Kansallisena korvapuustipäivänä 4.10 pullaa saa mässätä oikein luvan kanssa ja olen tietysti kunnon kansalaisena talkoissa mukana! Kansallisen korvapuustipäivän idea, kuten koko korvapuustikin, on lainattu Ruotsista. Bostonkakku on ei-niin-pullantuoksuisen kotiäidin pelastus: ei pelkoa kuivista tai epämuodostuneista korvapuusteista. Syksyiseen itsensä ja ystävien hemmotteluun sopiva bostonkakku kätkee sisäänsä sitruunaista ja lakritsista Valio maustettua rahkaa. Pullataikinan maustaa perinteinen – ja mielestäni pakollinen -kardemumma. Mehevä komeus kuorrutetaan kipakalla lakritsikuorrutteella.
Valion maustetut rahkat ovat löytäneet keittiössäni paikkansa nimenomaan leivonnassa ja jälkiruuissa. Sitruunainen lakritsi maustettu rahka on maultaan voimakkaan lakritsinen eli se sopii nimenomaan lakritsin ystäville ja leivontaan. Jälkiruoissa olen taittanut voimakasta makua esimerkiksi maustamattomalla rahkalla, kermavaahdolla tai mascarpone-juustolla. Jouduin köyttämään itseni patteriin kiinni, etten lähtenyt vielä fiilistelemään joulua luumu-kaneli kausimaulla. Jos sitä kuukauden vielä fiilistelisi syksyä ja lempivuodenaikaansa – heti joulun jälkeen. Valion sivuilta löytyy reseptikokoelmat maustetuista rahkoista syksyn leivontaan!
Lakritsi-sitruuna bostonkakku resepti
2,5 dl Valio täysmaitoa
25g hiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1 rkl kardemummaa
7-8 dl vehnäjauhoja
100g Valio voita
Täyte:
100 g huoneenlämpöistä Valio voita
1 prk Valio maustettua rahkaa sitruunainen lakritsi
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
voiteluun kananmuna
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja kaada se isoon kulhoon. Liota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Vaivaa taikinaan puolet vehnäjauhoista. Vaivaa mukaan sitten pehmeä, huoneenlämpöinen voi. Vaivaa loput jauhot mukaan. Alusta taikinaa joko käsin 10–15 minuuttia tai yleiskoneella 8–10 minuuttia. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä tai yleiskoneen kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
Kauli taikinasta ohut levy. Levitä päälle voi, kaneli, kardemumma ja rahka. Kieritä pitkältä sivulta rullalle ja leikkaa rulla paloiksi. Nosta palat pystyyn leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan. Jätä palojen väliin leviämisvaraa. Anna kohota liinalla peitettynä 20-30 minuuttia. Voitele munalla. Paista bostonkakku 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Pistä päälle folio, jos pinta alkaa tummua liikaa.
Lakritsikuorrutus
2dl tomusokeria
1 tl lakritsajauhetta
½-1 sitruunan mehu
Sekoita ainekset yhteen ja koristele bostonkakku kuorrutuksella.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
UUTTA! Nordic vibes @nordicfoodtales
Samoissa hommissa tänään, bostonkakkua tuloillaan. Mutta tyypilliseen ruotsalaiseen tapaan mantelimassalla ja vaniljakreemillä 🙂
Tuo lakritsikin kuulostaa taivaalliselta, gud så gott 😉
Oih! Laskiaispullissakin oon mantelinaisia, tykkäisin tuosta ruottalaisten ja sun versiosta varmasti!