OKRA – UUSI TUTTAVUUS

FacebookTwitter

Kotimainen okra I VinkitSain puhelun kotimaisen okran viljelijältä Kouvolan Aurinkotarhoilta. Heinäkuun alusta kaupoissa on ollut ensimmäistä kertaa kotimaista okraa. Okra eli palkomainen kotahedelmä ei ole itselleni millään muotoa tuttu. Kerroin, että kesälomallani en tee enempää kaupallisia yhteistöitä,  mutta kyllä mulle jonkun pienen 100 gramman okrarasian saa lähettää Suomenlinnan postiin. Seuraavassa hetkessä tuijotan 5 kilon okralaatikollista keittiönpöydälläni.

Otan vihreän pötkylän käteeni ja haukkaan tuoreeltaan. Muistan joskus jossain nähneeni jonkun YouTube-videon, että näin voi tehdä. Kuvailisin ensipuraisua näin: rapsakka, maku kurkkumainen, koostumus paprika. Okran hedelmän sisällä on pieniä pehmeitä siemeniä. Joku saattaa muistaa okran maun karvaana ja näin saattaa ollakin ulkomaisten yksilöiden kanssa. Tässä tuoreessa kotimaisessa okrassa en maustanut karvautta. Nyt se jännä juttu: okran sisällä on myös “okralimaa”. Kuulostaa oudolta, mutta jos olet joskus syönyt chiasiemeniä, niin tiedät mitä tarkoitan limaisuudella. Ei siis mitenkään ällöttävää, paitsi jos olet herkkä lima-asioille.

Kotimainen okra I Vinkit

Noni. Yksi okra tuhottu ja aika monta jäljellä. Siltä istumalta kysyin teiltä @liemessa Instagramissa oletteko koskaan syöneet okraa ja onko teillä vinkkejä mitä sille voisi tehdä. En muista, että mikään aihe olisi koskaan tukkinut Instagramin inboxia yhtä tehokkaasti. Päätinkin jakaa vinkkinne kaikelle kansalle, koska okra selkeästi kiinnostaa! Kerroitte, että terveellistä okraa voi nauttia mm. höyrytettynä, paistettuna, grillattuna, pikkelöitynä, tuoreena ja uppopaistettuna. Vaikuttaisi myös siltä, että koko muu maailma syö okraa paitsi Suomi. Se saattaa nyt muuttua 🙂

Lukijavinkit mitä tehdä okrasta:

  • Okra sopii mausteisen curryn kaveriksi. Chocochilin Elina pyöräytti Okrasta, uusista perunoista ja linsseistä nopeasti helpon okra-perunacurryn.
  • Okralla voi myös suurustaa patoja perunajauhojen tapaan ja muuta suurustetta ei tarvita. Yksi kreolilaisen keittiön pataklassikoista, New Orleans creole gumbo, saostetaan useimmiten juurikin okralla.
  • Mikäpä ei olisi hyvää leivitettynä ja uppopaistettuna. Niin myös okra!
  • Okra on suosittua Kiinassa. Googleta kiinalaisia ja aasialaisia reseptejä inspiraatioksi! Aasiassa okraa kutsutaan nimellä “lady fingers”, joten käytä sitä hakusanana.
  • Kantonilaisessa keittiössä okra halkaistaan, höyrytetään ja kevyttä soijaa päälle.
  • Thaimaassa okraa on tavattu grillattuna. Kurkkaa alta grillatun valkosipuli-chili okran resepti!
  • Yhden lukijan äiti laittaa okraa aina vietnamilaiseen happamaan kalakeittoon. Resepti löytyy mm. Katukeittiö-kirjan Vietnam-painoksesta ja on Hanna Hurtan käsialaa. Jos kirjaa ei löydy hyllystäsi, niin kurkkaa se täältä.
  • Brasiliassa okraa usein liotetaan ensin etikassa, mikä irrottaa okraliman. Vaikka lima ei itseään haittaisi, niin etikka-sokeriliemellä pikkelöinti voisi tuoda okran makuun kivaa syvyyttä. Jos saat jostain käsiisi Brasiliassa paljon käytettyjä maniokkijauhoja, pyörittele pilkottua okraa maniokkijauhojen ja sipulin kanssa rasvassa pannulla.
  • Okraa löytyy paljon kreikkalaisesta keittiöstä, joten se sopinee hyvin kreikkalaisiin resepteihin.
  • Erään lukijan bulgarialaisella mummolla oli tapana käyttää okraa kaikissa padoissa. Yksinkertaisimmillaan yhdistä tomaattikastiketta, fetaa, okraa ja muita kasviksia.
  • Käytä okraa muiden kasvisten tapaan esimerkiksi risotoissa, paistoksissa, padoissa tai salaateissa.
  • Lähi-idässä okra kuuluu pääasiallisiin ruoka-aineisiin ja sitä käytetään perunan tapaan.
  • Afrikassa okraa lisätään usein liha, kala ja kasvismuhennoksiin. Yksi lukija söi okraa joka päivä asuessaan vuoden Kongossa.
  • Kokeile okraa aamiaismunakkaassa! Erään lukijan turkkilainen tuttu valmisti aamiaismunakkaan tyyppisen aamupalan okrasta, sipulista ja kananmunasta pannulla paistamalla. Muankas syötiin suoraan pannulta ohuen uunituoreen leivän kanssa.
  • Okraa voi kokeilla lisätä perinteisiinkin suomalaisiin ruokiin kuten lihasoppaan.
  • Eräs lukija rakastui okraan kolme vuotta sitten Malesiassa ja on siitä lähtien aina yrittänyt metsästää sitä. Nyt ei tarvitse enää lähteä kauppaa pidemmälle okraan. Okraa pitäisi olla saatavilla niin S kuin K-ryhmänkin hyvinvarustetuista kaupoista.

Kotimainen okra I Vinkit

Tähän mennessä olen kokeillut okraa kolmella simppelillä tavalla tuoreen lisäksi: uunissa uunilohen seurana kevyesti öljyllä sipaistuna, pannulla paahdettuna ja grillattuna valkosipuli-chili marinadilla. Pannulla ja grillissä pintaan tulee paahteisuutta, mikä sopi okraan. Tässä grillattu okra resepti!

Grillattu valkosipuli-chili okra

4 hlö lisukkeeksi

12 okraa
4 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
3 rkl oliiviöljyä

Siivuta kuoritut valkosipulinkynnet ja pieni chili. Sekoita valkosipuli ja chili oliiviöljyn joukkoon ja laita okrat marinoitumaan. Grillaa okria muutama minuutti grillissä kunnes pinta on hieman hiillostunut. Kääntele välillä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

LÖYLYN TERASSIJOOGA JA BREKU

1
FacebookTwitter

Mitä tapahtuu kun äiti-ihminen saa 48 tuntia itselleen tehdä mitä haluaa – tai olla tekemättä. Ymmärrän, että tälläinen kahden päivän irtiotto saattaa kuulostaa kenestä tahansa perheelliseltä täysin käsittämättömältä luksukselta ja sitähän se olikin. Syyt taustalla eivät ole yhtä iloiset. Jo kuukausia, tarkemmin ajateltuna ehkä jopa vuosia, kertynyt väsymys ei vaan tunnu enää menevän ohi yksillä hyvillä yöunilla. Viime viikonlopun teemana oli siis lepääminen ja näitä äidin omia lepohetkiä tulen ottamaan vielä pitkin kesää. Loppuunpalamisen riski on todellinen ja siksi suhtaudun siihen vakavasti.

lue lisää

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

KIRSIKKA-SUKLAA VOHVELIKAKKU

FacebookTwitter

Kaupallinen yhteistyö: Dansukker ja Asennemedia
Vohvelikakku I Kirsikka I Suklaa I Hillo I Kirsikkahillo I Chiahillo I Chia I Resepti I Ohje I idea I Leivonta I Kesäkakku I Vohveli I Vohvelit I Brunssi I Juhlat I Tarjoilut I Cherry I Chia jam I Waffle cake I Chocolate I Food photography I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Valokuvaus

Onni ei löydy epäonnistuneista kakkupohjista, yrittämällä pelastaa juoksettunutta kreemiä tai väkertämällä sokerimassasta terälehtiä. Onni on kesä, vohvelikakku ja itsetehty hillo. Helppoudesta huolimatta vohvelikakku on juuri niin ihastuttava kuin kakku voi ikinä olla. Suklaavohveleiden välistä pilkottaa itsetehtyä chia-kirsikkahilloa ja kahvinmakuista kermavaahto-rahkatäytettä. Koristelut hoituivat lätkäisemällä päälle kasa täytettä, kourallisen tuoreita kirsikoita ja Suomenlinnan takapihalta kerättyjä syötäviä kamomillan kukkia. Tämä vohvelikakku teki minut ihan aidosti onnelliseksi, toivottavasti sinutkin!

Vohvelikakku I Kirsikka I Suklaa I Hillo I Kirsikkahillo I Chiahillo I Chia I Resepti I Ohje I idea I Leivonta I Kesäkakku I Vohveli I Vohvelit I Brunssi I Juhlat I Tarjoilut I Cherry I Chia jam I Waffle cake I Chocolate I Food photography I Ruokablogi I Ruokakuvaus I ValokuvausVohvelikakku I Kirsikka I Suklaa I Hillo I Kirsikkahillo I Chiahillo I Chia I Resepti I Ohje I idea I Leivonta I Kesäkakku I Vohveli I Vohvelit I Brunssi I Juhlat I Tarjoilut I Cherry I Chia jam I Waffle cake I Chocolate I Food photography I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Valokuvaus

Kesä purkissa – hilloamisen abc

Hilloamisen helppous yllättää itsenikin joka kerta kun vaan hommaan ryhtyy. Käytännössä hilloaminen tapahtuu keittämällä kattilassa marjoja tai hedelmiä ja hillosokeria noin 15 minuuttia. Tässä muutama vinkki kesän purkittamiseen!

  • Valitse lempimarja tai hedelmä. Kesällä marjat ja hedelmät ovat parhaimmillaan, sesongissa ja edullisimmillaan. Juuri nyt sesongissa ovat kotimaisista marjoista mansikka ja ulkomaisista kirsikka, nektariini, aprikoosi ja luumut.
  • Nyrkkisääntönä noin 5 dl hilloa varten tarvitset: puoli kiloa marjoja tai hedelmiä, 2 1/2 dl Dansukker hillosokeria, 1/2 dl vettä ja halutessasi mausteita.
  • Ideoita hillon maustamiseen: tuoreet yrtit, vaniljatanko, tähtianis, sitruunan tai limen kuori, kardemumma, kaneli, chili, inkivääri tai alkoholijuomat.
  • Kokeile laittaa hilloon myös chiasiemeniä! Chia-kirsikkahillo keitetään normaaliin tapaan. Lopuksi joukkoon lisätään 1 dl chiasiemeniä.
  • Anna hillon jäähtyä kattilassa. Purkita hillo puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin. Purkit voi kuumentaa esimerkiksi lämmittämällä ne uunissa 100 asteessa.

Vohvelikakku I Kirsikka I Suklaa I Hillo I Kirsikkahillo I Chiahillo I Chia I Resepti I Ohje I idea I Leivonta I Kesäkakku I Vohveli I Vohvelit I Brunssi I Juhlat I Tarjoilut I Cherry I Chia jam I Waffle cake I Chocolate I Food photography I Ruokablogi I Ruokakuvaus I ValokuvausVohvelikakku I Kirsikka I Suklaa I Hillo I Kirsikkahillo I Chiahillo I Chia I Resepti I Ohje I idea I Leivonta I Kesäkakku I Vohveli I Vohvelit I Brunssi I Juhlat I Tarjoilut I Cherry I Chia jam I Waffle cake I Chocolate I Food photography I Ruokablogi I Ruokakuvaus I ValokuvausVohvelikakku I Kirsikka I Suklaa I Hillo I Kirsikkahillo I Chiahillo I Chia I Resepti I Ohje I idea I Leivonta I Kesäkakku I Vohveli I Vohvelit I Brunssi I Juhlat I Tarjoilut I Cherry I Chia jam I Waffle cake I Chocolate I Food photography I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Valokuvaus

Kirsikka-suklaa vohvelikakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä ja laittaa jääkaapiin jähmettymään. Näin vohvelikakusta saa leikattua veitsellä kauniita ”kakkupaloja” helposti. Vain päällimmäiset koristeet kannattaa laittaa vohvelikakun päälle ennen tarjoilua.

 

Kirsikka-suklaa vohvelikakku

gluteeniton

Chia-kirsikkahillo:
500 g tuoreita kirsikoita
1 dl vettä
2 dl Dansukker hillosokeria
1 vaniljatanko
1 dl chiasiemeniä

suklaavohvelit noin 8-10 kpl
250 g maitorahkaa
2 kananmunaa
2,5 dl kivennäisvettä
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl muscavado- tai ruokosokeria
50 g voisulaa
0,5 dl tummaa makeuttamatonta kaakaojauhetta

täyte:
4 dl kuohukermaa
2 prk (400 g) suklaalla tai kahvilla maustettua rahkaa (esimerkiksi Irish Cream & coffee)
2 tl Dansukker vaniljasokeria

Chia-kirsikkahillon valmistaminen:
Poista kirsikoista siemenet. Helpoimmin tämä tapahtui essu päällä,  isossa kulhossa ja käsin. Kiehauta kattilassa vesi ja kirsikat. Lisää hillosokeri, avattu vaniljatanko ja vaniljatangon siemenet. Anna kiehua noin 15-20 minuttia. Ota kattila pois liedeltä ja lisää chiasiemenet. Sekoita ja anna jäähtyä. Purkita chia-kirsikkahillo puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin ja säilö jääkaapissa.

Vohvelien valmistaminen:
Sekoita kaikki vohvelitaikinan ainekset keskenään. Sudi vohvelirautaan hieman rypsiöljyä ja paista vohveleiksi.

Täytteen valmistaminen:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maustettu rahka ja vaniljasokeri. Huom! Puolet täytteestä tulee vohvelien väliin kokoamisvaiheessa. Toinen puoli täytteestä käytetään koristeluun juuri ennen tarjoilua.

Vohvelikakun kokoaminen:
Levitä vohvelin päälle kirsikkahilloa. Lusikoi ja levitä vohvelin päälle nyt kermavaahto-rahkaa. Siistin lopputuloksen saat kun kermavaahtoa tulee melkein reunoille asti. Kirsikkahilloa saa pilkottaa reunoilta joistain kohdista. Nosta toinen vohveli päälle. Jatka näin kunnes vohvelikakku on halutun korkuinen, noin 8 vohvelia. Laita vohvelikakun päälle varovaisesti kelmu ja laita se jääkaappiin yöksi. Koristele ennen tarjoilua kasalla täytettä, kourallisella tuoreita kirsikoita ja syötävillä kukilla.

Vohvelikakku I Kirsikka I Suklaa I Hillo I Kirsikkahillo I Chiahillo I Chia I Resepti I Ohje I idea I Leivonta I Kesäkakku I Vohveli I Vohvelit I Brunssi I Juhlat I Tarjoilut I Cherry I Chia jam I Waffle cake I Chocolate I Food photography I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Valokuvaus

Vohvelikakku I Kirsikka I Suklaa I Hillo I Säilöntä I Kirsikkahillo I Chiahillo I Chia I Resepti I Ohje I idea I Leivonta I Kesäkakku I Vohveli I Vohvelit I Brunssi I Juhlat I Tarjoilut I Cherry I Chia jam I Waffle cake I Chocolate I Food photography I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Valokuvaus

Whatcha think?

Hillosokerista toiseen: ehtisitkö vastata vielä muutamaan kysymykseen tähän blogipostaukseen liittyen? Siitä olisi suuri apu! Tutkimuksen tuloksien avulla pyritään tarjoamaan kiinnostavampaa sisältöä sinulle, sekä kehittää bloggajien ja brändien välistä yhteistyötä. Tutkimukseen vastaamiseen menee aikaa alle 5 minuuttia. Tutkimuksen toteuttaa mediatoimisto Dagmar. Lisätietoja tutkimuksesta saat osoitteesta: research(at)dagmar.fi . Tutkimukseen pääset klikkaamalla tätä linkkiä. Kiitos paljon avustasi!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

APRIKOOSI-JUUSTOKAKKU

FacebookTwitter

Aprikoosi-juustokakku I Aprikoosi I Juustokakku I Kakku I Leivonta I Sesonki I Kesä I Idea I Resepti I Piknik I Brunssi I Kakut I Kakku I Apricot I Cheesecake I Food photography I Picnic I BrunchKesä on saapunut Suomelinnaan! Itseasiassa luovuin jo heinäkuun alkupuolella piposta ja villasukista. Tuulisesta ja pilvisestä kesäpäivästä huolimatta uskaltauduimme assarini Idan kanssa piknikille Suomenlinnan muureille. Täällä jos jää odottamaan hellepäivää niin saattaa joutua odottamaan ensi, tai sitä seuraavaan kesään asti. Piknikille leivoimme kardemummalla maustetun nektariin..persik..APRIKOOSI-juustokakun. Miten ihminen voikaan aina ja kokoajan sekoittaa nuo hedelmät…Aprikoosi-juustokakku I Aprikoosi I Juustokakku I Kakku I Leivonta I Sesonki I Kesä I Idea I Resepti I Piknik I Brunssi I Kakut I Kakku I Apricot I Cheesecake I Food photography I Picnic I Brunch

Alkuperäinen paistettu aprikoosi-juustokakku resepti löytyi Pinterestiä nuohoamalla. Vaikka muuten noudatin reseptiä aika prikulleen, oli vuokani halkaisija 2 cm ohjeen vuokaa pienempi. Lopputuloksena täyte peitti koko piirakkapohjan alleen. Selvisin kuitenkin kömmähdyksestä säikähdyksellä: uunissa pohja kohosi sen verran, että reunat tulivat taas näkyviin ja myös mantelilastut paahtuivat kauniiksi kranssiksi ympärille.

Aprikoosi-juustokakku I Aprikoosi I Juustokakku I Kakku I Leivonta I Sesonki I Kesä I Idea I Resepti I Piknik I Brunssi I Kakut I Kakku I Apricot I Cheesecake I Food photography I Picnic I Brunch

Kakun päälle koristeeksi tarkoitetut aprikoosinpuolikkaat taas upposivat piirakan pohjalle ja uunissa viimeisetkin pilkahdukset hävisivät näkyvistä. Vahingossa piirakkaan piilotetut aprikoosit olivatkin aika kivat! Paistoin vielä erikseen pannulla muutaman aprikoosinpuolikkaan, jotka ladoin valmiin paistetun kakun päälle. Paljon tomusokeria ja kukaan ei huomaa mitään!

Aprikoosi-juustokakku I Aprikoosi I Juustokakku I Kakku I Leivonta I Sesonki I Kesä I Idea I Resepti I Piknik I Brunssi I Kakut I Kakku I Apricot I Cheesecake I Food photography I Picnic I Brunch

Aprikoosi-juustokakku I Aprikoosi I Juustokakku I Kakku I Leivonta I Sesonki I Kesä I Idea I Resepti I Piknik I Brunssi I Kakut I Kakku I Apricot I Cheesecake I Food photography I Picnic I Brunch

Aprikoosi-juustokakku I Aprikoosi I Juustokakku I Kakku I Leivonta I Sesonki I Kesä I Idea I Resepti I Piknik I Brunssi I Kakut I Kakku I Apricot I Cheesecake I Food photography I Picnic I Brunch

Aprikoosi-juustokakku

Noin 12 palaa

irtopohjakakkuvuokaan, halkaisija 26 cm (omani oli 24 cm)

6 aprikoosia

kakkupohja:
300 g digestivekeksejä
100 g voisulaa

täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g mascarpone
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
3 kananmunaa
1 tl kardemummaa
0,5 dl mantelilastuja

koristeluun:
tomusokeria

Jauha keksit hienoksi muruksi ja sekoita joukkoon voisula. Itse vedin keksit ja voin suht hienoksi massaksi Vitamix tehosekoittimella. Voitele irtopohjakakkuvuoka voilla. Levitä kakkupohja irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

Vatkaa tuorejuusto ja mascarpone sekaisin. Lisää joukkoon sokeri, mantelijauhe ja kardemumma. Vatkaa munat täytteen joukkoon yksi kerrallaan.

Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Laita täytteeseen noin kuusi aprikoosin puolikasta leikkuupinta alaspäin.

Ripottele reunoille mantelilastuja. Paista kakkua noin 60 minuuttia 160 asteessa uunin keskitasolla. Jos kakku meinaa tummua liikaa, laita uuniin kakun päälle suojaksi folion pala. Anna juustokakun jäähtyä hyvin, mielellään jääkaapissa yön yli. Ota kakku pois vuoasta ja koristele tomusokerilla ennen tarjoilua.

Vinkki! Paista päälle karamellisoituja aprikooseja. Puolita aprikoosit. Kuumenna pannulla nokare voita ja ruokalusikallinen ruokosokeria.  Paista ja käättele aprikooseja pannulla noin 5 minuuttia.

Aprikoosi-juustokakku I Aprikoosi I Juustokakku I Kakku I Leivonta I Sesonki I Kesä I Idea I Resepti I Piknik I Brunssi I Kakut I Kakku I Apricot I Cheesecake I Food photography I Picnic I Brunch

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter
1 2 3 4 232