UUDEN ELÄMÄN ENSI ASKELEITA

FacebookTwitter

Haparoiden otetaan uuden elämämme ensi askeleita. Ehkä se on vähän liioittelua, ollaanhan me yritetty syödä suht terveellisesti aina, mutta sanotaanko tätä nyt vaikka tilinpäätökseksi ja strategian tarkistamiseksi. Taisin jo uhkailla että muutoksia ruokavalioon on tulossa johtuen joulun jälkeisestä kinkkumorkkiksesta, suolistotoiminnan parantamisesta ja uuden vuoden lähenemisestä. Elämäntaparemontti on aluillaan: tupakat tumpattiin kohta jo 2 kk sitten, Motivuksen kuukausikortti keväälle hankittu ja nyt vielä ruokavalio syyniin. Tämä blogi on ollut hyvä tapa tarkkailla objektiivisemmin omaa syömistään. Tosin täytyy ottaa huomioon että päivisin syödään kevyemmin ja vain raskaammat iltaruuat tulee postattua.

Niinpä tässä arkiaamun aamupalareseptimme kahdelle:

1 prk Ehrmannin maitorahkaa (0,2% rasvaa)
2 dl Valion vadelmakeittoa (rasvaa 0%, 9 kcal/100g!!)
4 tippaa makeutusainetta

Sekoita kaikki aineet keskenään. Olemme suosineet Ehrmannin maitorahkaa, joka on halvempaa ja vetreempää kuin Valion kuivempi kilpailija. Aamu-unisuudesta riippuen aamupalaan sisältyy myös cafe latte ja ruisleipä.

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

NO KU HALAVALLA SAI

FacebookTwitter

Bodypumppia odotellessa kävin kiertelemässä vielä alennusmyynneissä. Hain Tiimarista kansioita ja mukaan tarttui myös jouluornamentteja. Niiden ainoa funktio on näyttää kauniilta, varsinaista käyttötarkoitusta niillä ei kai ole. Valitsin tähtikuviollisia joita voi käyttää joulupyhien jälkeenkin. 70 prosentin alennuksella 6 kpl maksoi 1 €. Niitä voisi käyttää vaikka kattauksessa servetinkoristeina kuten kuvassa.

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

IHAN-MITÄ-TAHANSA-MUUTA-PAITSI-KINKKUA

2
FacebookTwitter

Tiistaina koko kroppa huusi terveellistä ja kevyttä ruokaa. Suolainen kinkku oli jättänyt jälkensä; nesteet olivat kertyneet vatsaan ja jalkoihin. Ainoa ohje Jonille ruokakauppaan oli; kevyttä ja Ihan-mitä-tahansa-muuta-paitsi-kinkkua. Ehdotinkin sivulauseessa Tammen Keittokirjan Intialaista linssikeittoa jota olimme joskus kokeilleet mutta en muistanut ohjetta tarkemmin. Tämä soppa oli siis Intialaisen linssikeiton ja Jonin mielikuvituksen tuotos. Ohje on isolle kattilalliselle (4 hlö) ja valmistusaika 40 min.

2 sipulia
2 dl punaisia linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 valkosipulinkynttä

1 peruna
2 porkkanaa
1 bataatti
1 sitruuna
Basilikaa

Mausteet esim.
0,5 tl valkopippuria
maustemitallinen kanelia
1 tl currya
1 tlk paprikaa
1 tl garam masalaa
1 tl suolaa

Pilko porkkanat, peruna ja bataatti ja keitä kunnes pehmiävät. Kaada suurin osa vedestä pois ja survo sauvasekoittimella.

Kuullota silputtua sipulia öljyssä hetki toisessa kattilassa. Huuhdo linssit ja keitä sipulien kanssa n. 5 min. Lisää tomaattimurska ja valkosipulinkynnet siipaloituina. Anna hautua vielä 5 min.

Yhdistä kasvissose ja tomaatti-linssi muhennos. Mausta ja anna hautua vielä hetki. Heitä lopuksi sekaan tuore silputtu basilika. Tarjoile sitruunalohkon kera.

Keitto oli täyttävä ja maukas. Erona aikaisemmin valmistamaamme intialaiseen linssikeittoon tässä keitossa oli lisänä kasviksia soseutettuna. Tämä tekee keitosta hieman jäykempää joten ensi kerralla nesteen määrää voisi hieman lisätä. Tälläisenään keittoa voisi tarjoilla vaikka riisin kanssa muhennoksen tapaan.

Kuvassa punaisia linssejä. Linssejä löytyy eriväreissä: on pieniä, mustanvihreitä, vihreitä, punaisia ja keltaisia. Punaiset, mustanvihreät ja keltaiset ovat siitä käteviä että niitä ei tarvitse liottaa.

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

VIHDOINKIN HYVÄ OLO

FacebookTwitter

Isäni sai avovaimoltaan joululahjaksi suoliston terveyttä käsittelevän kirjan. Lahja on varmasti hyvin ajankohtainen jouluna suoliston kamppaillessa kinkkuvuoren kanssa. Varasimme bestseller kirjan itsellemme heti kirjastosta, mutta jonossa on yli 200 varausta ennen meitä. Tästä täytyy siis ottaa selvää!

Hieman ehdimme ruokailujen välissä kirjaa silmäillä. Ravitsemusasiantuntija Paula Heinosen kirjoittama opus sai ajatukset liikkeelle oman ruokavalion suhteen uudelta kantilta. Helposti tulee ajateltua ruokavaliota vain vähäkalorisuuden tai ravintoaineiden näkökulmasta. Sen voin jo sanoa että jotain muutoksia ruokavalioon tulee, katsotaan nyt missä määrin.

Valkoiset pastat ja riisit vaihtuvat ainakin kokojyväsiin ja kahvi vähemmälle. Arkiaamuisin syömme aamupalaksi rahkan ja jugurtin sekoitusta. Jugurtti vaihtuu nyt vatsaa hellivään rasvattomaan ja sokerittomaan mustikkakeittoon. Punaviini on kuulemma vatsan arkkivihollinen, mutta pidän tiukasti kiinni oikeudestani lasilliseen elämän nektariinia silloin tällöin. Uppopaistettuja ruokia ei juuri syödä eikä kermaa käytetä joten ne ei tuota ongelmia. Nyrkkisääntönä kun jättää kaiken elämässä nautinnollisen pois vatsa voi hyvin 😉 Päällimmäiseksi ajatukseksi jäi kuitenkin että suolisto on sen verran herkkä elin että kokeilemalla ja tiedostamalla oppii parhaiten mikä saa vatsan kääntymään ympäri ja mikä kehräämään.

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter