GRILLIPIZZA PALLOGRILLISSÄ

Aloitettiin toi rillauksen opettelu sitten helpoimmasta päästä ja grillattiin Suokin kesävieraille pizzaa pallogrillissä. Pizzan grillaus oli alkuun vähän hakemista ja vaati pizzatiimin yhteistyön hioutumista saumattomaksi. Yhdestäkään pizzasta ei tullut silti huono, ja parhaimmillaan rapeapohjainen ja hieman hiillostunut grillipizza on parasta lättyä mitä olen vaivannut.
Liian pieni – ei muuta vikaa.
Grillipizzaa chipotle-tomaattikastikkeella, buffalomozzarellalla, savukyljellä, tomaatilla ja parmesaanilla.
Kokin osaksi jää syödä viimeisenä.

Perus pizzataikina

 6 hlö

13 dl vehnäjauhoja
50 g tuorehiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Sekoita hiiva puuhaarukalla kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Anna nousta liinan alla 1,5 tuntia.

Tomaattikastike pizzalle

2 tlk paseerattua tomaattimurskaa
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl dijon sinappia
1 rkl Worcestershire kastiketta
suolaa
pippuria
tuoreita yrttejä (basilika, timjami, oregano..)
öljyä paistamiseen

Savupaprika-mausteella saat paahteisuutta ja chilillä tai chipotle-chilillä tulisuutta.

Kuullota pienittyä sipulia, valkosipulia ja chiliä öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää tomaattimurska ja muut aineet. Anna poreilla vähintään 30 minuuttia ilman kantta. Soseuta sauvasekoittimella.

Pizzan grillaus

Pizzan grillausta ajatellen on parasta työntää hehkuvat briketit toiselle puolelle grilliä; grillaus aloitetaan kuumalla puolella ja pizzat siirretään kypsymään matalampaan lämpöön.

Esivalmistele kaikki pizzalisukkeet valmiiksi kippoihin grillin viereen. Parhaiten toimivat lisukkeet joiden ei tarvitse kypsyä pitkiä aikoja.

Pizzapohjia varten tarvitset hieman jauhoja, kaulimen ja alustan (esimerkiksi uuninpelti pohja ylöspäin ja leivinpaperi. Kaulitse pari pientä pizzapohjaa ja heitä pallogrilliin kuumalle puolelle. Odota pari minuuttia ja käännä. Aloita heti täytteiden latominen: tomaattikastike, muut täytteet ja lopuksi juusto. Älä laita liikaa täytteitä. Yksinkertaisuus ja niukkuus toimii. Jos pohja on jo sopivasti hiillostunut, siirrä pizza kypsymään matalammalle lämpötilalle. Sulje kansi ja anna paistua 3-5 minuuttia.

Grillimaisteri pitelee näkäisenä vatsaansa.

Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä – näin onnistut lähes varmasti!

  • Tarvitset pallogrillin, brikettejä tai hiiliä, sytytysnestettä  (”ei Jenni, se ei ole bensaa”), kuivia pieniä risuja
  • Lisäksi tarvitset miehen tai useamman miehen. En ole koskaan nähnyt että nainen olisi sytyttänyt pallogrilliä.
  • Grillaukseen tarkoitettu piippusytytin eli eräänlainen kannu on helpoin tapa saada hiillos aikaiseksi ja vieläpä ilman sytytysnestettä.  Vaihtoehtoisesti laita grillin pohjalle risuja ja briketit kasataan niiden päälle tornimaiseen kekoon. 
  • Reilu ruiskaus sytytysnestettä ja annetaan imeytyä. Nälkäisenä imeytymisaika tuntui ikuisuudelta ja oli todellisuudessa 5 minuuttia. Anna imeytyä kauemminkin jos nälkä antaa myöden. Tuikkaa brikettien alla olevat risut paperinpalan tai tuohen avustamana palamaan. 
  • Anna kannen olla auki ja avusta palamista varovasti puhaltamalla. 
  • Hiillos on valmis kun et pysty enää pitämään kättä grillin päällä ja briketit ovat muuttuneet harmaiksi.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa

Arkistojen kätköistä

3 kommenttia

  1. Chef Jones 16.08.2014

    Ai sielläkin innostuttiin grillipizzasta 🙂 onhan se vaa hyvää,siis parasta.

    Vastaa
  2. Jenni 16.08.2014

    Oon tehnyt pitapizzoja grillissä, mutta nyt vasta uskaltauduin kokeilemaan tavallisella pizzataikinalla. Kiitos myös sun kokemusten! Etenkin tuo tapa että laittaa briketit vain toiselle puolelle grilliä on toimiva. Samoiten savukylki on paljon aromikkaampi täyte kuin vaikka kinkku. Toisella kerralla kokeilin myös parmankinkkua ja tuoretta ananasta. Toimi nekin er-rit-täin hyvin!

    Vastaa
  3. Anonyymi 27.08.2014

    Herkulliselta näyttää, pitäisi joskus itsekin kokeilla grillipizzoja 🙂
    Mutta täytyy kumota tuo stereotypia, että tarvittaisiin mies tai useampi pallogrillin sytyttämiseen… 🙂 Meillä on ollut vuosia pallogrilli ja mieskin on talossa, mutta olisiko kerran tai korkeintaan kaksi kertaa mies koskenut koko grilliin -meillä se on nimenomaan rouvan juttu! 🙂 Ja hyvin onnistuu, kun vaan malttaa sytytysnesteen imeytyä ja malttaa myös hiilloksen valmistua ennen ruoka-ainesten kypsennyksen aloittamista…

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *