Skip to main content

Osallistuin ravintola Helkan bloggaajille järjestettyyn reseptikilpailuun nauriil ja por’on jaloil. Käy äänestämässä voittajareseptiä (tiedät kyllä kenen) ja tutustumassa kaikkiin kilpailuresepteihin klikkaamalla alla olevaa banneria! Kaikkien vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 5 kpl illallis tai majoituslahjakorttia.

Kilpailu oli palkitseva myös bloggaajalle sillä jokainen osallistuja saa illallislahjakortin tai viikonloppumajoituksen hotelli Helkassa. Kisan todellinen palkinto saa ruokabloggaajan silmät kiiltämään. Jos todella lykästää niin Helkan keittiömestari valikoi blogin nimikkoannoksen listalle. Ravintola Helkan menussa ’nauriit ja por’on jalkoi’ saattaisi taipua turisteille helpommin lähestyttäväksi naurisohratoksi ja poron osso bucoksi. Ainoa sääntö oli tehdä suomalaista ruokaa. Lähdin kilpailuun miettimällä etukäteen myös muita kriteerejä:

  • Ruoka tuli olla suomalaista ja sitä sopii tarjota nykypäivänä
  • Raaka-aineet ovat suomalaisia
  • Annos on edullinen valmistaa
  • Voisin kuvitella annoksen Helkan ravintelissa ja tilaisin sitä itsekin
Eipä kuulostanut mahottoman vaikealta. Ylläoleva luettelo kun menee päittäin aikalailla oman ruokafilosofian kanssa.

Suomen riisi eli ohra on monikäyttöinen tuote.

Nauriini eivät olleet mitään siloposkia. Edustavammista yksilöistä olisin tehnyt täytettyjä nauriita.

Nauris nautti suosiota aina 1850-luvulle kunnes peruna valtasi tilaa suomalaisten lautasilla. Naurisohratto on tribuuttini suomalaiselle perinneruualle.

Naurisohratto (4 hlö)

5 naurista
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
4 dl esikeitettyä täysjyväohraa
0,5 l kasvislientä
2 dl tummaa olutta
1 rkl siirappia
suolaa

Hyviä nauriita pestään ja virutetaan puhtosiksi. Sen perästä kuoritut nauriit ja sipulit leikataan kuutihoiksi. Nämät paistetaan sitten kypsiksi pannulla tai kastrullissa voin seassa keltasenruskeiksi. Vähän ruskistettuansa, pannen lientä ja ohria. Myös siirappia ja pieniä suoloja jos nähdään tarvittevan. Sitte’ pannan lämpöseen uuniin, keltasen-ruskeaksi paistumaan. Syödään oitis kaikellaisien liharuokien kans.

Poron Osso Buco (4 hlö)

1 kg poron osso bucoa (saa esimerkiksi Herkusta pakasteena)
1 porkkana
1 keltasipuli
1 plo Laitilan tummaa Kievari olutta
3 dl lihalientä
5 katajanmarjaa
3 rosmariininoksaa
10 pippuria
oliiviöljyä

Poron jalkoi,  pienennettyä porkkanaa, sipulia, öljyä, mausteit ja olut pannaan pataan. Paistetaan sitte’ padassa hiljasella valkialla ja kastellaan usiasti omalla liemellänsä. Sitte’ kuin liha on tullut hauraaksi, otetaan se pois. Meidä poro meni hauraaksi neljä tuntia oltuansa.

Nirso kommentoi että olisi kokeillut toista olutta. Halusin välttämättä suomalaisen oluen joten tummia vaihtoehtoja ei ollut montaa. Jos olisi ollut edullisempaa punaviiniä käsillä olisin kokeillut valmistaa poron lihaliemestä punaviinikastikkeen. En viitsinyt huljauttaa ex-pomon antamaa läksiäisvintagepulloa soosiksi 😉
http://helkankeittiossa.blogspot.com/

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti