Olen aina seurannut hieman kadehtien suomenruotsalaisten Kaivarin tähtitorninmäelle pystytettyjä telttakyliä, joissa noutopöydät notkuvat vappuherkuista, samppanja virtaa ja nauru raikaa. Parikymppisenä päätin silloisen poikaystäväni kanssa, että nyt aloitetaan ”meidän perheen” vappuperinne eli Kaivarin piknik. Olimme vielä opiskelijoita, mutta varustelisimme piknikiä vuosi vuodelta. Vappuaaton aamu valkeni kalseana ja sateisena. Vappu on asenne, vakuuttelimme, ja pakkasimme mukaamme makkarapaketin piknikeväät, kertakäyttögrillin ja Alkon halvimman skumpan. Satoi kaatamalla. Suomenruotsalaiset pärjäsivät paremmin pienissä huviloissaan, me päätimme taistella. Sujahdimme jätesäkkien sisään suojautuaksemme mudalta. Grilli ei syttynyt, söimme kylmää makkaraa ja kilistimme vettyneillä pahvimukeilla.
Perinne kesti tasan sen yhden vuoden. Nykyään lähdemme Kaivariin hyvän sään yllättäessä, mutta yhtä hyvin voimme levittää piknikvilttimme ystäviemme olohuoneen lattialle. Ruoka purkissa on kätsä tapa kuljettaa piknikeväitä minne sitten päätyykin. Purkkiin tungettu taco sopii loistavasti vapun karnevaalitunnelmaan. Tacopurkkiin laitetaan kerroksittain tacotäytteitä: papuja, maissia, tropical salsa uunikanaa ja paprika-sipulihöystöä, guacamolea ja salaattia. Nauti taco haluamassasi muodossa: Santa Marialta löytyy esimerkiksi mini taco tubs tacoveneitä, tacokuoria tai tortillalettuja. Tacopurkin voi rakentaa koko porukalle yhteen isoon tötsään tai annoksittain kannellisiin maison jar-purkkeihin.
Tacopurkki
4 hlö
1 prk Santa Maria refried beans pintopapuja
1 ps maissia
salaattia
tuoretta korianteria
Tropical salsa kana
400 g kanafileitä
1 punainen paprika
1 sipuli
kanamarinadi
1/2 prk Santa Maria Tropical salsaa
1/2 limen mehu
ripaus suolaa
ripaus pippuria
Valmista marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Anna kanafileiden marinoitua 30 minuuttia. Aseta paprika- ja sipulisiivut leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pirskota päälle oliiviöljyä. Laitan kanat keskelle, kaada kanojen päälle kaikki marinadi ja paista 220 asteessa noin 30 minuuttia.
guacamole
2 kypsää avokadoa
1 ps Santa Maria guacamole dip mix
Halkaise avokado ja poista kivi. Muussaa avokado haarukalla ja sekoita dip mix mausteseos joukkoon.
lisäksi
Santa Maria Mini taco tubs, tortilloja tai Taco Shells tacokuoria
Jatka lausetta: meillä perinteisesti vappuna…
Tämän vuoden vappumenu on vielä ihan levällään, joten olisi hauska kuulla mitä teet ja syöt vappuna? Jatka lausetta: meillä perinteisesti vappuna… Kaikkien kommentoineiden kesken arvotaan Santa Maria tex-mex tuotepaketti (arvo n 40 €). Arvonta suoritetaan tiistaina 2.5.2017. Ja hei Kaivarissa tavataan, ehkä. Glada vappen ja feliz primero de mayo a todos!
EDIT:Kiitos kun jaoit vappuperinteesi! 🙂 Vappu on lusittu ja kilpailu on päättynyt blogissa ja instagramissa @liemessa. Santa Marian tuotepaketti lähtee @tuoksussabasilikaa – onnea!
Hauska idea! Mun on kuitenkin pakko kysyä, miten tuo on tarkoitus syödä? Lusikalla/kauhalla saa vain päällimmäisiä kerroksia ja kaatamalla tulee sotku?
Heh, syötiin melkein tuo purkillinen lasten kanssa. Ihan tavallisella ruokalusikalla kauhottiin jokaisen maissiveneeseen tai tortillojen päälle kerros kerrokselta. Ei niitä aineksia toki saa kovin kauniisti enää tortillan päälle aseteltua, mutta rullallehan se kuitenkin kääräistään 🙂
Meillä perinteisesti vappuna vedetään lakit päähän ja nautitaan ystävien seurasta. Asiaan kuuluu myös hyvin syöminen, toisinaan olemme varanneet pöydän joltain ihanalta vappubrunssilta, tänä vuonna ajattelimme kattaa sellaisen kotiin ja kutsua ystäviä kylään. Mukavaa vappua!
Kuulostaa täydelliseltä vapulta! 🙂 Meillä on tosiaan joka vuosi vähän erilaiset viimetipan suunnitelmat; joskus brunssi ravintolassa, joskus ystävien luona, joskus vain kotona. Mutta joka tapauksessa syödään hyvin 🙂 Kivaa vappua!
Meillä perinteisesti vappuna…tartutaan hetkeen ja hullutellaan pilke silmäkulmassa! Itsetehdyt munkit, simat ja muut herkut maistuvat ihanalta saippuakuplien puhaltelun, twisterin, aliaksen ja katuliiduilla taiteilun lomassa-lakki päässä tietenkin! 😉
Jos ei nyt lunta sataisi niin olisi mahtavaa tehdä jotain ulkona. Kai se on vaan asenne ja varustelu kysymys 🙂 Hullunhauskaa vappua teille!
… kilistellään skumppalaseja ja yritetään ainakin piipahtaa ulkona.
On ihan ookoo juhlia sisällä jos ulkona sataa lunta vaakasuoraan 😀 Kippis ja kivaa vappua teille! 🙂
Perinteinen grillikauden avaus. Jos on kylmä, niin syödään sisällä. Menu on vielä mietinnässä.
Nostan hattua. Meillä tulikin sellainen käänne että järjestetään pieni brunssi ystävien luona. Visusti sisätiloissa kylläkin. Kivaa vappua teille!
Meillä perinteisesti syödään munkkeja ja juodaan simaa. Poika on 1,5 vuotias ja hänkin pääsee ensimmäistä kertaa maistamaan herkkuja. Ja ensi vuonna voisi keksiä uuden vappuperinteen,kun poikakin alkaa ymmärtämään juhlan päälle 🙂
No niin, kun hän pääsee sokerimunkin makuun niin todennäköisesti ei ole enää paluuta 🙂 Meidän lapsille vappupallo on selkeästi se vapun ykkösjuttu 🙂
meillä perinteisesti vappuna ollaan joka toinen vuosi töissä. Nyt on se työvappu, ensi vuonna sitten kunnon eväin piknikille.
Vappu – työväen juhla. Vai miten se meni…tsemppiä töihin ja ensi vuonna sitten juhlavaihteella 🙂
Meillä luodaan uusia vappuperinteitä. Vanhasta skumppaporukasta on potkittu pois ja uusperhekuvio muovaa uusia juttuja! Iik!
Jännittäviä aikoja! Toisaalta muutostilanne on ehkä hyvä hetki miettiä miten oikeasti haluaa esimerkiksi vappuaan viettää, eikä tee jotain vain siksi että aina on tehty niin. Kivaa uudenlaista vappua teille!
Meillä perinteisesti kuohuviinipullo poksahtaa ja mansikat punertaa pöydän 😉
Kuohuva ja mansikat on sellainen klassikko, että ei voi mennä vikaan. Mun mies oli muuten ostanut kaupasta juuri hollantilaisia mansikoita, olivat yllättävän makeita ja hyviä! Poks ja hyvät vaput!
…tehdään nyyttäriporukalla ruokaa kavereiden olohuoneeseen. Usein sään takia ei nimittäin uskalla ulos. Nakkikääröt, lihapullat, salaatit ja munkit on perinne, siihen kavereiden kokkaustaidon mukaan lisäillään juttuja. Tänä vuonna tehdään juhlasta brunssimaisempi ja kootaan pekonin ja pannukakkujen ympärille vapputunnelmaa.
Kuulostaa ihan meidän vapulta! Ollaan nyt taas päätymässäkin kavereiden olohuoneeseen. Lupasin viedä salaatin (tabouleh ehkä), leipää, jälkkärin (tiramisu ehkä) ja juomaa. Voi olla että mennään ihan simalinjalla. Tuli otettua muutama lasillinen perjantaina Ping-tapahtumassa ja ei vieläkään tee mieli mitään alkoholia 😀 Sima on hyvä 😀
Paistetaan munkkeja ja lihapiirakoita (ovat erityisesti miesväen mieleen). Nakit ja perunasalaatti kuuluu myös asiaan, jos joku jaksaa lihisövereitten jälkeen enää niitä syödä
Itsetehdyt lihikset on ihan parhaita!! Onhan nekin rasvaisia, mutta paljon parempia kuin kaupan. Tai sanoisin jopa että ihan eri asia. Herkullista vappua Kaisa!
Blogin arkistoista löytyy myös lihisohje:
https://liemessa.fi/2015/09/itsetehdyt-lihapiirakat-ja-paras-palaute-ikina/
…ei ole varsinaisia perinteitä, vaan syödään ja kokkaillaan ihan fiiliksen mukaan. Eräänä vappuna oli kakkubuffetti, tällä kertaa mentiin tofunakkien ja perunasalaatin, sekä pizzan voimalla.
Meillä perinteisesti juodaan itse tehtyä simaa.
…paistetaan lihapiirakoita twist- täytteillä. Niin teimme tänäkin vuonna.