RAPARPERI-MANSIKKA BRITAKAKKU

Britakakku I Raparperi I Mansikka I Leivonta I Kakku I Kesä I Resepti I Ruokakuvaus I Brita cake

Raparperi-mansikka juustokakku on ollut meidän perinteinen juhannuskakku jo monen vuoden ajan. Makumaailma pysyy samana, mutta tänä vuonna juhannuskakku sai uuden muodon. Poikkitieteellisen IG stoori kyselyni perusteella britakakku nostetaan suomalaisen juhannuksen jälkkäripöytään. En ihmettele,  sillä tämä raparperi-mansikka britakakku oli yhtä kuin Suomen kesä; valloittava, hattarainen ja mansikkainen! Mantelisen kakkupohjan ja marengin välistä pilkistää freesiä tuorejuusto-kermavaahtoa, tuoreita mansikoita ja itsetehtyä inkivääri-raparperihilloa ja voikukka-mansikkahilloa.

Britakakku I Raparperi I Mansikka I Leivonta I Kakku I Kesä I Resepti I Ruokakuvaus I Brita cake

Raparperi-mansikka britakakku oli elämäni toinen britakakku ja haasteiltakaan ei vältytty. Oman haasteensa leivontaan ja ruokakuvaukseen toi innokas 5-vuotias apuleipuri, jolle kakun odotus meinasi olla vähän liikaa. Toinen haaste oli britakakkupohjan ryöpsähtäminen pellin yli uunin pohjalle. Pohja valahti vain toispuoleisesti (katso kuva alla) ja en ole varma mistä se johtuu. Matala peltini on todennäköisin syys.  En usko,  että reunallisella pellillä olisi tullut ongelmaa. Britakakkupohjan taikina ja marenki kannattaa myös levittää pellille niin että reunoille jää tilaa. Ryöpsähtänyt reuna oli onneksi helppo leikata siistiksi ja juhannus oli pelastettu. Juhannuspäivän lopuksi apuleipurikin sai vihdoin työntää kielensä juhannuskakkuun 🙂

Britakakku I Raparperi I Mansikka I Leivonta I Kakku I Kesä I Resepti I Ruokakuvaus I Brita cake

Britakakku I Raparperi I Mansikka I Leivonta I Kakku I Kesä I Resepti I Ruokakuvaus I Brita cake

Britakakku I Raparperi I Mansikka I Leivonta I Kakku I Kesä I Resepti I Ruokakuvaus I Brita cake

Vinkki! Valmista hillot edellisenä päivänä tai osta valmiina.

Vinkki vinkki! Ota pieni määrä marenkia sivuun ja pursota toiselle pellille leivinpaperin päälle minimarenkeja kakun koristeeksi. Minimarengit paistoin 150-asteessa 25-30 minuutttia leivinpaperi suojana päällä. Lopuksi otin lämmöt pois ja annoin marenkien jäähtyä uunissa uuninluukku hieman raollaan.

Britakakku I Raparperi I Mansikka I Leivonta I Kakku I Kesä I Resepti I Ruokakuvaus I Brita cake

Raparperi-mansikka britakakku

Britakakku pohja

150 g huoneeenlämpöistä voita
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl täysmaitoa

Marenki
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 dl mantelilastuja



Kermavaahtotäyte
3 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria

Inkivääri-raparperihillo

500 g raparperia
3 cm inkivääriä raastettuna
1/2 dl vettä
2 dl hillosokeria

Lisäksi

voikukka-mansikkahilloa
500 g tuoreita mansikoita

Inkivääri-hillon valmistus
Pese raporperit. Paloittele raparperi kuorineen. Raasta inkivääri hienoksi. Keitä kaikkia aineksia kattilassa 30 minuuttia. Säilö puhtaisiin hillopurkkeihin.

Britakakku I Raparperi I Mansikka I Leivonta I Kakku I Kesä I Resepti I Ruokakuvaus I Brita cake

Britakakkupohjan valmistus
Vaahdota huoneenlämpöinen kuutioitu voi ja sokeri. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi maito.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille neliön muotoon. Älä levitä taikinaa reunoille asti.

Marengin valmistus
Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi noin 5 minuuttia. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista vielä noin 3 minuuttia kunnes marenki on kiiltävän valkoista. Levitä marenki britakakkupohjan päälle. Ripottele päälle mantelilastuja.

Paista britakakkupohjaa uunin keskitasolla 175-asteessa 35-40 minuuttia. Tarvittaessa suojaa loppuajasta pohja leivinpaperilla etteivät mantelit pala. Anna pohjan jäähtyä.

Kermavaahdon valmistus
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja huoneenlämpöinen tuorejuusto ruokalusikallinen kerrallaan.  Jatka vatkaamista vain sen verran, että tuorejuusto sekoittuu joukkoon.

Britakakku I Raparperi I Mansikka I Leivonta I Kakku I Kesä I Resepti I Ruokakuvaus I Brita cake

Britakakun kokoaminen
Leikkaa britakakkupohja neljään yhtä suureen osaan.  Tarvittaessa siisti reunat. Lado täytteitä pohjien väliin: hilloa, kermavaahtoa ja pienittyjä mansikoita. Älä laita kermavaahtoa aivan reunoille asti, sillä se painuu kerrosten alla. Levitin kahteen kerrokseen inkivääri-raparperihilloa ja yhteen voikukka-mansikkahilloa.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

4 kommenttia

  1. Minna 24.06.2019

    Vaikuttaa tosi herkulliselta, mutta mitä ehdotat korvaaviksi ainesosiksi manteli/pähkinäallergikolle?

    Vastaa
  2. Jenni 25.06.2019

    Heippa Minna! Mantelijauheen voi korvata ihan vehnäjauholla eli näin vehnäjauhoa tulisi yhteensä 2 dl. Mantelilastut voi jättää vain pois, eivät ole niin oleelliset lopputuloksen kannalta jos koristelee kauniisti kermavaahdolla, marjoilla ja marengilla. Muutama mintunlehti voisi vielä sopia!

    Vastaa
  3. Amanda 25.06.2019

    Onpas hieno! 🙂

    Vastaa
  4. Minna 26.06.2019

    Kiitokset vastauksesta. Täytyypä laittaa tuollainen versio työn alle kun sain työkaverilta nipun tuoretta raparperia 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *