyttö ilman lupaa ei ole ok. Lukijoille ja reseptin etsijöille varmaan osalle ”ihan sama” – hehän toivovat löytävänsä etsimänsä kuten reseptin mahdollisimman helposti ja kätevästi. Toisaalta näkisin että tälläkin herkkusuu.fi-sivustolla jopa lukijan kannalta olisi kätevintä että blogifeedi linkkautuisi suoraan blogiin ja kokonaiseen reseptiin eikä laskeudu ”välisivulle”. Mutta tulee olo että tässä on haluttu sivunäyttöjä. Mitä enemmän lukija joutuu klikkailemaan, sitä epätodennäköisemmin ajautuu enää alkuperäiseen lähteeseen.

    Tämä on asia joka koskee bloggaajia yli rajojen – riippumatta missä tai kenen alla bloggaa, mihin blogiyhteisöön kuuluu tai mistä bloggaa.

  • Hyvä valaiseva postaus Jenni! Mutta asialla on toinenkin puoli. Voittajia on Herkkusuu.fi ja ne kenen tekijänoikeuksia ei rikota. Loppupeleissä myös ne joita rikotaan, mutta siinä on laki mukana. Mutta oli pakko tehdä postaus aiheesta! Kaikkea hyvää kaikille ja asiat selviksi!

  • Toinen anonyymi sanoo:

    Juuri näin. Blogitekstit ja kuvat ovat ”teoksia”, pelkkä resepti sinänsä ei.

  • Kaisa NHWY sanoo:

    Aivan järjetöntä touhua. Twiittasin postauksesi + kirjoitin asiasta Blogiareena.comin foorumiin. Sanaa vain eteenpäin tämmöisestä toiminnasta.

  • Katja sanoo:

    Yleensä postauksessa on muutakin sisältöä kuin resepti – kirjoittajan otsikko, leipäteksti ja kuvat.

  • Räpätäti sanoo:

    Sallittakoon tavallisen lukijan kommentti. Suomen ruokablogien parhaimmisto on mennyt täysin sisäpiirin touhuksi, tuotevalmistajien mainosforumiksi ja haastekampanjoinniksi. Tähän lisänä kokattujen ruokien linkit useiden ystäväblogien resepteihin, joihin ”lisäsin ripauksen inkivääriä”, eli oma mielikuvitus ei enää riitä kokkaamiseen. Blogien kommentitkin ovat lähinnä bloggaajien keskinäisiä kehuja eli ei tee mieli ns. sotkeentua kaverikerhoon omilla vaatimattomilla kotikeittiön kommenteilla. Olen jättänyt suurimman osan Top100 kärkiblogeista suosikkisivuiltani pois. Valitettavasti. Joka tapauksessa toivon bisneksellenne hyvää jatkoa ilman tekijänoikeusrikkomuksia. En uskalla enää lainata pätkääkään kenenkään tekstistä suositellakseni blogia ystävilleni. Harmi.

  • Jenni sanoo:

    Mun blogissa saa kommentoida vaikka anonyymisti eli tottakai sallittakoon myös ”tavallisen lukijan” kommentti 🙂 Onneksi Suomenkin kokoisesta maasta löytyy niin mieletön määrä blogeja että varmasti kaikille löytyy ne itselle sopivimmat kokkaukset, reseptit ja keskustelut.

    Mutta itse asiasta vielä. Kävin katsomassa Herkkusuun korjattua saittia ja näyttää että siellä on nyt feedistä suorat linkit blogeihin eli asia on otettu vakavasti ja korjattu. Hyvä juttu!

  • Maukasta sanoo:

    Hyvin sanottu, olen itse huomannut samaa, tehdään todella lyhyt resepti postaus jossa esitellään ilmaiseksi saatu tuotenäyte. Hyvänä esimerkkinä tunnetun ”silli” brändin kastikepussi joka kaadetaan vuokaan pääraakaineen kanssa vóila. Väitän että blogirinki on isolla kädellä ollut suunnannäyttäjänä tälläiseen toimintaa. Korjatkaa jos olen väärässä (ei ole tarkoitus syyllistää ketään vaan synnyttää keskustelua). Tosiaan myös ruokablogien keskenäisiä kehuja ei voi olla huomaamatta, tämä näkyy hyvin suomenkokoisessa skenessä heti.

    Pitkällä aikavälillä tälläinen mainosfoorumi alkaa taistelemaan blogeja/videoblogeja vastaan ja sen huomaa jo.

    Kuten Jenni tossa alhaalla sanookin, että kaikille löytyy omat blogit mitä voi alkaa seuraa.

    – Andreas

  • Mari sanoo:

    Jokainen bloggaaja saa tehdä omat ratkaisunsa kaupallisuudesta tai siihen ryhtymättömyydestä. Lukijoita varmaan riittää kaikille tyypeille.

    Ainoa, mikä harmittaa, jos ”vaatimattomat kotikeittiön kommentit” jäävät kertomatta, kun touhu tuntuu sisäänpäin lämpeävältä. Ainakin me janoamme lukijoiden kommentteja, niistä saa virtaa, ideoita ja fiilistä. Kuitenkin suurimmilta osin kommentoijat on muita ruokabloggaajia (lukijoita – rakkaitakin – tietysti hekin), vaikka tilastot kertovat että muitakin on pakko käydä kuin vaan bloggaajia ja kavereita. Juuri tänään mietin, johtuuko vähäinen kommentointi siitä, ettei omia kommentteja pidetä (suomalaisittain) minään tai ajatellaan, että mitä mä tonne ruokabloggaajien joukkoon menen höpöttämään. Kommentoikaa, pliis! Samalla varmaan pystyy vähän vaikuttamaan kaupallisuuden määräänkin, on helpompi ymmärtää, mitä lukijat haluavat lukea, jos saa kommentteja ja ehdotuksia!

    Ah, tästä voiskin kirjoittaa kokonaisen jutun 🙂

  • Maukasta sanoo:

    Mari, hyviä pointteja. Kommentointi kynnys on varmaan niin korkea ei sisäpiirissä oleville joten se jää tekemättä. Toinen ongelma on sitten käytettävyys. Bloggers alustassa natiivi kommentointi on käyttöliittymältä hieman vanhoollinen ja tätäkään ei googlen puolelta enään hirveästi kehitetä.

    En tiedä kuinka monella on click tägitys kommentointi nappulassa, siitä jo näkisi bounce raten miten paljon porukka on clikannut kommentointi mutta sitten jostain syystä jättännyt koko prosessin tekemättä. Facebook kommentointi voisi olla yksi vaihtoehto.

    Luulen kumminkin että ongelmana on yllämainittu sisäpiiriläisyys, sen kynnystä pitäisi kyllä saada matalammaksi.

  • Jenni sanoo:

    Hyviä ja ajattelemisen arvoisia pointteja kaikki. Mulla tuli vielä sellainenkin ajatus; bloggaaminen tavallaan jakautuu nykyään niin moneen kanavaan. Rinnalle on tullut myös Facebook jossa jaan useamman kerran viikossa pienempiänkin juttuja ja kuvia, mutta joista en kuitenkaan lähde postausta tekemään. Facebookiakin vielä henkilökohtaisempi on Instagram jossa jaan elämääni lähes päivittäin; epäonnistumisia, toki myös onnistumisia, ruokaa, mutta muutakin elämää paljon enemmän kuin koskaan ehkä blogin puolella olen tehnytkään. Blogissa sitten tulee julkaistua enemmän ”viilattua” materiaalia eli postauksia joissa on enemmänkin kirjoitettavaa tai onnistunut resepti kuvalla johon olen ehtinyt panostaa enemmän. Että tervetuloa ihan kaikki Instagramiin @liemessa 🙂

    Marin kanssa samaa mieltä siitä että se tosiaan harmittaa jos joku ajattelee ettei jotenkin uskalla kommentoida.

    Myönnän että ainakin itse tulee kommentoitua eniten top100-ruokablogeja koska käyn niitä yleensä lukemassa juurikin suomentop100ruokablogit-listauksen kautta. Olen kyllä aika laiska itseasiassa kommentoimaan kenenkään juttuja, tuntuu että maailmassa on liikaa blogeja ja liian vähän aikaa!

    AteriaValmis on puolivalmiste ja sen valmistus on todella lyhyt ja nopea eli kala + kastike ja voilá. Ehkä sen takia siitä ei ole tullut enempää jutun juurta 😀 Blogirinki ei puutu itse postauksiin eli bloggaaja saa itse blogata omaan tyyliinsä sopivalla tavalla. Mielestäni huonompi vaihtoehto olisi vaatia esimerkiksi tiettyä pituutta postauksilta tms. Voisi mennä aika väkisin vääntämiseksi.

  • Jenni sanoo:

    Ja vielä tosta teknisestä puolesta. Näkeekö sen bounce raten google analyticistä vai mistä? Oon joskus miettinyt Facebook-kommentointia blogiin mutta ajattelin että se juuri rajaa niin paljon ihmisiä ja kommentoijia pois. Nimenomaan kun haluan että kaikilla olisi mahdollisuus kommentoida.

  • Katjanna sanoo:

    Mutta päätit sitten kumminkin mennä mukaan ihan niinkun Andalusialainen joka sekään ”ei ollut niin vakuuttunut”. Hehheh. On tää hauskaa kun yhdessä paikassa ollaan julkisesti niin näreissään uudesta sivustosta mut sitte mennään sinne kuiteskin. Ihan vaan kaiken varalta? Tai mitäs se mulle kuuluu kun mä vaan luen blogeja.

    Mut multa sama juttu kun joltainmuultakin kommentoijalta. Ei oo kiva lukea monesta blogista samaa mainostekstiä vaikka sponsori kerrotaankin. Mitä enemmän blogipuffia joutuu lukemaan jostain tuotteesta, sitä vähemmän se alkaa kiinnostaa ja ne blogitkin alkaa tuntua vähän hepposilta. Mä luen blogeja sen takia että niistä löytäis jotain uutta ja omaperäisä, ei sen takia että niissä kaikissa kerrotaan sama mainos.

  • Maukasta sanoo:

    Jenni. Bounce rate ei näy suoraan googleGA:ssa vaan se pitää jokaiseen nappulaan määrittää koodissa erikseen. Homma on hieman teknisempi http://bit.ly/1dLGVpH Voi olla että blogger alustaan on jotain lisäpalikoita jolla sen saa ilman koodarin taitoja.
    En itse tunne blogger alustaa niin hyvin.

    – Andreas.

  • Jonna sanoo:

    Bloggaajalle kaikista palkitsevinta on kommentit. Kaikenlaisten lukijoiden. Kehut ja kehittämisideat. Ehkä sisäpiiritunne syntyy siitä, että bloggaajat ovat myös ahkeria blogien lukijoita, mutta aika pienen osan ruokabloggaajista ja kommentoijista esimerkiksi itse tunnen henkilökohtaisesti. Ja niistä ”vaatimattomista kotikeittiöiden kommentteista” tiedän meidän kaikkien ilahtuvan suunnattomasti. On aina jännittävää kuulla, mitä resepteistä ajatellaan ja miten ne ovat toimineet.

  • Hei Jenni ja Liemessä-blogin lukijat,

    Olen yksi Herkkusuun ylläpitäjistä ja haluaisin hieman vielä selventää asiaa meidän näkökulmastamme. Aivan aluksi haluan syvästi ja nöyrästi pahoitella kaikkia ruokabloggaajia siitä mielipahasta, jonka keskeneräinen sivustomme aiheutti. Keskeneräinen sivusto oli meillä auki myöhäisestä maanantai-illasta tiistaiaamuun saakka ja valitettavasti RSS-syötteitä ei oltu vielä säädetty kuntoon, mistä johtuen mukana oli blogeja, jotka eivät sinne kuuluneet ja tekstisisältöjen merkkimääriä ei oltu vielä rajoitettu. Olemme tästä kömmähdyksestä edelleen hyvin pahoillamme.

    Vaikka Jenni onkin tehnyt tekstin loppuun perjantaina 28.2. seuraavan lisäyksen, on muutama asia hyvä käydä vielä avoimesti lävitse.

    ”Lisäys pe 28.2:
    Herkkusuu.fi avautui uudestaan keskiviikkona. Feedistä lähtee nyt suorat linkit mukana oleviin blogeihin eli asia on otettu vakavasti, korjattu ja tekijänoikeuksienkin suhteen kunnossa. Hyvä juttu!”

    Laitoin tähän samaiseen kommenttikenttään meidän selvennyksen jo tiistaina 25.2. kello 13.20, mutta viesti ei koskaan ilmestynyt kommenttien joukkoon. Olisin halunnut heti kertoa ja syvästi pahoitella, että olimme tehneet keskeneräisen sivuston kanssa virheen ja mukana oli blogeja, jotka eivät sinne kuuluneet. Olisin myös halunnut vakuuttaa, että kenenkään tekijänoikeuksia ei tulla keskiviikkona avattavalla sivustolla rikkomaan. Vaikka kommenttini tuolloin tiistaina 25. päivä lähti Bloggerin kuittausilmoituksen perusteella perille, haluamme silti puhtaasti sydämestämme uskoa siihen, että viesti ei jostain teknisestä syystä johtuen mennytkään perille ja Jenni on tämän asian suhteen vilpitön.

    Samana tiistaina 25. helmikuuta kello 18.07 lähetimme Jenni Häyriselle myös henkilökohtaisesti sähköpostia, jossa selvensimme ja pahoittelimme virhettämme. Viestiin Jenni ei vastannut eikä myöskään huomioinut tiedotettamme blogin artikkelissa. Keskiviikkona juttelin vielä Jennin kanssa hyvissä merkeissä puhelimessa ja selvensin asiaa vielä kertaalleen syvien pahoitteluiden kera.

    Nyt Herkkusuu.fi-sivusto on ollut keskiviikosta saakka auki ja vastaanotto on ollut erittäin myönteinen. Sivustolle on liittynyt runsaasti ruokabloggaajia, jotka ovat palvelua kehuneet ja olleet liikenteenohjaukseen tyytyväisiä. Jokainen blogi on mukana täysin vapaaehtoisesti ja jokaisen blogin ylläpitäjän kanssa olemme keskustelleet sähköpostitse.

    Varsin surullista on ollut huomata se, että vaikka Herkkusuu.fi on ollut jo keskiviikosta saakka siinä kunnossa, miten se alkujaan oli tarkoitus olla, on Jenni Häyrinen silti haluton oikomaan artikkelin väitteita ja tuomaan selkeästi esille sitä, että sivusto on täysin tekijänoikeuksien suhteen kunnossa. Koemme, että vastuullisena bloggarina ja samalla jossain määrin kilpailevan yrityksen Blogirinki Media Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana Jenni kantaisi vastuun myös siitä, että artikkelin sisältö ja otsikko ovat ajantasalla. On hyvin raskauttavaa, että negatiivista ja harhaanjohtavaa artikkelia ja sen syyttävää otsikkoa ei haluta näkyvästi päivittää ja tuoda esille sitä, että palvelu on kaikilta osin täysin kunnossa.

    Ystävällisin terveisin
    Jerry Lindholm
    [email protected]
    0400-165800

  • Jenni sanoo:

    Hei Jerry,

    En ole moderoinut keskustelua enkä poistanut yhtään kommenttia blogipostauksesta. Blogiini voi kommentoida jopa anonyymisti ja kommentti julkaistaan heti eli en harjoita moderointia. Teillä on ollut mahdollisuus kommentoida blogipostausta sen julkaisemisesta lähtien.

    En ole tehnyt mitään laitonta, mielestäni en myöskään mitään väärää ja omasta puolestani kaikki toimintani ja kommunikaatio kestää päivänvalon tarvittaessa. Minulla ei ole enää aikaa, energiaa eikä henkistä eikä fyysistä kapasiteettia yhteydenpitoon asiasta sähköpostitse eikä puhelimitse. Koen että olette aloittaneet ajojahdin minua kohtaan blogipostaukseni takia. Aion kääntyä asianajajan puoleen joka tulee toimimaan yhteyshenkilönänne asiassa jos jotain asiaa tai vaatimuksia vielä on.

    ”Koemme, että vastuullisena bloggarina ja samalla jossain määrin kilpailevan yrityksen Blogirinki Media Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana Jenni kantaisi vastuun myös siitä, että artikkelin sisältö ja otsikko ovat ajantasalla. On hyvin raskauttavaa, että negatiivista ja harhaanjohtavaa artikkelia ja sen syyttävää otsikkoa ei haluta näkyvästi päivittää ja tuoda esille sitä, että palvelu on kaikilta osin täysin kunnossa.”

    Olen lukenut blogipostaustani useaan otteeseen ja en löydä siitä asiavirheitä. Julkaisuhetkellä kaikki siinä esitetyt asiat ovat pitäneet paikkaansa ja kerron asiasta henkilökohtaisen kokemukseni kautta. Kysyn otsikossa ”Loukkaako Herkkusuu.fi tekijänoikeuksia?” Maanantaina ja tiistaina vastaus oli tulkintani mukaan kyllä. Keskiviikkona vastaus oli ”ei enää”. Keskiviikkona kerroinkin sen blogin kommenteissa. Vaaditte minua muuttamaan blogipostauksen otsikkoa ja sisältöä jälkikäteen. En tule muuttamaan blogipostauksen otsikkoa enkä muuttamaan tai poistamaan sen sisältöä. Perjantaina olen tehnyt lisäyksen vielä itse blogitekstiin josta käy ilmi että sivusto on nyt tekijänoikeuksien suhteen kunnossa.

    Tekijänoikeusrikkomuksenne esiin nostamisella ei ole tekemistä yritykseni Blogirinki Median kanssa. Voi olla että en tunne toimintaanne riittävästi, mutta en koe että Klik Klik Oy olisi Blogiringin kilpailija.

    Motivaationi kumpuaa yritystäni isommista asioista ja syvemmältä. Olen pitänyt ruokablogia yli 7 vuotta. Olen ammatikseni toiminut valokuvaajana, ruokabloggaajana ja sisällöntuottajana. Bloggaajat jäävät myös helposti yksin yritysten edessä. Halusin tuoda esille ja keskusteluun epäkohdan eli mahdollisen tekijänoikeusrikkomuksen joka kosketti useita suomalaisia bloggaajia kautta linjan.

    Jenni

  • Anonyymi sanoo:

    Hei!

    Halusin vielä kommentoida sen, että kun kysymyksessä on ollut väärinkäsitys, ei olisi ollut tarpeellista käsitellä asiaa tämän blogikirjoituksen näkökulmasta eli tekijänoikeuksin rikkomisesta. Yksipuolisen syyttävän jutun kirjoittaminen kysymättä asinosaisen kantaa asiaan, ei ole reilua toimintaa. Esimerkiksi Suomen Blogimedia sekä Vapa Media varmistivat meiltä tiistaina, onko todellakin tarkoituksemme toimia niin kuin hetken auki olevalta sivustolta sai käsityksen. Vastasimme oitis, ettei todellakaan. Mukana ei tule olemaan blogeja, jotka eivät siellä halua olla ja RSS-feedeistä tulevat tekstisisällöt rajoitetaan, eikä tekijänoikeuksia loukata. Tämän tiedon toimitin myös Jennille tiistaina sähköpostilla.

    Mikäli totuus aidosti kiinnostaa, pystyn tarvittaessa todistamaan, että varsinainen julkaisu oli tarkoitettu keskiviikolle ja RSS-feedien säätäminen oli työn alla tiistaina aamulla. Facebookin kautta maanantaina lähettämäni viesti (joita ei pysty muokata jälkeenpäin) viestintätoimistolle, jossa lykkään julkaisun keskiviikolle sekä maanantai-iltana ohjelmistosuunnittelijalle laittamani ohjeistus RSS-feedien rajoittamisesta heti tiistaina aamulla.

    Näin ollen pitäisin kohtuullisena, että blogikirjoituksessa otsikkoa myöten tuotaisiin esille, että kyseessä oli valitettava väärinkäsitys, eikä tekijänoikeuksia ollut alunperinkään tarkoitus loukata. Se, että oikaisu tapahtuu tyyliin ”asia on otettu vakavasti ja korjattu.” antaa ymmärtää, että tarkoitusperät olisivat alkuun olleet erilaiset ja ne olisivat muuttuneet. Olemme alunperinkin olleet tekemässä ruokasivustomme yhdeksi osioksi ihan vastaavaa blogiaggregaattia kuin esim. Etsiresepti.fi tai Ruokala.net, joissa RSS-feedistä haettava tekstimäärä on rajoitettu ja vain niiden blogien kera, jotka haluavat olla mukana. Tavoitteenamme on ollut luoda symbioosi, jossa blogit saavat uusia lukijoita ja Herkkusuu toimii kätevänä sivustona, josta muun ruokasisällön ohella voi navigoida ruokablogien uusiin kirjoituksiin.

    Mielenkiintoista, että mainitsit sanan ajojahti, koska mielestäni se kuvaa meihin kohdistunutta toimintaa viime viikolla. Me emme kaipaa muuta kuin, että harhaanjohtava tieto korjataan. Me olemme uusi toimija vailla vastaavia kanavia vaikuttaa bloggaajiin kuin sinulla Jenni. Haluamme vain yrittää rauhassa ja rakentaa uutta herkullista ruokasivustoa. Teimme virheen, kun oletimme, ettei sivustolle ennen virallista julkaisua vielä eksy ihmisiä ja voimme säätää siellä viimeiset asiat kohdilleen. Onko se inhimillinen erehdys sellainen, joka oikeuttaa rankaisemaan meitä pitkäkestoisesti.

    Parhain terveisin,
    Anssi Kiviranta
    [email protected]
    Puh. 0503130611

  • Anonyymi sanoo:

    Höpö höpö. Herkkusuu.fi jäi housut kintuissa kiinni hölmöilystä, ja yrittää nyt viedä huomion muualle hyökkäämällä Jenni Häyrisen kimppuun. Palkatkaapa nyt pojat joku osaava PR-toimisto tai antakaa potkut nykyiselle, touhunne näyttää aika pöhköltä.

  • Anonyymi sanoo:

    Vähän alkoi kyllä arvelluttaa Jennin toiminta tässä tapauksessa. Toki ymmärrän, että Blogiringin kannalta oli fiksua lietsoa tätä asiaa, mutta mitä olen kuullut, niin monet bloggaajat ovat osanneet ajatella omilla aivoillaan.

Jätä kommentti