Etsitkö kesän juhliin tai yrityksesi tilaisuuteen catering-palveluita? Siinä tapauksessa älä ainakaan mua kato. En tee varsinaista catering-keikkaa – jätän sen mieluummin alan ammattilaisille. Sen sijaan toimin food designer-roolissa ja suunnittelen niin teeman, menun, reseptiikan, tunnelman kuin esillepanonkin tapahtumiin yhteistyössä catering-yritysten kanssa. Vuoden alussa istuin assarini Viimeista Murua Myoten Saaran kanssa alas ja listasimme kuumimmat ruokatrendit vuodelle 2017. Trendien pohjalta laadimme 240 henkilön menun Hartwallin henkilökunnan kick-off tapahtumaan. Menun haluttiin kuvastavan maailman megaruokatrendejä, urbaania kaupunkikulttuuria ja tulevaisuutta. Nousin tapahtumassa lavalle kertoen ruokatrendeistä ja esittelin illan menun juomineen. Trendivirtausten mukaisesti saatoin puhua aika paljon vegaaniruoasta. Voitte kuvitella kuinka kalpeilta ja vakavilta eturivin nälkäisimmät keski-ikäiset miehet tässä vaiheessa näyttivät illallisajan venyessä lähemmäs kahdeksaa. Lopun paljastus, että tarjolla on myös lammasta ja nyhtöheppaa sai raikuvat hurraa-huudot.
Hartwall Kick-off menu
Aurora bowl -kulhoruoka
mustikkakvinoaa
härkäpapuja
pikkelöityä raitajuurta
karhuvatukka kurkkunuudelit
paahdettua harissa-bataattia
liilaa kukkakaalia
kahvi-viismauste härkis
lakritsimarinoitu tofu
nyhtöhevonen
lammastagine
ruisfocaccia
punajuurihummus
valkopaputahna
jälkiruoka
matchapalat
Menu rakentui kulhoruoan ympärille. Aurora Bowl kulhoruossa näkyi iloisesti sekaisin useampi maailman ruokatrendi. Paikailallisuus ja kotimaisuus näkyy yllättävissä raaka-aine yhdistelmissä kuten mustikalla värjätyssä kvinoassa tai ruisfocacciassa. Pääraaka-aine ajattelu rikottiin; liha ei ollut pääosassa ja kasvisvaihtoehtoja oli runsaasti. Ruoka oli värikästä. Kasvisproteiinina ol härkistä lakritsimarinoitua tofua. Lihavaihtoehdot olivat piirun verran eettisempiä vaihtoehtoja eli nyhtöhevosta ja lammasta. Valitettavasti menusta ei löytynyt heinäsirkkoja eikä jauhomatoja. Toistaiseksi Valvira hidastaa hyönteisten syömisen trendin rantautumista Suomeen.
Juoman vieraat saivat valita sen mukaan millaisen statementin haluavat valinnallaan tehdä. Valitseeko perinteistä (Lapin kulta), paikallista (Aura olut kun ollaan Turussa), parantaako maailmaa luomulla (Happy joe organic) vai nauttiiko viinistä rennosti – silloin valinta on tietysti Plan B. Menun viimeisteli gluteenittomat matchapalat. Vaikka gluteeniton trendi on väistymässä, niin erikoisjauhot pitävät pintansa. Matchapalat leivottiin durra- ja riisijauhoihin. Taikinaan lorautettiin hieman tummaa olutta. Matchapala kuorrute sai vihreän värinsä matchajauheesta eli japanilaisesta teejauheesta. Keväisen vihreät matchapalat ovat ainakin takuuvarmasti juhlien puheenaihe!
Matchapalat resepti
gluteeniton
Kesäkurpitsa-suklaakakkupohja
2,5 dl raastettua kesäkurpitsaa tai punajuurta
2,4 dl ruokosokeria
2 kananmunaa
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl tummaa olutta
1 tl vaniljasokeria
2 dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl durrajauhoja (gluteenittomia, esim Risenta)
0,5 dl riisijauhoja (esim Risenta)
2 tl leivinjauhetta
Ripaus merisuolaa
matchakuorrute
200 g maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä
3 rkl suolaamatonta voita
2 dl tomusokeria
1 rkl laadukasta matchajauhetta
hyppysellinen sormisuolaa
Sekoita raastettu kesäkurpitsa, ruokosokeri, kananmunat, öljy, olut ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon siivilän läpi kaakaojauhe, kaikki jauhot, leivinjauho ja suola. Kaada pellille. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia.
Valmista kuorrute sekoittamalla ainekset keskenään. Siivilöi matchajauhe joukkoon. Levitä kuorrute heti lämpimän kakkupohjan päälle.