Vappukivaa Katukeittiön tyyliin! Espanjalainen vappumunkki eli churro on uppopaistettu suikula leivonnainen. Tyypillisesti churro tursotetaan tähtipursottimella, kieritetään sokerissa ja dipataan paksuun suklaakastikkeeseen. Ensimmäisen puraisun churrosta sain kymmenisen vuotta sitten Riossa. Siitä lähtien churroluotaimeni on ollut herkkänä. Malagassa eksytin itseni tahallaan turistivirtojen ulottumattomiin. Pian erään kahvilan terassi kiinnitti huomioni. Sunnuntaipäivänä kahvila oli tupaten täynnä espanjalaisia isovanhempia lastenlapsineen. Kahvilassa oli myytävänä kolmea tuotetta: churroja, suklaakastiketta ja kahvia.
Vapuksi on luvattu kylmää ja vesisadetta. Tuokoon tämä hauska resepti iloa ja aurinkoa vappuunne 🙂 Tämä resepti ja monta muuta löytyy kirjastani Katukeittiö – parempaa roskaruokaa.
Kotichurrot Helsingissä |
Churro Malagassa |
Vappunaposteluun! |
Churrot ja suklaakastike
20 kpl
taikina
1 rkl sokeria
50 g suolaamatonta voita
3 dl vettä
ripaus suolaa
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 l rypsiöljyä paistamiseen
lisäksi tarvitaan
pursotinpussi tähtiterällä
Sekoita kattilassa keskilämmöllä sokeri, voi, vesi ja suola. Anna kiehahtaa. Laske lämpöä matalaksi ja sekoita jauhot joukkoon. Sekoittele puolisen minuuttia niin, että taikina kuivahtaa hieman. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita sähkövatkaimella joukkoon kananmunat yksi kerrallaan niin, että jokainen kananmuna on sekoittunut hyvin ennen seuraavan lisäämistä.
Kuumenna kattilan tai padan pohjalla vähintään 5 cm öljyä 180 asteeseen. Pidä kattilan kansi käden ulottuvilla, jos öljy tuikahtaisi tuleen.
Laita taikina tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin ja pursota suoraan kattilaan. Leikkaa saksilla haluamastasi kohdasta churros poikki. Churrosten koko voi vaihdella oman mielen ja kattilan koon mukaan.
Paista noin 2–4 minuuttia riippuen churroksen paksuudesta. Oikea aika löytyy parhaiten yhden churroksen koe-erällä.
suklaakastike
100 g tummaa suklaata
ripaus suolaa
2 dl kermaa
Paloittele suklaa pieneksi ja aseta suolan kanssa kulhoon.
Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle.
Anna asettua minuutin ja sekoita, kunnes kastike on tasaista.
Vinkki! Jos otat churrot vappupiknikille niin jätä kerma pois suklaakastikkeesta. Tällöin kuumenna suklaa vesihauteessa, jäähdytä ja kuljeta vaikka pilttipurkissa. Säilyy paremmin!
kaneli-sokeriseos
1 dl sokeria
1 rkl kanelia
Sekoita kaneli ja sokeri. Pyörittele churrokset tuoreeltaan kaneli-sokerissa ja dippaile kuumaan suklaakastikkeeseen.
Hoppee ei oo häppee
Löysin tälläisen listan netistä ja keikistelin onnellisena Akateemisen TOP10 Tietokirjat listauksen hopeapallilla. Mikä fiilis – joku on löytänyt sen! Eipä aikaakaan kun Tomi Björck veti jakkaran alta julkaisemalla Instagramissa kuvan jossa hänen kirjansa pitää ensimmäistä sijaa myymälässä esillä olevassa listauksessa. Niin tai näin, paljon hyviä ruokakirjoja liikenteessä 🙂 Vielä taitaa olla pari päivää aikaa kotiuttaa Katukeittiö – parempaa roskaruokaa Akateemisen kanta-asiakastarjouksena 23,90 € nettikaupasta tai myymälästä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa
Onnea kirjasi hienosta sijoituksesta:)Churrot ovat kyllä hyviä:)
Taidan joutua ostamaan peräti kaksi kappaletta tuota Katukeittiötä, toisen äidille äitienpäivälahjaksi ja toisen itselle…
Kiitos! Churros on niin hyviä että nyt tää churrokeskustelu aiheutti matkakuumeen: mä haluun churro pääkaupunkiin Madridiin 🙂 Tässä vielä virtuaalinen muistilappu jos joskus sinne eksyn tai joku muu eksyy. Facebook ryhmässä vinkattiin tälläisestä Chocolateriasta joka on auki 24 h ja kuulemma tupaten täynnä aamuöisin 🙂
http://www.chocolateriasangines.com/Chocolateria_San_Gines/Bienvenidos_a_San_Gines.html
Hyvä suunnitelma ni ei mene painiksi kuka saa lukea 🙂 Hyvää äitienpäivää äiteelle!
Onneksi olkoon kirjasta! Odotan innolla että pääsen lukemaan sitä…minulla on vasta työn alla 🙂 Churrot näyttävät kyllä niin herkullisilta että täytyypäs kokeilla! Hauskaa Vappua!
Kiitos ihanasta kirjastasi! Nykyisin todella harvoin tulee ostettua keittokirjaa, mutta tämän haluisin, ja en pettynyt 🙂 Todella kauniit kuvat, kivoja ohjeita, jotenkin henkilökohtainen, suurella sydämellä tehty! Hodarisämpylät aivan todella hyviä, myös marinoitu ja karamellisoitusipuli toimivat, etenkin pulledporkin seurana. Bataattiranskalaisista en saanut rapeita, hyviä olivat kuitenkin 😉 Kiitos!
t. Sofia
Niin että onko sulla oma kirja työn alla vai mun kirja työn alla? 🙂
Vappu nyt meni jo, mutta toivottavasti oli hauska vappu!
Kiitos Sofia!
Bataattiranskalaisia jouduin testaamaan kirjaa varten useamman kerran että sain niistä rapeita. Seuraavat seikat ovat oleellisia onnistumisen kannalta:
Bataattitikut huuhdellaan kylmällä vedellä ja kuivataan huolellisesti
Tikut eivät ole liian paksuja
Sekaan lisätään maissitärkkelystä
Levitetään yhdeksi kerrokseksi pellille – ei liikaa yhdelle pellille (muuten tulee kosteutta liikaa ja jäävät lötköiksi)
Lisäksi voi vielä kokeilla paistaa vähän matalammalla lämpötilalla mutta kiertoilmalla.
Näillä konsteilla onnistuin, toivottavasti jaksat vielä joskus kokeilla josko ensi kerralla kuun asento olisi oikea ja niistä tulisi rapeita! 🙂
Jenni
Kiitos Sofia!
Bataattiranskalaisia jouduin testaamaan kirjaa varten useamman kerran että sain niistä rapeita. Seuraavat seikat ovat oleellisia onnistumisen kannalta:
Bataattitikut huuhdellaan kylmällä vedellä ja kuivataan huolellisesti
Tikut eivät ole liian paksuja
Sekaan lisätään maissitärkkelystä
Levitetään yhdeksi kerrokseksi pellille – ei liikaa yhdelle pellille (muuten tulee kosteutta liikaa ja jäävät lötköiksi)
Lisäksi voi vielä kokeilla paistaa vähän matalammalla lämpötilalla mutta kiertoilmalla.
Näillä konsteilla onnistuin, toivottavasti jaksat vielä joskus kokeilla josko ensi kerralla kuun asento olisi oikea ja niistä tulisi rapeita! 🙂
Jenni
…no molemmat…tai oikeastaan minun täytyy vielä saada kirjasi käsiin…joko netin kautta tai sitten ihan kaupasta. 🙂 Ja sit olisi se oma kirja joka on ollut jonkun aikaa lepotilassa, ja kaipaisi nyt vähän huomiota. 🙂
Söin itse churroja Espanjassa, eikä niissä ollut sokeria tai kanelia – ihanaan suklaakastikkeeseen vain dipattiin. Yritän itse löytää yhtä hyvää reseptiä!