Skip to main content

Tämän kertainen tosielämän realityshown haastetehtävä oli madekeiton valmistaminen arkihulinanan keskellä. Käytettävissä oli ainoastaan lähikaupan tuotteet. Tosielämän Masterchef selvittää mateen nylkemisen anomalla kauniisti kaupan sedältä ’kun se käy teiltä niin kätevän näköisesti’. Nylkemisen jälkeen selvitin tieni kaupalta kotiin mahdollisimman nopeasti. Haaste jatkui valmistamalla Minille välipalaa saadakseni arvokasta lisäaikaa. Ajastin madekeiton valmistuksen tietääkseni selviääkö tämä perheenäiti haasteesta 30 minuutissa. Valmisteluihin käytettiin 23 minuuttia. Passiivinen haudutusaika oli lisäksi 20 minuuttia.


Ihan kuin joku tarkkailisi minua.

Aloitin madekeiton tekemisen näkemättä yhtäkään madekeittoreseptiä. Olin jo sakset kädessä kalan kimpussa kun päätin nyt kuitenkin kurkata muutamaa reseptiä. Ensimmäinen vastaantullut resepti oli kummallisen kuuloinen viritys Kotilieden sivuilta. HS:n resepti kuulosti autenttisemmalta ja makupuhtaammalta. Mukailin reseptiä. Ajan säästämiseksi en siivilöinyt lientä välissä vaan tein keiton suoraan keitinliemeen. Myöskään maksaa en käyttänyt koska maderaukallani oli niin pieni.

Madekeitto (4 hlö)

3 salottisipulia
3 porkkanaa
1 rkl voita
1 l kasvisfondilla maustettua vettä
10 pientä perunaa
700 g nyljetty made
2 dl ruokakermaa + 1 rkl vehnäjauhoja
4 laakerinlehteä
10 pippuria
suolaa
tuoretta tilliä

Kiehauta 1 l vettä. Lisää kuoritut perunat, porkkanaviipaleet, lohkottu sipuli, laakerinlehdet, 10 maustepippuria ja kasvisfondi. Pane kalapalat ja mateen pää (josta kidukset poistettu) kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 20-25 minuuttia. Nosta kalapalat liemestä, irrota kypsä liha ruodoista ja leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi. Sekoita jauhot kylmään kermamaitoon ja hämmennä suurus keittoon. Keitä 5 minuuttia.

Lisää kypsä kala ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja hienonna pinnalle tuoretta tilliä.

Piipahdin eilen aamupäivästä myös kuulemassa Valion uusista tuulista. Uutuus -tuotteissa maistuivat suomalaisuus, yksinkertaiset maut, marjaisuus ja viljat. Monet tuotteista on säilöntäaineettomia, pisteet siitä. Marjojen kotimaisuusaste nostettiin esiin keskustelussa. On se kumma kun Suomen mettät on täynnä marjaa mutta suuri tuottaja kuten Valio joutuu ostamaan osan marjasta ulkomailta koska kotimaista on saatavilla rajoitetusti. Valio vaalii kuitenkin hienosti suomalaisuutta tätä heistä riippumatonta marjafarssia lukuunottamatta.


Made kurkistaa keittokulhosta.

Tuoteuutuuksia lanseerattiin roppakaupalla. Tässä muutamia kiinnostavimpia poimintoja:


OLO – ”Jugurttimaailman ykköpuheenaihe”
Olo on ensimmäinen suomalainen jugurtti jolla on ruoansulatusvaikutus. Jugurtin sisältämät viljaa tehokkaammat kuidut auttavat vatsan toimintaan. Vaikka asiaa ei suoranaisesti mainosteta niin jugurtin sisältämät maitohappobakteerit myös auttavat vaivaan. Jos eivät auta, Valio lupaa rahasi takaisin! Olo on marjaisa, täyteläinen ja maukas. Sokeria on liikaa omaan makuun mutta korkea sokeripitoisuus on perus reseptiikkaa ”jugurttimaailmassa”.


AURA pehmeä sinihomejuusto
Tavallista Auraa pehmeämpi ja helposti levittyvä vaihtoehto. Juusto on notkistettu tiivistetyllä maidolla.

Vanilla mandariini-juustokakku rahka
Näin eksoottisen kuuloista rahkaa oli pakko maistaa. Pidän rahkasta enemmän välipalana joten tämä oli makuuni aivan liian makea. Valiolla ei tuotteita kuitenkaan vedetä hatusta vaan tutkimukset osoittavat että suurin osa ihmisistä haluaa jugurttinsa ja rahkansa makeana. Että näin.


Pehmeä maitorahka 0,3% rasvaa
Se terveellisempi vaihtoehto mandariini-juustokakku-rahkalle. Voit syödä rahkan sellaisenaan tai lisätä mehukeittoa, hedelmiä tai marjoja.


Laktoositon kevytmaitojuoma 250 ml
Laktoosittoman maidon saa nyt myös kätevässä 250 ml pakkauksessa. Laktoositon maitojuoma tuoteperhe kasvoi myös rasvattomalla 1,5 litran tönikällä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

6 Kommenttia

 • ahmija sanoo:

  Itsekin kohtasin eilen mateen ensimmäistä kertaa:)Voi kerro Jenni miten ihmeessä onnistuu noiden kypsien lihojen irroittaminen ruodoista paloina? Oma kokonaisena keitetty kalaparkani päätyi lähinnä silpuksi sinne soppakattilaan.. olisikohan siis kuitenkin pitänyt paloitella kala ennen keittämistä?

 • Jenni sanoo:

  Pilkoin nyljetyn mateen raakana noin 5-7 cm paloiksi. Keitettyäni paloja noin 20 minuuttia liha irtosi rangasta aika nätisti veitsen avustuksella 'ruotoja pitkin'. Mateeni oli aika pieni joten se saattoi vaikuttaa. Tosin liha riitti vain yhdelle kierrokselle mutta lientä jäi rutkasti. Ajattelin tänään keitellä vielä toisen mateen ja lisätä vanhaan liemeen.

 • Kardemumma sanoo:

  Jaiks! Madekeitosta mulla tulee mieleen soppa, jota porukat keitteli madekaudella. Pienen tytön mieleen ei tainnut olla, kun keitos kalojen seurasta löytyi mm. kokonaisia mateen ”mätimaukkuja”. Pitänee varmaan antaa mateelle uusi tilaisuus näin hieman kypsemmällä iällä! 😀 Linkitin muuten blogisi omalleni, sopiihan se?

 • Katjuzqa sanoo:

  Pakko kommentoida tuota uutta Valion rahkaa. Sehän on vastine Ehrmannin edulliselle rahkalle, sillä tämä Valion uusi rahka on lähes puolet halvempaa kuin se vanha tuttu. Minulla oli sekä Ehrmann että tämä uusi Valion rahka auki pöydällä tehdessäni punaherukka-rahkakakkua ja vertailinkin makua. Valitettavasti Ehrmann oli avan selkeä voittaja, Valion pehmeä rahka oli liian hapanta eikä laisinkaan kermaisen makuista, vaikka rasvaa molemmissa on vähän. Ja hieman mietittyttää, että miten sama yhti saa yhtäkkiä rahkaa aikaiseksi halvemmalla kuin ennen?

 • Jenni sanoo:

  Katjuzqa, hyvä että olet ehtinyt jo maistaa tuota rahkaa. Melkein kaikkea muuta olin jo maistanut mutta rahkapurkki on vielä jääkaapissa odottamassa. Olen yleensä ostanut aina tuota mainitsemaasi Ehrmannin vastaavaa tuotetta. En pelkästään hinnan takia vaan se ollut minustakin parasta eikä juutu kitalakeen.

  Kysäisempä Valiolta miten hintaa on alennettu noin paljon. Tuskin kuitenkaan vain katteesta on siivuttu.

  Kardemumma, sulle sanon NAM! Ihanan näköisiä italialaistyylisiä herkkuja blogissasi. Tottakai saa linkittää! Minun lapsuudessani useimmiten kalakeittoon paloiteltiin pakasteseitiä joten ole ylpeä mätimaukkusopasta 😉 Saman ruuan voi tehdä niin monella tapaa joten kannattaa kokeilla tehdä itse.

  Tein ensimmäistä kertaa made-mitään. Pidin kalan miedosta mausta. Hintakin oli edullinen 13,90 kg v errattuna moneen muuhun vaaleaan kalaan.

 • Jenni sanoo:

  Kysyin Valiolta tuosta rahkan hinnasta ja lisäksi tiedustelin mitä on juustoaromi jota käytetään Aura ruokakermassa. Vastauksia odotellessa…

Jätä kommentti