Skip to main content

Bilbao matkavinkit

PRESSIMATKA

Pienen muistikorttiepisodin, uuden kovalevyn ja parien itkupotkuraivarien jälkeen saan teille vihdoin fiiliksiä kevään Bilbaon pressimatkasta! Bilbao sijoittuu kartalla Pohjois-Espanjaan Baskimaan itsehallintoaluelle. Reissu Jotain Maukasta Marin kanssa oli sen verran upea, että Bilbao keikkui yhtenä vahvana vaihtoehtona perheemme kesälomakohteeksi. Bilbaohon lennetään Saksan kautta, joten ainakin vielä tänä kesänä yhdistelmä taapero plus Kroatian suorat lennot voittivat.

Bilbao matkakohteena houkuttaa monestakin syystä. Baskimaalla on kaikkea: kaupunkia, maaseutua, pikkukaupunkeja, rantoja, surffiaaltoja, vuoristoa, metsää, vahva ruokakulttuuri ja hyvää viiniä. Ainoastaan auringon perässä tänne ei kannata tulla; Baskimaan ilmasto on leuto, vaihteleva ja ajoittain sateinen. Mutta me reissataankin ruoan perässä! Tässä 5 syytä syödä Bilbaossa ja Bilbao vinkit ruokamatkaajalle!

1. Paikallinen vahva ruokakulttuuri

Bilbaossa ei tarvitse etsiä kovin kaukaa paikallista ruokaa tarjoavia ravintoloita –  koska muunlaisia ei ole.  Näillä sanoilla kuvaisin baskilaista ruokakulttuuria: ylpeys, paikallisuus, raaka-aineiden kunnioitus, jakaminen, nautinto ja yksinkertaisuus.

Tilasin lihaa. Sain lihaa.

Tyypillinen edullinen menu del dia voi tarkoittaa vaikka alkupalaksi parsaa, palanpainikkeeksi isoa lohkoa rapeakuorista vaaleaa leipää, pääruoaksi yksinkertaisesti valmistettua turskaa, valkoista tonnikalaa tai grillattua lihaa ja jälkiruoaksi jogurttia, hedelmiä tai makeita leivonnaisia. Ruokajuomaksi yhtä ja samaa viiniä läpi menun, ihan sama minkä väristä. Cider House ravintoloissa, jollaisessa söin muuten yhden elämäni parhaista lihoista, jättimäisen siiderintynnyrin hana on auki koko illan ja käytettävissäsi. Ähky viimeistellään espressolla. Päästäksesi aitoon baskilaiseen tunnelmaan lurauttakaa yhdessä lopuksi pieni laulu.

Jopa arkinen purkkitonnikala sai uuden merkityksen Zallon tonnikalatehtaan vierailun jälkeen. Eikä hajumuisto tule ihan heti pyyhkiytymään mielestä. Valkoista tonnikalaa kalastetaan Bilbaon rannikolta. Moni työvaihe tehdään käsityönä. Tuotantolinjan loppupuolella pikku anjovikset rapsutellaan huolellisesti säilövästä suolasta, kylvetetään, taputellaan pellavapyyhkeillä kuivaksi ja purkitetaan nätisti lomittain kuin kallisarvoisimmat meren aarteet. Laatu ja perinteet ovat täällä kunnia-asia.

Bilbaosta löytyy myös hiljattain uusittu kauppahalli Mercado de la Ribera, jota markkinoidaan Euroopan suurimpana sisäkauppahallina. En nyt ehkä ihan tuohon väitteeseen lähtisi. Upea rakennus kyllä, joka oli onnistuttu remontoimaan liian kliiniseksi. Suuntaisin ennemmin Bilbaon lähistöllä Gernika-Lumossa maanantaisin järjestettäville ruokamarkkinoille, jonne jopa 350 paikallista tuottajaa kokoontuu myymään erilaisia ruokatuotteita.

2. Txakoli viini

Läpi sumuisten vuorien, hobittimetsän siimeksessä, sijaitsee arvostettu paikallinen txakoli viinintuottaja Berroja. Txakoli viini asettuu johonkin valkoviinin ja kuohuviinin välimaastoon. Se on täydellinen kesäviini ystävien kanssa nautittavaksi tai vaikka lampaanmaitojuuston ja purkkitonnikalan seurana. Txakoli on Amerikassa ja Hollannissa nyt kuuminta hottia, joten oletan sen rantautuvan pian Helsingin terasseillekin.

3. Pintxos kierros

Nopeimmin pääset baskilaiseen sielunmaisemaan ja gastronomiaan kiinni pintxos kierroksella Bilbaon vanhassa kaupungissa. Pintxokset eli pienet tapas-annokset nököttävät rivissä baaritiskillä. Cocktail-tikut kerätään lopuksi lautaselle ja tarjoilija laskuttaa tikkuen mukaan. Sanotaan, että mitä enemmän baaritiskin alla on paperitolloja heitettynä maahan, sitä parempi pintxos ravintola. Ruokajuomaksi paikallista txakoli viiniä, siideriä tai olutta.

Pintxos baareja löytyy vanhassa kaupungissa joka kadunkulmasta, mutta alkuun pääset Plaza Nueva aukiolta jota ympäröi toinen toistaan houkuttelevampia baareja. Cafe Bar Bilbao on instagram ystävällinen ja autenttisemmasta päästä. Hintataso ei päätä huimaa: pintxokset maksavat paikasta riippuen 1-4 euroa tsipaleelta ja viinilasi irtoaa eurolla parilla. Maailman parhaat gin & tonic juomat valmistuvat Bilbaossa.

4. Crusoe Treasure winery

Nyt musta lippu liehumaan, hulabaloobalai! Reissun yksi kohokohdista oli vierailu Crusoe Treasure viinintuottajan viinikellarilla. Semmonen vaan pikku haaste, että kellari sijaitsee viinikonteissa 20 metriä merenpinnan alapuolella merenpohjassa. Hullu idea, mutta taidokkaasti brändätty Crusoe Treasure winery vakuuttaa. Crusoe Treasure viinintuottaja valmistaa ja pullottaa viininsä, jonka jälkeen viini kypsytetään noin vuoden päivät merenpohjassa. Yrityksen henkilökuntaan kuuluu myös meribiologeja, jotka valvovat prosessia turvaten lahden merieliöiden kasvupaikkaa. Pyörimme troolarilla ainakin yhdeksän puolentoista metrin aallokossa lahdella paikassa, johon viinit on upotettu. Itse viini nautittiin turvallisesti laivan kannella huvijahtisatamassa. Crusoe Treasure winery tarjoaa kolmen tunnin elämysvenematkoja viiniharrastajille.

Voi olla että merimaisemilla, komealla espanjalaisella kipparilla, sateen väistymisellä, auringonsäteillä ja hyvällä tarinalla oli jotain asian kanssa tekemistä, mutta kyllä viini maistui. Korallisoitunut Crusoe Treasure viinipullo on ehdoton aarre viinikeräilijän kellarissa. Omasta aarteesta saa pulittaa noin 180 euroa, mutta valitettavasti sitä ei ole vielä saatavilla Suomesta. Viinimaahantuojat huomio! 🙂

5. 30 misukkaravintolaa

Baskimaa kantaa rintapielessään kolmeakymmentä misukkaravintolaa, joista kymmenen sijaitsee Bilbaossa. Kulinaristi yhdistää reissuun myös tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan San Sebastianin kaupungin, joka on maailmankuulu ravintoloistaan. Haaveilen San Sebastianista, mutta lapsien kanssa tässä elämäntilanteessa keikka saattaisi mennä vähän hukkaan kun hienoimmat ravintolat jäisivät kokematta. Säästelen San Sebastiania ja pohjois-Italiaa meidän eläkepäiville.

Kotikeittiöstäni nousee toki päivittäin kolmen michelin tähden lounaita, mutta en ole koskaan aikaisemmin kokenut kolmen michelin tähden ravintolaa. Azurmendi ravintola sijaitsee maaseudulla Bilbaon ulkopuolella, mutta tähtilounaan tai illallisen takia kannattaa vähän nähdä vaivaa. Ei varmaan tarvitse erikseen vakuutella, että lounas oli erinomaista ja palvelu huippuunsa viritetty. Yllätyin, miten rento ravintola lopulta oli ollakseen niinkin korkeasti rankattu.

Virtuaalipapukaijamerkki sille joka arvaa mikä tämän oli!

Olenko ehkä maailmankaikkeuden onnekkain syöpöttelijä, että sain kokea kolmen michelin tähden lounaan. Kyllä. Silti en ole varma nouseeko Azurmendin ultimatemisukkaravintolakokemus  TOP10 ravintoloihini. Ehkä tänne olisi pitänyt tulla sen oman höpönassu-kultsipuppeli-Nirson kanssa fiilistelemään. Uskon myös, että illallinen on lounasta pysäyttävämpi kokemus. Vuosien saatossa olen alkanut myös turtumaan fine dining ravintoloihin, mikä on tavallaan sääli. Nykyään sydämeni pamppaa matkoilla eniten yksinkertaisille elemyksille, useasti edullisemmille ravintoloille ja paikallisten suosimille helmille.

Kiitos kun luit 🙂 Jos tykkäsit, voit kommentoida tai jakaa Bilbaon ruokamatkavinkit Facebookissa!

Matkan tarjosi Bilbaon matkailu.

Liemessä Snapchatissa @liemessa
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

Jätä kommentti