RAPUJUHLIEN MENU

Kaupallinen yhteistyö Västerbottensost ja AsennemediaRapujuhlat I Kukkakaali I Kukkakaalikeitto I Keitto I Resepti I Ohje I Kasvisruoka I Västerbottensost

Helan går! Rapukausi käy kuumimmillaan ja jatkuu aina lokakuulle asti. Rapujuhlat ovat hauska tapa istuttaa suku tai ystävät saman pöydän ääreen. Ravut ovat tottakai juhlapöydän kruunu, mutta tiesitkö, että ruotsalainen Västerbottensost on aivan yhtä oleellinen osa juhlapöytää! Ruotsissa rapujuhlien menu on perinteisesti alkupalojen osalta Västerbottensostpiirakkaa ja Västerbottensost juustoa paahtoleivän kera.

Rapujuhlat I Kukkakaali I Kukkakaalikeitto I Keitto I Resepti I Ohje I Kasvisruoka I Västerbottensost

Tämä aromaattinen, pohjolan parmesaaniksikin tituleerattu, juusto sopii myös muuhun menuuseen. Valkosipulinen paahdetttu kukkakaalikeitto saa ihanan kermaisuuden ja syksyisen lämmittävän makunsa niinikään raastetusta Västerbottensostista. Juusto suli keiton joukkoon silmänräpäyksessä, joten se sopiikin loistavasti ruoanlaittoon.
Lautasellasi on syksyn ihanin keitto, kun lorautat keittoon vielä yrttiöljyä ja koristelet kukkakaalinlehtisipseillä. Olen vasta hiljaittain havahtunut hyödyntämään kukkakaalista myös lehdet – vaikka näin sipsien muodossa tai ihan sellaisenaan keitoissa. Keiton makua juuston lisäksi syventää uunissa paahdettu kukkakaali ja kokonainen valkosipuli. Paahdettu kukkakaalikeitto on helppo tarjottava isollekin porukalle ja se maistui ihanalle hieman jäähtyneenäkin!

Rapujuhlat I Kukkakaali I Kukkakaalikeitto I Keitto I Resepti I Ohje I Kasvisruoka I Västerbottensost

Rapujuhlia vietetään usein pitkän kaavan mukaan – meneehän aikaa jo rapujen kanssa näpertämiseen ja juomalauluihin. Rapujuhlien menun jälkiruoka saa siten olla ruokaisa. Västerbottensost pannukakut olivat rakenteeltaan täydellisen kuohkeita ja pehmeitä. Ja se maku! Juusto antaa pannukakkuihin ihanan säväyksen. Pannukakkujen pehmeää makumaailmaa taittamaan ja makeutta lisäämään tarjoilisin pannukakut sitruunasiirapilla ja tuoreilla marjoilla. Sitruunasiirapin valmistus ei ole ollenkaan vaikeaa: keität vain sitruunamehua, sitruunankuorta ja hillosokeria hetken kasaan.

Rapujuhlat I Akvavit I Snapsi I Drinkki I Tillisnapsi I Tilli I Dill shot I Juoma I Idea I Inspiraatio I Drink photography

Rapujuhlien reseptien suunnittelu sai haaveilemaan omasta järvimökistä ja rapumerroista. Mökkikauppojen sijaan hain valmiiksi keitetyt ravut kalatiskistä. Tämän menun kanssa suosittelen 5-6 rapua syöjää kohti riippuen rapujen koosta. Juomaksi suosittelen shotit perinteistä Akvavit yrttiviinaa. Sen verran ärtsystä tavarasta kuitenkin kyse, että varaisin oheen kuplaveden lisäksi esimerkiksi grüner veltliner rypälelajikkeen valkoviiniä.

Rapujuhlat I Kukkakaali I Kukkakaalikeitto I Keitto I Resepti I Ohje I Kasvisruoka I Västerbottensost

Juustovinkki! Västerbottensost juustoa löydät isona 450 gramman palana. Yksi pala riittää hyvin tämän menun kokkaamiseen ja toisen voi asettaa tarjolle. Tai sitten ostat yhden jättimäisen 750 gramman juuston! Västerbottensostia löytyy myös raasteena ja uutuutena siivupakkaus. 

Rapujuhlien menu

5-6 rapua per ruokailija

Paahdettu kukkakaalikeitto

1 iso kukkakaali
1 kokonainen valkosipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 l kasvislientä
200 g Västerbottensost juustoa
2 dl kermaa
suolaa
pippuria

Leikkaa kukkakaalin kova kanta pois. Levitä kukkakaalin nuput pellille leivinpaperille.
Halkaise valkosipuli poikittaissuunnassa. Hiero kukkakaaleihin ja valkosipulinpuolikkaisiin öljyä. Paahda kasviksia 200-asteessa 30 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä.

Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + kasvisliemikuutio) kattilassa. Lisää paahtunut kukkakaali ja valkosipulit. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää raastettu Västerbottensost ja sekoita. Lisää kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Surauta keitto sileäksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarjoile yrttiöljyn kera.

Yrttiöljy

Nippu salviaa
Nippu timjamia
1 1/2 dl oliiviöljyä
loraus hunajaa
suolaa
pippuria

Silppua yrtit. Surauta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Vinkki! Jos et tee yrttiöljyä voit maustaa keiton myös yrteillä tai laittaa tuoreita yrttejä keiton päälle.

Vinkkivinkki! Paahda kukkakaalin lehdet sipseiksi! Poista lehdistä paksut ruodit, hiero lehtiin kevyesti oliiviöljyä ja paista 120-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Kääntele välillä.

Brunssi I Pannukakut I Pannukakku I Västerbottensost I Resepti I Ohje I Ruokablogi I Pancakes I Food photography

Västerbottensost pannukakut

4 hlö

3 kananmunaa
2 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl Västerbottenost juustoa raasteena
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl ruokosokeria
ripaus suolaa
rypsiöljyä paistamiseen

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita munat, kermaviili, maito ja juusto toisessa kulhossa. Lisää kuivat aineet.
Kääntele valkuaisvaahto joukkoon ja anna taikinan turvota vähintään 15 minuuttia.
Paista pannukakuiksi rypsyöljyssä ja tarjoile västerbottensost pannukakut sitruunasiirapin sekä tuoreiden marjojen kera.

Sitruunasiirappi

1 1/2 dl sitruunamehua
1 sitruunan kuori
1 dl hillosokeria

Raasta sitruunan kuori karkeaksi raasteeksi.
Kiehauta sitruunamehu ja lisää joukkoon sitruunan kuori ja hillosokeri.
Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä.
Laita kattilaan yksi (sitruuna)timjamin oksa ja anna siirapin jäähtyä.
Siivilöi siirappi tarjoiluastiaan ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Jos et tarjoile pannukakkuja siirapin kera, lisää pannukakkutaikinaan 1/2 dl ruokosokeria tuomaan makeutta.

Rapujuhlat I Kukkakaali I Kukkakaalikeitto I Keitto I Resepti I Ohje I Kasvisruoka I Västerbottensost

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

1 kommentti

  1. Ulla Eroma 23.08.2019

    Herkulliset ohjeet💛Nyt tulikin ehkä muutos meidän ensi vuoden rapujuhlamenuseen💛Kiitos💛

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *