Skip to main content

Uusi vuosi, uusi elämä. Tätä vuoden vaihteen suosituinta mantraa julistin itsekin viime postauksessa. Uuden vuoden lupauksiini ei kuitenkaan lukeudu laihdutus. Päinvastoin flunssan kourissa saan pakottaa itseni syömään. Kun ei tee mieli syödä niin ei tee mieli laittaa ruokaakaan. Tässä siis joulukuulta suomalainen sipulikeitto jonka valmistin 30-vuotis syntymäpäiväni kunniaksi. Resepti on urkittu Fakta & Farfallen blogista. Ranskalainen sipulikeitto nautitaan vaalean maalaisleivän kera.<

Suomalainen sipulikeitto (4-6 hlö)

700 g sipuleita
50 g kirnuvoita
loraus oliiviöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1.75 l lihalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
hyppysellinen sokeria
saaristolaisleipää
timjamia
emmentalia (mustaleima)

Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä pannu, mutta älä kuumaksi. Lisää loraus oliiviöljyä sekä 50 grammaa voita. Anna voin sulaa. Lisää sipulit ja sekoita kunnolla voihin. Anna kuullottua miedosti lämpimällä pannulla koko ajan sekoitellen noin 25 minuuttia.

Anna sipulien kuulottua samassa lämpötilassa vielä 20 minuuttia, mutta sekoittele nyt harvemmin. Näin sipuleihin tulee hieman väriä. Älä kuitenkaan anna sipuleiden palaa, sillä mieto ja pitkä kuullotus on keiton juju! Sipulit ovat valmiita kun ne murskautuvat helposti sormien välissä, ovat kauniin keltaisia ja maultaan makeita. Jos haluat, voit tehostaa karamellisoitumista lisäämällä alussa hyppysellisen sokeria.

Kun sipulit ovat valmiita, lisää vehnäjauho ja sekoita pannulla muutama minuutti. Lisää tämän jälkeen kuiva valkoviini, nosta lämpöä ja anna viinin kiehahtaa. Lisää lihaliemi ja keiton kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia.

Laita uuni 225 asteeseen. Leikkaa leivästä ohuet viipaleet, joista teet keitolle kannen. Paahda leipäviipaleet leivänpaahtimessa. Annostele keitto uuninkestäville keittolautasille, laita päälle paahdetut leipäviipaleet ”kansiksi” ja lisää päälle vielä raastettua emmentalia. Laita uuniin ja kypsennä kunnes juusto on sulanut ja kullankeltainen. Nauti kuivan valkoviinin kera.


Chjoko tuli, chjoko meni.

Chjokon pieni lähetys oli eksynyt vanhaan osoitteeseeni. Sain Chjokon Hennessy Paradis lahjapaketin sopivasti syntymäpäiväksi.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

10 Kommenttia

 • Katiskatar sanoo:

  Ihana keitto! Ja hauska suomalaisversio 🙂

 • Jenni sanoo:

  Nii-i. Ranskalaiset on vaan jotenkin omineet sipulikeiton. En välitä niin ranskanleivästä joten ajattelin että miksi sitten väkisin. Onko ruokaa johon ruisleipä ei sovi? Mietin tosi usein että ruisleipä pitäisi tosissaan brändätä ja lähettää maailmalle. Jenkeissä marketeista sai ”ruisleipää” mutta se ei edes ollut leipähyllyssä vaan terveysruoka / lääkeosastolla. Leipä oli vähän Realin tyylistä mutta todella mautonta ja kuivaa. Sitä ei syönyt edes ikäväänsä.

 • Katiskatar sanoo:

  Niinpä… Jossain oli nyt vähän aikaa sitten juttua että oliko nyt New yorkissa on jotkut suomalaiset veljekset leipomassa ruisleipää, jota sitten viedään pitkin maata kun sille on niin suuri kysyntä siellä. Ovat harkinneet jättävänsä päivätyönsä sen takia kun nyt tekevät vain osa-aikaisena. Ruisleivällä rikastuu 🙂

 • Minttu sanoo:

  Sipulikeittoa ei meidän keittiössä olekaan aiemmin kokkailtu, mutta tämä kuva & resepti kyllä houkuttaa kokeilemaan…

  Vielä tuohon edelliseen postaukseesi liittyen: kirjoitit kauniiden kuvien ottamisesta ja esillepanon merkityksestä. Allekirjoitan täysin. Ruokablogeja on paljon ja itse bongailen uusia tuttavuuksia nimenomaan sen perusteella, miten niissä on onnistuttu yhdistämään visuaalinen puoli ja hyvä ruoka. Näyttää, että te olette hyvin onnistuneet tässä(kin) 🙂

 • Anni sanoo:

  Olikos hyviä noi Chjokon pallerot? Tsiigailin niitä muutama päivä sitten myymälässä kiinnostuneena.

 • Jenni sanoo:

  No oli kyllä Chjokon lahja meidän makuun. Chjoko on itseasiassa Nirson vakkarisuklaamyymälä joten ei maistettu Chjokon suklaita ensi kertaa. Pelkäsin että nämä Hennessy pallerot olisivat liian viinaisia mutta eivät ollenkaan. Elegantti ja tuhti maku, muutama pallero riittää kerralla.

 • mira sanoo:

  Jammmm, kuullostaa hyvältä! Ihana blogi muutenkin, kauniita kuvia ja kivoja reseptejä

 • Jenni sanoo:

  Kannattaa tehdä tuplasatsi kerralla! Tuntui että kuorin sipuleita ihan järjettömän määrän mutta silti syötiin kaikki yhtenä iltana. Aika kevyttä tavaraahan tuo sipulikeitto itsessään on vaikka siihen päälle lätkäistään voita, leipää ja juustoa.

  Jenni liemessä *punastuu kehuista*

 • Jonna sanoo:

  Sipulikeitto on täälläkin ollut suunnitelmissa. Tammikuussa on ollut tavoitteena keittää mahdollisimman monta soppaa ja klassikkona sipulikeitto kuuluisi ehdottomasti listoille. Vielähän tässä ehtii.

 • Jenni sanoo:

  Harvemmin otetaan alkomahoolia viikolla, mutta jos viinit maistuvat niin ehdottomasti suosittelen tämän kylkeen lasillisen valkoviiniä. Ohjeeseen menee vain 2 dl, joten kannattaa samalla ostaa viini joka menee myös lasiin 🙂

  Alkoi itsekin tehdä mieli sipulikeittoa! Blogin pitämisessä on se 'huono' puoli että harvoin tulee tehtyä mitään ruokaa montaa kertaa vaikka kuinka tykkääkin. Asian mahtava kääntöpuoli on tietysti että ainakin tulee tehtyä erilaisia ja uusia ruokia. Tätä sipulikeittoakin on tehty siis vain tuon kerran mutta jäi mieleen!

Jätä kommentti