Skip to main content

Ajoin säärikarvat. Se jos joku on varma kevään merkki. Muita kevään merkkejä ovat tihentyneet salikäynnit, kampaaja-aika, energiatasojen nousu ja lapsenomainen innostuminen uusista asioista. Lauantailounaaksi halusin tehdä yksinkertaista ruokaa, mutta ehdottomasti jotain uutta. Resepti löytyi nopeasti Bon Appétit-lehden sivuilta.

Israelilainen Shakshuka eli kananmuna-kikhernepaistos nautitaan perinteisesti pitaleipien kera. Kaupan vakuumipakatut pitaleivät eivät varsinaisesti houkuttele, joten seuraksi napattiin maalaisleipä ja basmatiriisiä.

Israelilainen Shakshuka (4 hlö)

2 tlk kuorittuja säilyketomaatteja
1 pkt fetaa
3-4 kananmunaa
1 tlk kikherneitä
2 keltasipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä paistamiseen
1 tl kuminansiemeniä
lehtipersiljaa (tai tuoretta korianteria)

Kuullota sipulisilppua ja viipaloituja valkosipulinkynsiä öljyssä pannulla. Riko kuminansiemenet huhmareessa. Lisää kikherneet, säilyketomaatit ja mausteet. Anna hautua noin 15 minuuttia. Murusta feta joukkoon ja anna hautua vielä n. 10 minuuttia. Laita kastike uuninkestävään vuokaan. Riko päälle kananmunat ja anna paistua 200 asteessa noin 10 minuuttia. Keltuainen saa jäädä hieman juoksevaksi.


Kananmunat sai laittaa aika varovaisesti etteivät lähde juoksemaan ympäri astiaa. Astian pitää olla myös sen verran laakea että siihen mahtuisi edes muutama muna. Nirso ehti jo huolestua kaupassa kun huomasi että koriin ei tullut yhtään lihaa. Huoli oli kuitenkin turha, sillä Nirso päätti aterioinnin vatsa kylläisenä. Tätä olisi voinut maustaa vieläkin rohkeammin; chiliä, tuoretta korianteria.. Tämä oli hyvänmakuinen, aivan uudenlainen ruoka, jonka ainekset löytyvät yleensä lähikaupastakin. Pitänee turvautua Lähi-idän keittiöön vastaisuudessakin.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

7 Kommenttia

 • Yaelian sanoo:

  Terveisiä täältä Israelista;D Tuota shaksukaa täällä syödäänkin paljon,eri variaatioin,ja myös tarjotaan aamiaiseksi monessa kahvilassa.Alunperin taitaa olla tänne tullut Tunisian juutalaisten mukana.

 • Jenni sanoo:

  Kiva kuulla että sitä _oikeasti_ syödään Israelissa 🙂
  Näyttikö mun tuotos yhtään autenttiselta? Millaisia variaatioita muistat nähneesi?

 • Anonyymi sanoo:

  Hei laitoitteko ruokaan siis kuminaa vai juustokuminaa/jeeraa? Tuolla Bon Appetit-sivulla mainitaan cumin, joka ymmärtääkseni on siis jeeraa. terveisin, Sheikkaaja 🙂

 • Jenni sanoo:

  Moi,

  Laitoin itseasiassa kumina-kuminaa. Mutta oikeassa olet että Bon Appetitin sivuilla tarkoitettiin kylläkin juustokuminaa. Tämä oli vahinko, mutta itseasiassa olen vähän kyllästynyt juustokuminan makuun kun sitä tuli käytettyä aika paljon yhdessä vaiheessa..

 • Iina K. sanoo:

  Löysin juuri tämän reseptisi, ja ajattelin tulla kertomaan että itse opin tämän ruoan ystäväni israelilaisilta vaihto-oppilaita jotka halusivat kokata meillä suomalaisille jotain heidän lempiruokaansa. Heidän reseptissään käytettiin säilyketomaatteja, tuoretta paprikaa isoina paloina, sipulia, valkosipulia ja yrttejä, noiden kananmunien lisäksi.

  Itse olen sittemmin tehnyt tätä ruokaa säännöllisesti upottaen vähän sitä sun tätä tuohon sekaan. Aivan loistava ruoka, joka ei muuten vaadi uunissa käyttämistä. Itse laitan vain sopivaksi leikatun leivinpaperin paistokasarin päälle siksi aikaa kun kananmunat kypsyvät. (ja auttaa jos pyöräyttää paistolastalla isommat palaset pois siitä kohtaa johon aikoo kananmunan rikkoa)

 • Jenni sanoo:

  Kiitos vinkeistä Iina! Tämä resepti oli minulle aivan uusi ja en ole varmaan koskaan elämässäni jakanut reseptejä israelilaisten kanssa. Mutta ihastuin myös reseptiin!

  Siis mitä, mitä. Laitat kananmunat leivinpaperin päälle? Paistat miten? Uunia ei tarvita? Mitä? 🙂

 • Ninarose sanoo:

  Olipa hauska löytää shakshukan resepti täältä! Ja ihan aidolta näytti kuvassakin 🙂 Nam! Shaksuka on yksi mun lempiruokia Israelissa. Ruoasta on erilaisia versioita, usein tarjotaan aamiaisella ja tosi hot: paljon, paljon chiliä!

Jätä kommentti