Skip to main content

Tiesitkö muuten että samppanja on alunperin rahvaan juoma? Tai että kellarimestarin harjoittelujakso kestää 10 vuotta? Kauan odotettu blogitapaaminen suomalaisuutta vaalivassa Hotelli Helkassa oli vihdoin käsillä. Lauantaipäivä valkeni eteemme neljällä samppanjalasillisella. Kuuntelimme korvat höröllä Essi Avellanin kuljettaessa meitä Ranskan Champagnen viinialueella.  Samppanjan valmistuksessa käytetään kolmea eri viinilajiketta; skrode Pinot Noir, luiseva Chardonnay ja läski Pinot Meunier. Perinteinen sekoitus sisältää 1/3 jokaista lajiketta. Lopputulos on kuin täydellisen naisen sekoitus. Samppanja tyyppejä on kolme: Non Vintage eli vakiosamppanja, Vintage eli pidempään kypsytetty vuosikertasamppanja ja Prestige Cuvée eli luksussamppanja. Jos olet kiinnostunut poreilevasta kulinaarimatkasta, yritä ajoittaa reissu tammi-maaliskuulle jolloin samppanjat sekoitetaan kellarimestareiden toimesta. Näkyvimmät nykytrendit ovat yhden palstan samppanjat ja pientuottajien omat delux samppanjat.


”Varmaan voisi pikku hiljaa alkaa kaatamaan” kehotti Essi

Essin viinitasting kirvoitti kuplivan keskustelun. Alla samppanjat maistelujärjestyksessä. Huutoäänestyksessä 1. ja 3. vaihtoehto jakoivat palkintopallin.

1. Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Brut NV Chardonnay
”Voisi juoda puolen litran tuopista kunnon kulauksen”

2. Jérôme Prévost La Closerie Les Béguines Extra Brut (2007) Pinot Meunier
”Tulee lapsuus mieleen”, ”Marjamehu”

3. André Clouet Brut Grande Réserve NV Pinot Noir
”Kupliva”, ”Vichy”

4. Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois Billecart 1998 50% Chardonnay, 50% Pinot Noir
”Paahteinen”, ”Juusto”, ”Ihan kuin ottaisi popkornipussista palaneita”


Essi Avellan, Master of Wine

Ravintola Helkan lohikeittolounaan jälkeen kokoustila oli muutettu useaksi keittiöpisteeksi. Bloggaajat jakautuivat 5 hengen tiimiin. Tiimimme muodosti neljän kovan kopla: Sorsanpaistaja, Sillä Sipuli, Kannat Kattoon ja Liemessä. Reseptiluettelo tuntui ensin loputtomalta mutta kuin ihmeen kautta naurun remakan keskellä saimme ruuat tehtyä hyvissä ajoin ennen määräaikaa. Ruokablogitapaamisissa ei tarvitse nälkää nähdä. Tässä muutama resepti Helkan keittiön kanssa yhteistyössä valmistetusta illallismenusta.

Kirsikkatomaattihilloke

2 kpl salottisipuli
1 dl valkoviini
2 dl tomaattimehu
200 g kirsikkatomaatti
loraus balsamico valkoinen
suola
pippuri
hunaja
oliiviöljy

Freesaa salotti suikaleita oliiviöljyssä ja lisää suolaa ja pippuria. Lisää valkoviini ja keitä hivenen

kasaan. Sen jälkeen lisää tomaattimehu, balsamicoa ja hunaja. Keitä kasaan noin puolet tai kunnes liemi on sakeentunut. Anna liemen hivenen jäähtyä ja lisää siihen kirsikkatomaatit ja jäähdytä.

Siikacheviche

200 g siikaa
½ punasipuli kuutioituna
1 kpl sitruuna
½ kpl appelsiini
chiliä
valkosipuli
korianteria
suolaa
sokeria

Tee siiasta pientä kuutiota ja laita astiaan. Lisää suola ja sokeri. Anna vaikuttaa hetki. Raasta sitruunan ja appelsiinin kuorta ja purista mehut joukkoon. Pilkkoa sipuli, valkosipuli, korianteri ja chili massaan. Tarkista maku ja anna makuuntua ainakin 2h.

Rosmissorbet

½ ltr vettä
200g sokeria
2 kpl rosmariinin oksa
1 kpl liivate
1 lime
2 cl cointreau
2 munan valkuaista

kiehauta vesi, sokeri, rosmariini ja anna hivenen jäähtyä ja siivilöi rosmariinit pois. Lisää liotetut liivatteet ja lisää cointreau. Jäähdytä liemi ja lisää vatkatut valkuaiset sekä limen kuori raastettuna ja mehu ja aja koneessa kunnes valmista (n.15min). Jäädytä. Maku oli aika voimakas joten sorbehen olisi riittänyt ehkä yksikin oksa.

Punaherukkajäädyke

2 keltuaista

2 valkuaista
3 dl kuohukerma
1 rkl vaniljasokeri
1 dl sokeria

1 liivate
3 dl punaherukka melba

Vatkaa ainekset erikseen vaahdoksi (sokerit mukaan jokaiseen tasaisesti) ja laita pieni osa kermasta lämpiämään ja lisää liotettu liivate kermaan. Sekoita vaahdot keskenään ja lisää melbaa pienin erin ja liivatteet myös. Laita vuokiin ja pakasta.


Helkan keittiö vastasi pääruuasta.

Oletko ruokabloggaaja ja kiinnostunut osallistumaan blogitapaamisiin? Laita viestiä [email protected] niin lisään sinut postituslistalle jatkossa 🙂

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

7 Kommenttia

 • Helene sanoo:

  Kun luen näitä teidän bloggaajien kirjoituksia ja katselen noita kuvia, minua alkaa kaduttamaan se, että lähdin kotiin Helkasta niin aikaisin. 😀

 • Merituuli sanoo:

  Onneksi jäi reseptit. Monia tulee tehtyä varmasti kotonakin!

  Punaherukkajäädyke oli itselleni ehkä suurin yllättäjä herkullisuudessaan.

  Kiva oli nähdä ja jutella hiukan enemmänkin! Huomenna taas :)!

 • Jytis sanoo:

  Hei kiva kun laitoit näitä reseptejä myös! Ja mulle jäi myös tuo läski, luuranko, lihas -juttu tosi vahvana mieleen 🙂 Nähdääs taas!

 • Virpi sanoo:

  Mäkin aion kokeilla punaherukkajäädykettä ainakin kotona, se oli niin hyvää (ja aika helppoa tehdä myös)!

  Kiitos Jenni sullekin, että pääsin mukaan meininkeihin.

 • Chez Jasu sanoo:

  Mahtavan kuuloinen päivä teillä on ollut!

 • Rauna sanoo:

  Hyvä idea laittaa tieto, miten muut voi liittyä mukaan. Muutenkin kiitos osuudestasi tässä kommunikoinnissa. Hienoa, että tämä järjestyi ja niin aikaisin sai tiedon tapahtumasta, että ehti varata kalenterista.

 • Jenni sanoo:

  Ylipapitar Jenni päättää suuressa viisaudessaan kuka läpäisee salaseuramme tiukat kriteerit 😉 Blogitapaamiset eivät saa mielestäni olla mikään ”salaseura” johon ei oteta ”ulkopuolisia”. Tai auta armias jos joku on uusi bloggaaja, hui!

  Lähettäkää kiitosta lähinnä Helkan suuntaan! En ole aikaisemmin ollut mitenkään aktiivi järjestämisessä. Nyt tekee mieli puuhastella kun olen lähdössä töistä ja käsillä on ”kaikki maailman aika” 🙂

  Se oli hämmentävää miten nopeasti porukalla pystyi laittamaan ruokaa ja vielä samalla seurustella. Olisko hauska järjestää ystäville Masterchef-illallinen? Pöydällä olisi valmiina raaka-aineet, reseptejä ja kello.

Jätä kommentti