Skip to main content

Olemme se ilonpilaaja perhe, joka ei kestä pauketta, ei osta papatin papattia, pitää suojalasit päässä uskaltautuessaan ulos roskakatokselle, eikä vala tinaa ekologisista syistä. Olemme jo useampana vuonna paenneet uutta vuotta rauhallisemmille laitumille. Lentokone on aina hyvä. Samoin ruotsinlaiva, mutta enää ei pysty. Tänä vuonna suuntasimme pikkukaupungin rauhaan.Tarkemmin syrjäiselle Råkön saarelle Porvoon kyljessä. Bussipysäkille on yli 100 m matka, lähimpään ostoskeskukseenkin yli 14 km, ja netti toimii pätkittäin. Lähes keskellä-ei-mitään siis 😉


Siis pitääks meidän jotain kolata? Nim. Epätietoinen

Lähtöaamuna liukastelin vuokrafarmarilla lumimyrskyssä pakastavan kaupungin läpi. Iskelmä-radiossa soi Arttu Wiskari, enkä edes halua kääntää kanavaa. Mieleni laukkaa 15 vuoden taakse, kun rääkkäsin mutsin Nissania pitkin Lohjan Kauppakatua ja luukutin Modern Talkingia. Pikkukaupungin tyttö takaraivossani olisi halunnut heittää muutaman rinksan kartsalla. Auto tuntui hyvältä alla. Ehkä se oli vaan se perselämmitin. Olimme jo tunnin myöhässä aikataulusta ennenkuin matka oli edes alkanutkaan.


Olemme dielultamme vanhoja. Vanhoissa taloissa on sitä jotain.

Mummonmökki osui silmään Airbnb:stä*. Kuvasta on sopivasti rajattu naapuritalot pois, mutta meidän perheelle ollaan jo ihan tarpeeksi korvessa. Lumipyryssä en näe montaa metriä pidemmälle, mutta voin kuvitella että merimaisemat ovat kesällä upeat. Mökki huokuu vanhaa tunnelmaa, ja se on sisustettu hyvällä maulla. Kamat sisään, lapsiperhe ei ehdi rentoutumaan enempää. Ensimmäinen iltapäivä vietetään Porvoon Citymarketissa paikallisten parissa.


Lohileipää ja teetä villasukat jalassa. Uuden vuoden bileiden kliimaksi.


Ei tarvittu rakettien pauketta. Herra Simpukka piti huolen että herättiin tunnin välein.

Mökkeilyn lisäksi meitä kiinnosti mitä pikkukaupunkilainen syö. Tässä muutama matkavinkki Porvooseen: parhaat kahvilat, parhaat ravintolat ja tehtaanmyymälät.

Porvoon parhaat kahvilat

Porvoon paahtimo
Joen rannassa seisoo komea punatiilinen rakennus. Porvoon paahtimon kahvilassa on tunnelmaa kahdessa kerroksessa. Tarjolla on kahvin lisäksi näyttävä rivistö pienpanimoiden oluita. Kakku- ja suolainen valikoima tosin kalpeni upealle historialliselle miljöölle. Kuikuilin kaihoisasti kesällä avattavalle terassille. Visiitin arvoinen!

www.porvoonpaahtimo.fi

Tee- ja kahvihuone Helmi
Pikkurillit pystyyn! Perinteinen kahvi- ja teesalonki kahvila Helmi on itsessään pieni nähtävyys. Historiallinen miljöö, yksityiskohtainen sisustus, vanhat astiastot ja herkulliset leivokset kutsuvat nautiskelemaan.
www.teehelmi.fi

Café Cabriole
Porvoon vanhakaupunki pullistelee tunnelmallisia kahviloita. Kuulemma Porvoon paras kahvila tekee poikkeuksen, ja kahvila Cabriole löytyy sieltä uudelta puolelta bussiaseman kupeesta vanhasta jugend talosta. Emme ehtineet testata notkuvaa kakkuvitriiniä, mutta paikalliset lähteet kertovat että Gabriole on luottovalinta makean ystävälle.
www.cabriole.fi

<
Mökkihöperyys on salakavala tauti. Äkkiä juhlavermeet niskaan ja Sinne!

Porvoon parhaat ravintolat

Ravintola Sinne

Porvoon veteraaniravintoloiden rinnalle on noussut muutama mielenkiintoinen uutukainen ravintolahelmi. Kuka ei ole vielä olekaan kuullut, että mennään Sinne. Minne? No Sinne! Ainakaan meidän 5-vuotiaan mielestä tämä vitsi ei kulunut kahdessa päivässäkään. Ravintola-bistro Sinne lupaa gastronomisen elämyksen kulttuurimiljöössä. Joulukuun loskassa kauppakeskuksen pimeällä parkkipaikalla kylttyyri ja taide ei hyökkää silmille, lähinnä ostarin mainoskyltit, mutta lähestyn rakennusta pelotta. Olen kuullut toistaiseksi vain hyvää, ja yksi lounas on hämärästi muistissa Sinnen alkuajoilta.

 Vastaanotto on lämmin, tarjoilija pitkämielinen, Herra Simpukan gourmet-Semper lämmitetään mukisematta ja alkoholittomat juomavaihtoehdot esitellään kulmia kohottamatta. 5-ruokalajin uuden vuoden menun (52 €) kostutamme Hommanäsin mehuilla, kuusenkerkkä kuohuvalla ja alkoholittomalla siiderillä. Mini olisi voinut valita myös typistetyn menun, mutta lasten burgeri (8,50 €) vei voiton – ei ollut pahan näköinen burgeri se. Ravintolan miljöö on huikea. Moderni, mutta tunnelmallinen.

Olen turtunut ruotimaan yksittäisiä ravintola-annoksia. Sen sijaan sanon että menu olin johdonmukaisesti rakennettu, samaan aikaan raikas ja täyttävä, kaikki maut kohdillaan, taidokas ja nautinnollinen. Samaan hengenvetoon totean myös, että kikkailuun oli hieman sorruttu. Ruoka oli bistron ja fine diningin välimaastossa. Itseäni ei haittaisi yhtään jos ruoka jatkojalostuu tulevaisuudessa rouheampaan ja vieläkin yksinkertaisempaan suuntaan.

Lähtiessä nappasimme vielä kassalta mukaan Taidetehtaan katolla kasvatettujen mehiläisten hunajaa, metsäkukka hunajaa ja Malmgårdin kaurahiutaleita. Menkää sinne!

www.bistrosinne.fi

Ravintola Sicapelle

Palloilimme uuden vuoden aattona vesisateessa autioituneessa vanhassa kaupungissa. Pieni suklaatehdas laittoi oven säppiin juuri naamamme edestä.  Koitimme jopa kirkon ovea. Sicapelle ravintolan ovessa roikkui Closed-kyltti. Yritin vakoilla ikkunasta, mutta meidät oli huomattu. Saimme kutsun kurkata sisään, ja lähdimme pöytävarauksen kanssa ulos.

Lounastimme 3-ruokalajia (25 €) ennen kotiinlähtöä. Jo astuessasi sisään tiedät lähteväsi täältä tyytyväisenä. Ravintolan koko olemus huutaa bistro. Sisustus, henkilökunta ja ruoka lyö yläfemmat. Jokainen osa-alue on huippuunsa viritetty, mutta persoonallisella ja rennolla otteella. Pelkästään lounaskokemuksen perusteella uskallan antaa Sicapellelle Porvoon kirkkaimman kruunun. Nirson vaaka kallistui ravintola Sinnen puolelle. Ratkaisevassa roolissa oli molemmissa ravintoloissa testattu siika-annos. Mini söi menun läpi, mitä nyt piparjuurilumi vähän yskitti. Herra Simpukka tykästyi erityisesti jäädytettyyn rypälemurskaan.

lohisashimi, piparjuurilumi, tilli

***

ankka confit risotto

tai

siikaa, beurre blanc

***

vaniljaa, vadelmaa, rypäleitä

Sicapelle on ravintola, jonka toivot ja tiedät onnistuvan. Luonnollisesti Porvoon ravintolat elävät turismista, mutta nyt porvoolaiset oikeesti. Jos minun takapihallani olisi tuollainen ravintola, niin perustaisin oman säästöpossun pelkästään Sicapellelle.

Porvoon Mc Donalds

Uuden vuoden päivänä koko Porvoo löytyi ABC-huoltoasemalta ja vastapäisestä McDonalds ravintolasta. McDonalds on selkeästi jos ei paras, niin ainakin Porvoon suosituin ravinteli. Äidinmaidonkorvikehakumatkalla poikkesin tekemään perhetilausta. Palvelu oli ripeää, ja ruoka sitä mitä tilattiinkin. Äidin noutopalvelu kiikutti happy mealit farmarin etupenkillä mummonmökille. Juuri kun olimme pääsemässä pikkukaupungin sielunelämään kiinni, kotimatka alkoi painamaan päälle.

Porvoon myymälät

Porvoo on turismin vuoksi poikkeuksellinen suomalainen pikkukaupunki. Täällä on tunnelmallisia ravintoloita, pieniä käsityöläispuoteja, herkkukauppoja ja elämää. Tässä muutama myymäläpoiminta ruokamatkaajalle:

Pieni suklaatehdas
Käsintehtyjä tryffeleitä, suklaalevyjä ja tilauskakkuja, jotka valmistetaan pienen pienessä suklaatehtaassa pienen pienen myymälän kyljessä. Kohtuulliset hinnat. Ehdoton herkuttelijan pyhiinvaelluskohde.

Hukuta itsesi pusuihin! Brunbergin myymälästä ostetaan määrää – laatikoittain pusuja ja säkeittäin lakuja. Myymälän ulkoasu ja tuotteiden esillepano oli pettymys, ja kieltämättä vaikutti ostohaluihin. Pienellä panostuksella legendaarisesta myymälästä tulisi varmasti houkuttelevampi herkkupuoti.

Bosgårdin maatila
Kivenheiton päässä Porvoosta laiduntaa charolais-rotukarja. Maatila on rakentanut kokonaisen elämyskeskuksen karjan ympärille: majoituspalveluita, kulttuuri- ja luontopolkua, luomuliha verkkokauppaa, BBQ-iltoja, kokouspalveluita, Deli ja ravintola (kasvissyöjiä unohtamatta!)… Tilalle voi poiketa, tai majoittua perheen kanssa pidemmäksikin aikaa.

*Sponsoroitu / mainoslinkki. Rekisteröitymällä tämän linkin kautta saat 23 € alennusta Airbnb:n kautta varatuista yöpymisistä ja minä saan lisää omaa matkakassaa. Win-win! 🙂

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

 • Rauna sanoo:

  Uusi vuosi Porvoossa on ihana. Blogiin meni tosin vain tasan Sicapellen illallinen, sillä unohdin kuvata maisemia, paikkoja ja ne knallihatut. En tajua, miten. Monta kertaa olen ihaillut niitä Brysselissä jossakin kaupassa, joka on aina ohi mennessä ollut kiinni.

  Vaikka Haikko oli kylpylän ja aamiaisen osalta varma ja hyvä valinta, meni tuo mummon mökki Porvoossa haavelistalle. Enpä ollut tajunnut Airbnb:tä tsekata.

 • Mari T. sanoo:

  Seuraavalla Porvoon kyläreissulla on kyllä päästävä näihin paikkoihin 🙂

  Googletin tomaatin kasvattamisesta ja törmäsin postaukseesi edellisen syksyn elokuulta. Kiitos siitä 🙂 Ihan mahtava kirjoitus! Nyt ainakin tiedän, mitä yritän välttää kun aloitan elämäni ensimmäisen kerran tomaattien viljelyn 🙂

 • Jenni sanoo:

  Minämeikä unohdin kameran kotiin, joten kännykuvilla mentiin. Hyvä puoli on se, että kännykällä tulee otettua niitä kuviakin 🙂

  Haikko vs. mummonmökki. Puolensa ja puolensa. Mummonmökki oli meille lapsien kanssa unelma, mutta toisaalta Haikko on ihanan huoleton ilman tiskejä, ruuanlaittoa ja loppusiivousta…

 • Jenni sanoo:

  Heeh, tomaatinkasvatus(kuoletus) postaus on yksi suosituimmista postauksista. Kiva kun eksyit ja tervetuloa uudelleen!

Jätä kommentti