Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Saariston kasvatit
Får jag har en ålandspannkaka med alla sörsselssens? Hapuilevalla ruotsinkielen taidollani sain tilattua Ahvenanmaalla tuota odotettua paikallista herkkua eli ahvenanmaan pannukakkua. Tutustuimme Hannan kanssa toukokuisella ruokamatkalla ahvenanmaalaiseen lähiruokaan ja ahvenanmaalaisiin ruokatuottajiin, jotka tunnetaan myös nimellä Saariston kasvatit. Osuimme paikalle toukokuun lopulla vuosittaisen Åland Grönskar eli Ahvenanmaa vihannoi -tapahtuman aikaan. Viikonlopun aikana ympäri Ahvenanmaata järjestetään kymmeniä pieniä ruokatapahtumia ja monet tuottajat ja maatilat avaavat ovensa.
Ahvenanmaa – Suomen Toscana
Ahvenanmaa on kuin yksi suuri vihannoiva puutarha. Highland cattle eli pitkäkarvainen Ylämaan karja laiduntaa aivan lentokenttäaidan toisella puolella. 80 % kotimaisista omenoista tulee Ahvenanmaalta. Ahvenanmaalaista ruokatuotantoa kuvailisin sanoilla lähiruoka, aitous, maanläheisyys, perinteet ja ylpeys omista juurista. Omasta ruokakulttuurista on pidetty kiinni hyvällä tavalla ja selkeästi myös paikalliset arvostavat paikallisia tuotteita korkealle. Matkalaukkuni täyttyi ahvenanmaalaisesta mallasleivästä, savujuustosta, kilosta paikallista Ålandsmejeriet voita ja hemvete-jauhoista. Jos käsimatkatavaroihin olisi saanut tungettua, se olisi pullistellut myös Öfvergårds tilan omenamehusta, Amalias limonadfabrik raparperilimonadista ja pienpanimo Open water breweryn oluesta.
Matkasta inspiroituneena tein ahvenanmaan pannukakkua Suomenlinnan kesävieraille. Aito ahvenanmaan pannukakku tehdään manna- tai riisipuuroon, maustetaan kardemummalla ja tarjoillaan mansikkahillon, kermavaahdon ja luumukiisselin kera. Tai miksi ei kaikilla sörsseleillä! Kesäversiossani pitäydyin kuitenkin vain mansikassa ja kyllähän pannariin kuuluu ehdottomasti mansikkahillo. Pohjassa on mannapuuro.
Ahvenanmaalla törmäsin myös paikalliseen voikukkamarmeladiin, josta sain idean maustaa mansikkahillo vienosti pihalla rehottavilla lähivoikukilla. Mansikkahilloon tulee voikukasta mieto hunajainen vivahde. Kermavaahdon vispasin vispikermasta ja mascarponesta. Tämä kermavaahto kestää paremmin kesähelteilläkin ja ahvenanmaan pannukakun voi tarjoilla vaikka näin suoraan pelliltä kermavaahdolla, mansikoilla ja voikukilla koristeltuna.
Ahvenanmaan pannukakku
pellillinen / 9 isoa palaa
Mannapuuro:
5 dl täysmaitoa
½ dl mannasuurimoita
3 munaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl aitoa kanelia
ripaus suolaa
2 rkl voita pellille
Kermavaahto:
2 dl vispikermaa
100 g mascarponea
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
Kuumenna maito kattilassa ja sekoita joukkoon mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Anna puuron hautua 10 minuuttia.
Sekoita muut ainekset jäähtyneen mannapuuron joukkoon. Nostele voinokareita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kaada pannukakkutaikina pellille. Paista 225 asteessa 20 minuuttia.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa varovaisesti lähes huoneenlämpöinen mascarpone joukkoon erissä. Lopeta vatkaus kun mascarpone on sekoittunut. Mausta. Tarjoa ahvenanmaan pannukakku mansikkahillon, mansikoiden ja kermavaahdon kera.
Vinkki! Älä poimi voikukkia tien välittömästä läheisyydestä. Poimi hyväkuntoisia kukkia. Käytä hilloon kukkien keltaiset terälehdet. Voikukista voi syödä lehdet, juuret ja kukat!
Voikukka-mansikkahillo
10 voikukan terälehdet
1 l mansikoita
1,5 dl hillosokeria
2 dl vettä
Laita vesi, pilkotut mansikat, voikukan terälehdet ja hillosokeri kattilaan. Keitä noin 15 minuuttia. Purkita kuumana puhtaisiin hillopurkkeihin ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!