PARAS PULLATAIKINA & TÄYDELLINEN LASKIAISPULLA

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Elämässä on hyvä olla tavoitteita. Vuodesta 2011 ja muumimamman laskiaispullafiaskon jälkeen yksi päätavoitteistani elämässä on ollut oppia leipomaan täydellinen pulla. Olen vihdoin saavuttanut pitkäaikaisen haaveeni. Kaikki on saavutettu. Mitäköhän sitä sitten elämällään tekisi? 😀  Ihan yksin tähän pisteeseen ei kyllä olla päästy, vaan siihen tarvittiin yksi leipuri-kondiittori Ida avuksi. Nyt käsissäni on jotain kultaakin arvokkaampaa: paras pullataikina resepti ja vinkit täydelliseen laskiaispullaan. Tämän postauksen jätän perintönä seuraaville sukupolville. Ja teille!

Täydellinen laskiaispulla on pehmoinen, kuohkea, maukas, suussasulava, välissä kermaa ja notkistettua mantelimassaa ja päällä manteleita ja tomusokeria. En ole koskaan haukannut mitään täydellisempää. Vaikka männävuosien laskiaispullakakku ja Nutella laskiaispulla ovat olleet herkullisia, niin hyvin tehdyssä klassikossa on sitä jotain. Herkullista laskiaisenodotusta!

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Paras pullataikina ja täydellinen laskiaispulla – 5 vinkkiä

Pullataikina. Pullataikinaan ei laiteta kananmunaa. Kananmuna kovettaa pullaa, kuten myös liika jauho.

Vaivaaminen. Hyvässä pullataikinassa on sitko. Tarkista sitko ottamalla pieni nokare taikinaa. Pyöritä se käsissä palloksi ja lähde levittämään taikinaa. Jos taikina repeilee helposti, jatka vaivaamista. Pullataikinan vaivaamiseen kannattaa käyttää yleiskonetta. Vaivaamisen kanssa ei kannata hätäillä  vaan vaivaa huolellisesti noin 10 minuuttia.

Paistoaika. Tarkkaile paistoaikaa etteivät pullat kuivu. Sopiva paistoaika on 7-10 minuuttia 220-asteessa, mutta aina uunista riippuen. Ärhäkällä uunilla paistettaessa alenna lämpö 200-asteeseen ja paista hieman pidempään. Pulla on valmis kun se pohjasta kypsynyt ja ruskea.

Kermavaahto. Varmista, että pulla on hyvin jäähtynyt ennen kermavaahdon pursottamista.
Paras maku kermavaahtoon tulee kuohukermasta, mutta se vetistyy herkästi.
Käytä siis kuohukermasta tehtyä kermavaahtoa vain jos tarjoilet pullat heti. Vispikermalla saat kauniin pursotuksen. Kermaa ei tarvitse makeuttaa.

Mantelimassa. Notkista mantelimassa sähkövatkaimella ja lisäämällä hieman maitoa, jolloin saat siitä helpommin lusikoitavaa.

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit ILaskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Täydellinen laskiaispulla

Noin 15-20 pullaa

Paras pullataikina

5 dl täysmaitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14 dl vehnäjauhoja
200 g huoneenlämpöistä voita

Voiteluun:
1 muna

Mantelimassa
1 pötkö mantelimassaa
3 rkl täysmaitoa

Kermavaahto
2 dl vispikermaa

Koristeluun
mantelilastuja
tomusokeria
(tai raesokeria)

Pullataikinan valmistus
Pilko voi kuutioiksi ja anna pehmetä huoneenlämmössä.
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, suola ja kardemumma.
Lisää jauhoja hiljalleen yleiskoneella taikinaa alustaen.
Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta niin että se irtoaa kulhon reunoilta.
Lisää huoneenlämpöinen voi ja vaivaa taikinaa vielä noin 10 minuuttia.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.

Pullan leipominen
Leivo pullataikinasta pitko ja leikkaa se osiin. Sopivan kokoinen pulla tulee 80-100 grammasta taikinaa. Pyöritä pullia alustaa vasten. Anna pullien kohota kaksinkertaiseksi leivinpaperilla vuoratulla pellillä liinan alla.
Sudi pullat kauttaaltaan munalla. Ripottele halutessasi päälle mantelilastuja ja raesokeria.
Paista uunin keskiosassa 220-asteessa 7-10 minuuttia. Jos et nauti pullia heti (ha!), pulla säilyy parhaiten pakkasessa.

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Laskiaispullien täyttäminen
Anna pullien jäähtyä kunnolla ennen halkaisemista.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Kermaa ei tarvitse makeuttaa.
Leikkaa laskiaispullan lakki 1/3 matkalta.
Lusikoi keskelle nokare mantelimassaa.
Pursota kermavaahto. Aseta lakki varovaisesti päälle.
Viimeistele tomusokerilla.

Laskiaispulla I Paras pullataikina I Pulla I Taikina I Leivonta I Laskiainen I Manteli I Mantelimassa I Resepti I Ohje I Vinkit I

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Arkistojen kätköistä

2 kommenttia

  1. Tuuli 25.02.2019

    Vielä parempaa jos leipoo juurella ja jättää hiivankin pois 🙂

    Vastaa
    • Jenni 26.02.2019

      No sen kyllä uskon! Juureen leipominen kyllä kiinnostelee. Ehkä siinä on tavoitetta seuraavaksi 10 vuodeksi? 😀

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *