Skip to main content

Sitä ei oikein edes aina muista tai tajua miten ihania paikkoja kotosuomessakin löytyy. Lähes jokaiselta paikkakunnalta löytyy se oma kulinaristinen ulottuvuus tai paikallinen ruokanähtävyys. Oli se sitten kaupungin paras ravintola, paikallinen perinneruoka tai suosituin snägäri.

Vietin alkusyksystä rentouttavan päivän parhaan ystäväni seurassa Loviisassa. Jännä kaupunki. Puitteet ovat mitä mahtavimmat, kaupunki täynnä puutaloidylliä, meren rannalla, mutta Loviisa on kuin talviunessa. Loviisalla olisi kaikki mahdollisuudet nousta Porvoon tasolle, ja elää turismista. Kaupungista löytyy kuitenkin muutama sinnikäs yrittäjä, jotka tuovat häivähdyksen siitä mitä Loviisa voisi parhaimmillaan olla. Jos teissä lukijoissa on paikallisia, niin kuulisin mielelläni mistä tämä tietynlainen takapajuisuus ja turismin sekä kaupungin elävöittämisen jarruttaminen johtuu. Muutaman lehtijutun perusteella taustalla on Porvoon terveystarkastajien tiukat tulkinnat, jotka ovat kuihduttaneet ravintolatoiminnan merenrannalla Laivasillan-alueella. Kävimme uudessa ravintola Ölvinissä, jotka ovat juuri avanneet ravintolapuolen taustalla näkyvään upeaan kartanoon. Ilmeisesti niitäkin lupia odotettiin lähes vuosi. Kahvit nautimme Tuhannen tuskan-kahvilassa. Nimi kertonee kaiken miten vaikeaa Loviisassa on jostain syystä yrittää.

Ravintola Ölvin
www.olvin.fi

Listalta löytyi houkuttelevaa pientä purtavaa, pääruokana siikaa, härkää, risottoa ja monenmoista bistro-herkkua. Annos oli edullisin, mutta silti houkuttelevin ja päädyin BBQ-porsaaseen (14 €). Kylkeen tarjoiltiin jättisuuri sanko rapsakoita perunoita ja aiolia. Vierailumme aikaan ravintola sijaitsi vielä tunnelmallisessa aitassa, mutta tarjoilijan kertoman mukaan ravintolatoiminta oli siirtymässä aitan takana sijaitsevaan päärakennukseen eli upeaan kartanoon. Tänne on tultava uudestaan!

Ravintola Ölvin, Mariankatu 1, Loviisa.

Tuhannen tuskan kahvila

Sulattelimme BBQ-possuja kiertelemällä muutamat paikalliset kirpputorit. Käteen ei sattunut tällä kertaa mitään, joten jatkoimme matkaa kahveelle. Loviisan tunnelmallisimpia kahviloita on Tuhannen tuskan kahvila. Sisätiloissa ei tunnelman voittanutta, mutta koska käsillä oli viimeiset lämpimät syyspäivät päädyimme sumpille kahvilan sisäpihalle. Otimme mustikka- ja omenapiirakkaa, kahvia tuli kylkeen pannullinen. Tästäkin reissusta taisimme selvitä 10 eurolla. Hiljaisuus oli käsin kosketeltavissa, mutta tästäkin hiljaisuuden retriitistä ovat jo muutamat naapurit valittaneet.

Tuhannen tuskan kahvila, Mariankatu 2 C, Loviisa.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

12 Kommenttia

 • Anonyymi sanoo:

  Loviisa on sanojesi mukaan upean idyllinen kaupunki, vähän kuin pienoisporvoo. Meillä on ollut ympärivuotinen mökki loviisassa jo yli 30 vuotta, ja muistan kaupungin olleen aina lähes samanlainen kuin nyt. En osaa sanoa mikä tähän jäykkyyteen on vaikuttanut, mutta mökkiläiselle (varsinkin pääkaupunkiseutulaiselle) Loviisa on mitä mahtavin kaupunki. Ajomatkaa tunti, meri lähellä ja kaupungissa ihania kahviloita ja ravintoloita jos mökkielämä pääsee kyllästyttämään. Kaikki edellytykset siis saavuttaa Porvoon kaltainen asema Etelä-Suomen kartalla. 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kuulostaapa ihanalta! Jonkun verran nuoria perheitä on myös muuttanut Loviisaan pääkaupunkiseudulta. Työmatkat ovat vielä jotenkin säädylliset, ja tietysti asuminen huokeampaa kuin Helsingissä (tai Porvoossa?)

  Tavallaan ymmärrän sen jos ei haluta kaupunkiin turistirysää ja ympärivuorokautista hulabaluuta, mutta kyllähän turismi elävöittää kaupunkia ja tuo asukkaillekin palveluita ja työpaikkoja. Miljöö on upea, ja jos ravintolat ja kahvilat toteutetaan vanhaa kunnioittaen niin miksi ei. Onkos Loviisassa millaisia kesätapahtumia? Tai jouluna voisi toteuttaa vanhan ajan markkinat tms. Ehkä sellaista jo onkin jossain mittakaavassa.

  Jenni

 • Reetta sanoo:

  Hei Jenni!
  Perustin ystäväni Kaisun kanssa ruokablogin vähän aikaa sitten, voisitko lisätä sen Suomen ruokablogit listalle? Osoite on http://helloillamme.wordpress.com.
  Mukavaa loppusyksyä!
  Terveisin Wienistä,
  Reetta

 • Anonyymi sanoo:

  Loviisasta löytyy kesäisin vaikka mitä tapahtumia mutta myös on joulumarkkinat sekä Loviisan joulu (aikaisempina vuosina on ainakin ollut Hesasta edullinen bussikuljetus). Ehdoton vetonaula on tietysti Loviisan Wanhat Talot elokuun lopussa. Silloin kaupunki on pullollaan ihmisiä.
  Olen itse Loviisaan muuttanut Helsingistä, mutta sen voin sanoa, että kapuloita kyllä yritetään lyödä uusien kahvila/ravintolayrittäjien rattaisiin. Ilmeisesti perisuomalainen kateus kiteytyy pikkukaupungissa. Loviisa on pikkukaupunki – sekä hyvässä että pahassa. Ensin meuhkataan, että vanhaan kaupunkiin halutaan eloa. Ja sitten huudetaan, että ”ei” kun joku jotain sinne haluaa perustaa. Tulee melua (kahvilan pihalta…), autorallia, taksirallia yms. (ravintola). Hohhoijaa, sanon minä. Kaupunkikin kerää penkit pois puistoista yms elokuun viimeinen päivä. Silloin loppuu kesä ja Loviisa vaipuu talviuneen. Kun paikalle köröttää kesän jälkeen arki-iltaisin kello 17 – ei liikkeellä ole enää ketään. Ja ennen kello 17 sitä harvemmin itse on kotona, sillä työmatka Hesasta vie aikaa. Mutta kaikesta huolimatta – Loviisassa on nykyään yllättävän korkeatasoinen ravintolatarjonta – ottaen huomioon kaupungin koko.

 • Anonyymi sanoo:

  Loviisassa jarruna ovat lähinnä vanha ruotsinkielinen väestö joka ei halua kaupunkiin hälinää, varsinkaan muunkielistä..

 • Stella sanoo:

  Jännä, että tuo takapajuisuus välittyy myös ulkopaikkakuntalaiselle 😉 Olen samaa mieltä, upeat puitteet mutta sanon aina että Loviisan ainoa vika on että se on Loviisa. Kauan pois olleena pitäisi kyllä ehkä antaa kaupungille uusi mahdollisuus.

 • Anonyymi sanoo:

  Jarruttajat ja valittajat ovat usein melko äsken Loviisaan muuttaneita, jotka ovat tulleet tänne lepäilemään tai kuolemaan. Täällä syntyneet tai pitkään asuneet lähes kaikki toivottavat yrittäjät ja toiminnan tervetulleiksi. Samoin lautakunnat ja viranomaiset ovat yrittäjyydelle ja toiminnalle myönteisiä, kunhan yrittäjiä ja toimijoita vaan olisi. Lainsäädäntö demokratiassa antaa monta tapaa jarruttaa ja hidastaa muutosta, mutta se kuuluu asiaan eikä siksi pidä lynkata. Tuo takapajuisuus on tuttu tunne kaikissa pikku kaupungeissa. Kun pyytää esimerkin siitä, ei sitä osata tarkemmin todistaa, se vaan tunne. Alkakaapas te nenänne nyrpistelijät ja tuhahtelevat vähättelijät nimittää takapajuisuutta idylliksi niin tunne onkin myönteinen. Ero on hiuksen hieno.

 • Jenni sanoo:

  Ilahduin kyllä ravintoloiden tasosta. Olen käynyt joskus aikaisemmin myös Bellassa, joka oli hyvä kokemus. Joku vinkkasi että Ölvinissä on nykyään myös sunnuntaibrunssi. Kuulostaa aika luksukselta Loviisan kokoisessa kaupungissa! 🙂

  Olen yrittänyt muutamana kesänä osua Loviisaan Wanhojen Talojen aikaan, mutta harmillisesti tainnut aina osua hääkuvaukset samalle viikonlopulle. No nyt olen niitä lopettelemassa, jotta saisin enemmän viikonloppuvapaita. Sinne siis ensi kesänä! Keräämpä tähän postaukseen vielä pienen listan Loviisan tapahtumista, muistilappuna itsellekin.

  Kommenttien perusteella voidaanko kiteyttää että ehkä kyse ei ole pelkästään Loviisasta? Loviisassa vain on niin paljon potentiaalia, että ongelma tulee ns. silmille. Ehkä tässä onkin kyse laajemmasta kulttuurisidonnaisesta ja byrokraattisesta ongelmasta -> Suomessa on vaikea lähteä yrittämään ja testaamaan ideoita etenkin ravintolapuolella. Esimerkiksi Virossa on kuulemma vaikka minkälaista pientä kuppilaa, koska perustaminen on tehty helpoksi. Ravintolapäivähän on syntynyt juurikin vastaliikkeenä byrokratialle. Toki joku roti pitää olla, mutta voisiko jostain päästä höllentää. En ole ravintola-alan ammattilainen enkä ravintola-alan yrittäjä, enkä etenkään tietoinen kaikista lainsäädännön kiemuroista, mutta näin palveluiden käyttäjänä ja suomalaisen ruokakulttuurin kehittämisestä kiinnostuneena asia mietityttää.

  Anonyymi, en tiedä keneen ”teihin” viittaat nenän nyrpistelijöinä ja vähättelijöinä. En todellakaan nyrpistänyt nenääni Loviisalle, vaan ihastuin juurikin sen idylliin! Kuitenkin erilaiset palvelut, kuten nyt ravintolat ja tapahtumat sopisivat sinne mainiosti.

  Esimerkiksi Fiskarsin ruukki on mielestäni loistava esimerkki miten paikka on elävöitetty turistikohteeksi hyvällä maulla ja vanhaa kunnioittaen, vaikka ei nyt suoraan käy vertailukohteeksi ”kaupunkina”.

 • Jenni sanoo:

  Reetta, teidät on lisätty Suomen ruokablogit-sivustolle. Tervetuloa ja hyvää syksyä teillekin! 🙂

  Jenni

 • maria schulgin sanoo:

  http://www.loviisanwanhattalot.fi

  Herkkusuille on suositeltava ehdottomasti myös ravintola Degerbyn ja etenkin Degerby Gillen lähiruokaa. Joulunaikaan Degerby Gillen joululounas on hieno! Jouluna kahtena viikonloppuna avoinna olevissa Joulukodeissa saa Villa Aaltosessa lounaana lammaspataa/joulubortschia ja Kuninkaanlammessa upeitä venäläisvaikutteisia leivonnaisia.

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Maria vinkeistä! Nyt jo ihan toivon että osun sinne suunnalle joulun alla.

  Jenni

 • Anonyymi sanoo:

  haha sen harvan kerran kun jonkun blogissa mainitaan loviisa niin pakko kommentoida 😀 ite oon täällä asunu koko elämäni (21v) ja eniten rakastan täällä sitä kuinka helposti joka paikkaan pääsee. mun lapsuudenkaverin äiti omistaa tuon TT-kahvilan ja siellä (kuin koko talossa) se tunnelma on aina todella lämmin:) ja tohon turisti juttuun että ite paikallisena nautin kaikesta tästä rauhallisuudesta. talvella joulmarkkinoiden ja keski-kesällä LWT (loviisan vanhat talot) tapahtuman aikaan täällä on niin suuri ryysis että mielummin pysyn kotona kun lähden minnekään kävelemään. loviisa vaan on sitä parhainta loviisaa juuri sillon 16-18 aikaan 🙂 sekä sillon kun on hiljaista♥

Jätä kommentti