JAUHELIHAPIHVIT JA KERMAA LUVAN KANSSA

FacebookTwitter

Hetihän se kerman kanssa lotraus alkoi kun tietoisesti alettiin syödä vähähiilarisesti 😀 S-market ei tarjonnut paljoa mattimyöhäsille sunnuntai-iltana. Tarkoitus oli kokeilla rosmariini-fenkoli possua (Italialaista 30 minuutissa), mutta possua eikä sen sijaan fenkoliakaan löytynyt hyllystä. Jauhelihaakin oli enää pari pakettia jäljellä joten nappasimme sen nopeasti. Jotenkin rosmariini-fenkoli possu kutistui hylly hyllyltä jauhelihapihveiksi ja kasviksiksi. Ei sillä että ruoasta tuli loppuen lopuksi ihan makoisaa. Valmistusaika 30 min ja annos on kahdelle.

400 g paistijauhelihaa (10 %)
1 tuore chili
1 sipuli
1 kananmuna
2 rkl korppujauhoja
suolaa
pippuria
2 dl kermaa
Muut mausteet esim. cayanne, paprika, valkopippuri200 g kukkakaalia (pakaste)
4 porkkanaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
rosmariinia
suolaa

Turvota korppujauhoja 1 dl:ssa kermaa hetki. Sekoita tämä seos ja kaikki muut taikina ainekset yhteen ja muotoile pihveiksi. Kasvislajitelma oli siinä mielessä vähän kinkkinen että jäisiä kukkakaaleja keitettiin ensin, porkkanoita pehmitettiin ja sipuleita kuullotettiin öljyssä. Lopuksi kaikki heitettiin samaan pataan. Rosmariinia ja suolaa perään. Normaalisti lisäisimme myös hieman sokeria. Kastike syntyi helposti: käytimme lopun kerman pannulla ja maustoimme varovasti suolalla ja pippurilla.

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

KAALIPATA

FacebookTwitter

Jenni pyöri sekavana kaupassa ja päätteli että vihannesosastolta on hyvä aloittaa ruoan kokoaminen. Kaali. Ensimmäinen käteen osuva tuote. Ajatus oli sysätty aluilleen ja ruoka alkoi pikkuhiljaa muotoutua. Kaalista tulee mieleen peruna, puolukka ja suolakurkku. Nämä vielä ostoskoriin ja päälle kevytjauhelihapaketti ettei menisi ihan rehuiluksi. Vasta rappukäytävässä muistui mieleen siirappi, mikä on hyvinkin oleellinen ainakin kaalikääryleissä. Valmistusaika 30 min ja annos on kahdelle.

1/2 kaali
400 g paistijauhelihaa (10%)
2 rkl öljyä

4 perunaa

Mausteet esim:
jauhettua muskottipähkinää
musta- ja valkopippuria
(1 rkl siirappia)
suolaa

Paista jauheliha padassa. Lisää hieman öljyä jos käytät vähärasvaista jauhelihaa ennen kuin sekoitat kaalisuikaleet joukkoon. Mausta seos suht hillitysti jotta kaalin mieto maku pääsee oikeuksiinsa. Pata saa muhia pienellä lämmöllä ainakin 20 minuuttia. Perunat ja puolukkahillo sopivat seuraksi.

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

KOTIKOKIN TIKKA MASALA

3
FacebookTwitter

Tikka Masala on yksi suosikkiruuistamme. Tässä ohje toistamiseen, nyt uudemmalla kuvalla. Yksi lempi lounaspaikoistamme on Fredan ravintola Buddha. Paikka taitaa olla Nepalilainen, mutta ruoka on hyvin lähellä intialaista. Tässä kotikokin helppo Tikka Masala. Valmistusaika: 40 min.


400 g kanasuikaleita
2 keltasipulia
2 cm pala inkivääriä
1 rlk graham masala maustesekoitusta
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 tlk kokonaisia säilyketomaatteja
1 tlk kookosmaitoa (pieni)

Muut mausteet esim. curry, juustokumina, cayanne

Parhaiten kastikkeen valmistukseen sopii wok- tai muu isokokoinen pannu. Paista inkivääriä ja valkosipulimurskaa öljyssä muutama minuutti. Paloittele saksilla tomaatit. Helpointa jos teet tämän tomaatit vielä tölkissä. Lisää tomaatit ja hauduttele 10 min. Suurusta kastike sauvasekoittimella ja lämmitä uudestaan liedellä. Lisää loput mausteet ja kookosmaitoa maun mukaan. Kerran kävi hassusti ja kaapista löytyi vain turkkilaista ruokajugurtti, joka kelpasi paremman puutteessa. Kastikkeesta tuli itseasiassa todella hyvää ja taas hieman erilaista.

Tarjoillaan kynttilänvalossa naan-leivän ja basmatiriisin kera.

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter

TOFU-KIKHERNE FAJITAKSET

FacebookTwitter
Fish ’n Chipsit ja uppopaistetut marspatukat kostautuivat viimeisenä iltana Dublinissa, ja Jennin illallinen meni lievästi sanottuna poskelleen. Tofu-kikherne fajitakset menivät parempiin suihin (Jonin), joten Suomessa lavastimme tilanteen uudelleen ystäviemme seurassa. Yritimme jäljitellä ravintola-annosta niin hyvin kuin osasimme. Kaiken lisäksi pääsimme tofu-neitsyydestämme. Valmistusaika 1 h + tofun marinointi ja annos on neljällä.

12 kpl tortillalättyjä

Täyte:
1 pkt maustamatonta tofua
1 tlk kikherneitä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 iso sipuli

Tofumarinadi:
2 tlk sesamsiemenöljyä
1 tuore silputtu chili
2 rkl soijaa
2-3 rkl oliiviöljyä
n. 3 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
2 kpl valkocebolakynttä viipaloituna

Muut täytteet:
1 prk créme fraiche (10 %)
rucolaa
salsaa

Käytännössä meillä ei ollut mitään hajua mitä oltiin tekemässä. Sen verran tiedettiin että maustamaton tofu täytyy saada maistumaan joltain. Valmistelut aloitetaan jo edellisenä päivänä marinoimalla. Leikkasimme tofun sopiviksi suupaloiksi, heitimme kippoon marinadin mukana ja jääkaappiin vuorokaudeksi. Tofu on aika hötöistä matskua joten käänsimme palat vain kerran välissä jotteivat ne rikkoutuisi.

H-hetken lähestyessä suuriksi lohkoiksi pilkotut sipulit ja paprikat paistetaan padassa öljyssä. Sekaan lisätään kikherneet. Lukemalla tofureseptejä netistä meille selvisi että tofun voi valmistaa monella tapaa: esim. tarjoilla kylmänä salaatissa, paistaa pannulla tai grillata. Tähän väliin luonnollisin vaihtoehto oli lämmittää tofupaloja erikseen kevyesti pannulla ja tarjoilla ne padasta kasvispedin päältä.

Tofu-kasvistäytteen lisäksi tortillojen väliin rullattiin itsetehtyä salsaa, creme fraichiä ja rucolaa. Tässä kohtaa ainakin Dublinin setti oli hieman erilainen; kaupassa ei ollut herneenversoja emmekä myöskään laittaneet juustoraastetta väliin. Normaalisti lämmittäisimme tortillat uunissa folion sisällä mikä estää kuivumisen ja jäähtymisen, mutta folion puutostilassa piirakkavuoka ja lautanen kantena toimivat hyvin.

Kaikki meni eikä edes tehnyt tiukkaa. Positiivinen tofukokemus vaikka yleensä se ensimmäinen kerta on kivuliain. Täytynee kaivaa tofureseptejä netin uumenista ja jatkaa kokeiluja. Ja jos jollain sellainen on jo takataskussa ehdottaa niin vinkkaa ihmeessä!

jaa jos tykkäsit
FacebookTwitter