Skip to main content

sinisimpukat valkoviinissä resepti

Miten ne lapset haistavatkin, että äiti haluaisi vähän viettää espanjalaista iltaa, höyrytellä simpukoita ja maistella espanjalaista valkoviiniä. Juuri sinä iltana Herra Simpukka päättää opetella puhumista ja lällättelee iloisena sängyn pohjalla. Herra Simpukka on selvästi iltaihminen. Aamuihminen se ei ole, se on käynyt hyvin pienestä asti selväksi. Puolentoista tunnin nukutuksen* jälkeen pääsin vihdoin simpukoiden kimppuun. Ensi kerralla Herra Simpukka otetaan suosiolla mukaan illanviettoon maistelemaan nimikkoannostaan.

*nukuttaminen = Aikuinen on asettunut lapsen viereen tai lattialle makaamaan hiljaa pimeässä, ja odottaa lapsen nukahtamista. Nukuttamista ei saa lopettaa liian aikaisin, ettei lapsi havahdu vanhemman poistumiseen. Lopputuloksena lapsi saattaa myös nukuttaa aikuisen. Nukuttamisen kesto vaihtelee muutamasta minuutista useaan tuntiin.


Lähikaupan kalatiski Espanjassa.3,5 euron kokkausviini eli espanjalaisittain vähän arvokkaampi

Simpukat valkoviinissä

4 hlö

1 kg almejas simpukoita (tai esimerkiksi sinisimpukoita)
100 g voita
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 kokonainen valkosipuli (tai maun mukaan)
1/2 pulloa valkoviiniä
persiljanippu
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria

Elävien simpukoiden käsittely

Tarkista että kaikki simpukat ovat sulkeutuvat kopauttaessa niitä. Jos ei, niin heitä sellaiset pois. Pese ja harjaa simpukat juoksevan veden alla. Sinisimpukoista täytyy myös poistaa ’parta’. Rapsuta sinisimpukoiden parta pois veitsellä juuri ennen valmistamista. Keitettäessä simpukoiden tulisi avautua, joten kiinni jääneet simpukat täytyy myös heittää pois ennen tarjoilua.

Simpukoiden valmistus

Kuumenna voi kattilassa ja kuullota voissa hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää viini ja osa hienonnetusta persiljasta sekä laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää simpukat. Peitä kattila tiiviillä kannella ja anna simpukoiden kypsyä kuumassa viinihöyryssä 5-6 minuuttia kunnes ne aukeavat. Ravista kattilaa välillä. Varmista, että liemi kiehuu koko ajan. Ylikypsentäminen tekee simpukoista sitkeitä.

Nosta simpukat kattilasta syville lautasille. Poista simpukat jotka eivät ole avautuneet. Halutessasi siivilöi liemi ja anna kiehua hetken kasaan. Itse jätin sörsselit liemen sekaan, makuasia. Kaada liemi simpukoiden päälle ja viimeistele persiljalla. Tarjoile vaalean leivän kera.


Palan painikkeeksi leipää ja juustoja

Inspired by Salutorget

Mikäköhän mörkö minutkin on pitänyt pois kotona valmistettujen simpukkapatojen ääreltä? Suurin duuni on simpukoiden peseminen, muuten simpukoiden valmistuksessa ei ole mitään pelättävää. Käytin espanjalaisia pienehköjä almejas-simpukoita, mutta Suomessa sinisimpukoita on hyvin saatavilla. Mutta on sitä simpukoilla ennenkin possuiltu. Simpukka inspiraatio lähti aluperin ravintola Salutorgetin tarjoamasta illallisesta muutama viikko takaperin. Höyryävien simpukkapatojen äärelle kerääntyi myös WTD:n Nata, Stella ja Silver-blogin Vesa. Olen aikaisemmin käynyt Salutorgetissa joululounaalla, mutta illallispaikkana se ei ole tuttu.

Leikkasimme terävintä nälkää pienillä jaetuilla alkupaloilla. Nata vaati saada tilata burgerin. Salutorgetissa on syksyn aikana tarjoiltu simpukkapatoja eri liemissä, ja sain kuulla että homejuuston ystävien Roquefort-simpukat jäävät vakituisesti listalle. Roquefort-simpukoiden lisäksi perinteinen valkoviiniliemi oli suosikkini. Simpukat tarjoiltiin perinteiseen ranskalaiseen malliin rapeiden ranskalaisten ja majoneesin kera. Voih, kun ranskalaisia olisi voinut nysvätä Espanjassakin, mutta perunalaatu on  kuulemma niin huono että ei kannata. Ensi kerralla tuon potut Suomesta, täällä on kaikki paremmin.

Salutorgetin miljöö Esplanadin laidallahan on upea ja ravintolasali on entinen pankkisali holvikattoineen. Ensivaikutelma kielii hyvinkin hienosta paikasta, mutta ruoka oli paikoittain jopa rouheaa ja bistromaista. Simpukoiden lisäksi mieleen painuva oli tajunnan räjäyttävä pähkinäkakku ja lämmin suolakinuski. Suolakinuskia sai toisen kannullisen pyydettäessä. Salutorget on hionut ruokalistan lisäksi elämyspuolta. Hienostunut Afternoon tea-kattaus ja miehille suunnattu karskimpi G-Tea (Gentleman’s tea) kuulostivat hauskoilta, vaikkapa polttarinumeroilta. Sunnuntaisin tarjoillaan brunssia kahdessa kattauksessa klo 12 ja 15.

www.salutorget.fi


Illallisen tarjosi ravintola Salutorget.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Simpukat ovat kyllä melkein pikaruokaa. Lisäksi melko edullinenkin herkku. Meillä tykkää lapsetkin, tai lapsi, jos ihan rehellisiä ollaan. Tykkää toinenkin siitä tuoreesta leivästä, jota simpukoiden kanssa syödään.

 • Jenni sanoo:

  Ranskassa ovat kuulemma ”katuruokaa” tapahtumissa jne. Ovat helppoja tehdä ja sopivat juurikin illanistujaisiin. Hauskaa tekemistäkin kuoria simpukoita ja ryystää lientä. Ja juoda valkkaria. Onneksi nyt tiedän tämänkin! En nyt muista onko Herra Simpukka vielä saanut simpukoita, mutta Minin mielestä ne on herkkua. Viime pääsiäisen Tallinnan matkalla Mini tilasi ravintolassa kulhollisen simpukoita tomaattikastikkeessa 🙂 Mini on maistanut simpukoita jo niin nuorena, että ehkä sen takia se ei ole osannut ”yökkäillä” niille.

  Tuo on niin totta, lapset rakastavat vaaleaa tuoretta leipää. Kotona meillä on lähes aina ruisleipää, joten mussuttavat sitten vaaleaa leipää aina vaan kun sitä käsiinsä saavat.

 • Merja sanoo:

  Olet kyllä pessyt perusteellisen hyvin nuo simpukat, kiiltävätkin kuin hopea :D. Mulla oli kerran tuollainen kaulakoru, minnekähän sekin on kadonnut… Simpukan rakastaja pukeutuukin simpukoihin :).

 • Jenni sanoo:

  Ei ollu hiekkaa ei 😀 Simpukkakoru olisikin hieno!

Jätä kommentti