YHTEISTYÖSSÄ DANSUKKER
Tänä vappuna kotipanimoissa porisee jotain uutta, jotain vanhaa: on perinteistä simaa, tuunattua simaa, ja sima mehujäätä. Vapun jälkeen kopistellaan viimeisetkin murut fariinisokerin pohjalta ja kippistetään mojito mehujäillä. Mehujäästä on tämä kesä tehty!
Sima mehujään tekeminen aloitetaan perinteisen siman valmistamisella. Vappusiman tekeminen on helppoa. Oleellista on lähinnä aloittaa siman valmistaminen ajoissa, vähintään neljä päivää ennen h-hetkeä. Ehkä joka toinen vuosi saan tämän kohdan oikein.
Perinteinen sima
1 sitruuna
2,5 dl Dansukker sokeria
2,5 dl Dansukker fariinisokeria
4 l vettä
nokare tuorehiivaa (herneen kokoneinen pala) tai 1/4 tl kuivahiivaa
(rusinoita)
Tästä reseptistä tulee neljän litran ”city-satsi” perinteistä simaa. Keitä puolet vedestä, ja kaada vesi sokereiden päälle. Sekoita. Laita joukkoon loput vedestä ja puristettu sitruunan mehu. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liota hiiva tilkkaan vettä ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä yhden päivän ajan. Pullota sima puhtaisiin pulloihin, ja lisää halutessasi rusinat. Simanpullotukseen käy parhaiten pullo jossa korkki jää ”ilmavaksi” – paineet pääsevät helpommin pihalle. Huoneenlämmössä minimi odotusaika on 3 päivää, jääkaapissa noin viikko.
Tuunaa mun sima!
Tuunaa sima esimerkiksi limellä, raastetulla limen kuorella, vuolletulla inkiväärillä, mintulla tai sitruunamelissalla. Siivilöi sima ennen pullotusta. Mitä enemmän käytät fariinisokeria suhteessa valkoiseen sokeriin, sitä tummempaa simasta tulee.
Oli sää mitä tahansa, niin kyllä vapusta alkaa kesä. Siman voi heittää myös jäätelömuotteihin, ja tehdä sima mehujäätä. Laita muotteihin muutamia rusinoita, limeviipaleet ja pari mintunlehteä. Kaada varovaisesti päälle sima. Jätä muotteihin sentti pari varaa laajentumiselle. Pakasta sima mehujäät. Parin tunnin päästä sima on hieman jähmettynyt; työnnä muotteihin puiset jäätelötikut. Anna pakastua vähintään 8 tuntia.
Vappu ja mehujää starttaa kesän!
Pimp my sima: perinteiseen sokeriliemeen potkua limestä ja mintusta.
Erilaiset drinkkijädet ovat nyt tosi viileitä.
Tähän väliin voisi olla hauska kuulla muutama informatiivinen anekdootti simasta. Kun sima näki päivänvalon, siinä 1700-luvulla, herrojen juoma makeutettiin hunajalla. Nykyään hunaja on vaihtunut sokeriin ja fariinisokeriin. Näin nykyäajan raamattu Wikipedia sanoo simasta: Sima on käyttämällä valmistettava alkoholi- ja virvoitusjuoma. Tarkkana siis kotipanimoissa! Kotisimassa saattaa olla yksi tilavuusprosentti alkoholia. Noudata siis käymisohjeita, jos et halua juottaa lapsillesi ylikäynyttä kotikiljua.
Reseptikimaran päättää vinkki mihin ihmeeseen tunkea se kovettummista odottava fariinisokerin jämä. Rommilla terästetty mojito mehujää sopii kaikkien aikojen (koti)jäätelökesään ja tulevien kesäjuhlien tarjottavaksi! Fariinisokeri-reseptien miettiminen avasi ainakin omat silmät miten monipuolisesti fariinisokeria voi käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa. Dansukkerin sivuilta löytyy lisää vinkkejä fariinisokerin käyttöön ja pitkä liuta vapputarjottavia!
Mojito mehujää
6-8 kpl
5 dl kivennäisvettä
1 lime
pari oksaa tuoretta minttua
3 rkl Dansukker fariinisokerin jämiä
3 cl rommia (esim. Havana Club 7 vuotias)
Sekoita vesi, fariinisokeri ja 1/2 limen mehu. Laita mintun oksat vesi-sokeriliemeen ja anna olla 10 minuuttia. Sekoita rommi joukkoon. Laita limesiivu ja mintun varsi jokaiseen muottiin. Jäädytä. Nauti. Elämää on vapun jälkeenkin.
Yhteistyössä Dansukker
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Instagramissa @liemessa Snapchatissa @liemessa Liemessä-Facebook ryhmässä.
Hei täähän on ihan liian hyvä idea!
Mä muuten kans luulen, että on tulossa kaikkien aikojen kotijäätelökesä!
Siman kanssa on vähän kuin raeruohonkin, aina myöhässä 🙂
Nii-ih, kiva kuulla! 🙂
Villitys alkoi jo varovaisesti viime kesänä, mutta samaa mieltä että tänä kesänä syödään Suomessa ennätysmäärä itsetehtyä jäätelöä!
Tänä vuonna ei poikkeuksellisesti ollut sitä ongelmaa. Kerrankin ajoissa! *tuuletus*
Nyt sopii vaan toivoa, että vappuna olisi teepaitakeli ja voisi imeskellä mehujäätä auringonpaisteessa. Kiitos inspiroivasta reseptistä!
kauniita kuvia!
Tästä tuleekin mieleen että pitäisi laittaa kohta sima alulle;D Ihanat kuvat ihanat paletat(mehujäät)
Onpa hauska idea! 🙂 Ja niin ihastuttavia kuvia!
Nää kuvat on aivan ihania. Pakko melkeen alkaa tykätä simasta!
Nyt olen kyllä tosi pettynyt. Vaihdoin simaohjeen tänä vuonna tähän, kun yleensä kaikki Liemessä-ohjeet onnistuu hyvin. Tämäpä ei kuitenkaan käynyt lainkaan, hukkaan menee koko satsi ja uutta ei enää ehdi tehdä. Toivottavasti muilla onnistuu paremmin.
Voi, niin minäkin toivon! Hauskaa vappua! 🙂
Kiitos <3
Teidän suunnalla varmaan jo tarkeneekin syödä mehujäätä (paletas) 😉
Kiitos, jotain vähän uutta taas! 🙂
Melkein 😀 Nooh, vappuna nyt riittää herkkuja mistä valita..
No ompa harmi kuulla! En nyt suorilta osaa sanoa mikä olisi voinut mennä pieleen. Olisiko neste ollut sitten liian kuumaa sekoittaessa hiiva joukkoon? Ainesosien osalta resepti on aika perinteinen eli vaikea uskoa että niiden osalta reseptissä tulisi ylläreitä.