Skip to main content
punajuuribrowniet I punajuuri I brownie I resepti I leivonta I ruokakuvaus I valokuvaus

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ, PAULIG MUNDO REILUSTI TUMMA & ASENNEMEDIA

Maailmanparannus ei ole koskaan tullut herkullisemmassa muodossa: ilmastoystävälliset punajuuribrowniet ole hyvä! Paulig ja uutuuskahvi Mundo Reilusti Tumma haastoivat minut kehittämään reseptin hyödyntäen mahdollisimman paljon Reilun kaupan- ja luomutuotteita. Maailmanparantajan suklaisen mausteiset ja mehevät punajuuribrowniet löydät tällä kertaa Pauligin sivuilta. Samasta paikasta selviää millä ja miten marmoroitunut kuorrute on värjätty. Punajuuribrownieta kelpaa tarjota pimenevissä syksyn kahvihetkissä ja napata toisenkin kolmannenkin palan hyvällä omalla tunnolla 🙂

punajuuribrowniet I punajuuri I brownie I resepti I leivonta I ruokakuvaus I valokuvaus

Hiilijalanjälkitesti ja karu totuus

Ennen kuin päädyin parantamaan maailmaa mussuttamalla punajuuribrownieta, perehdyin tarkemmin mitä ilmastoystävällinen elämäntapa ja ruoka käytännössä tarkoittaa. Ensitöikseni tein hiilijalanjälki-testin. Tuijotan testitulosta epäuskoisena. Jos kaikki eläisivät niin kuin minä tarvittaisiin 2.2 maapalloa. K-a-k-si-p-i-s-t-e-k-a-k-s-i. Minähän yritän elää ekologisesti! Kai. Katsotaan lähemmin missä hiilijanlanjälkeni kipupisteet ovat: ruoka, liikkuminen ja tavaroiden kuluttaminen. Vaikka olen vähentänyt lihansyöntiä, niin se on edelleen suurin yksittäinen syntini. En omista autoa ja arjessa liikun julkisilla, kävellen tai pyörällä. Ulkomaanmatkat suuntaamme useimmiten lähimaihin, mutta joka syksyiset lennot isäni luokse Espanjaan pompsauttavat päästömittarin punaiselle. Ostan tavaraa mahdollisimman paljon käytettynä, mutta äiti maa ei tykkää suuresta määrästä nykyaikaista elektroniikkaa, joka tosin on jopa välttämättömyys työssäni. Sitten hyvät uutiset. Tai hyvät ja hyvät, miten sen nyt ottaa. Tulokseni on alle suomalaisten keskiarvon. Keskivertosuomalaisen elämäntyylin ylläpitämiseen tarvittaisiin jopa 3.4 maapalloa.

punajuuribrowniet I punajuuri I brownie I resepti I leivonta I ruokakuvaus I valokuvaus

Ilmastoystävällinen ostoskori

Raskaan paatoksen ja itsesäälissä vellomisen sijaan, uskon mahdollisimman helppoihin valintoihin. En varmasti tule omaksumaan kestävää tanzanialaista elämäntapaa yhdessä yössä, mutta aloitetaan siitä itselleni mieluisimmasta aiheesta eli tietenkin syömisestä. Omaa ekologista jalanjälkeään voi pienentää helposti valitsemalla lautaselleen esimerkiksi useammin kotimaista lähiruokaa, luomua, Reilun kaupan tuotteita,  kasviksia ja kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa. Lihasta tai juustoista en edelleenkään pysty kokonaan luopumaan, mutta se on just se kaikki tai ei mitään-ajattelu joka mun mielestä vaan jarruttaa massoja ja muutosta parempaan. Kurvaan sädekehä pääni päällä ruokakauppaan hankkimaan aineksia ilmastoystävälliseen reseptiini. Ruokakaupan hyllyjen välissä reaaliteetit iskevät naamalle. Tunnen itseni kädettömäksi. Voinko enää syödä mitään! Sesongissa olevia kotimaisia tuotteita – ja mielellään luomua – on perusruokakaupassa yllättävän vähän tarjolla. Jos kumarran yhteen suuntaan, pyllistän toisaalle. Ja olen siis päättänyt leipoa jotain, joten mikään pelkän kotimaisen lantun nakertaminen ei nyt tule kysymykseen. Muistan kuitenkin työhuoneellani hävikkivaarassa olevat punajuuret. Ruokahävikin vehentäminen on jo itsessään pieni ekoteko ja punajuuri on kotimainen sesonkivihannes, joten päädyn tekemään jotain punajuuresta. Varmistan, että suklaalevyn ja kahvipaketin kyljestä löytyvät Luomu ja Reilun kaupan sertifikaatit. Reilun kaupan merkinnän turvin, voin olla varma että kahvi on tuotettu kestävästi, työntekijöiden oloja valvotaan ja kahvin viljelijät saavat kahvipavuistaan kannattavan hinnan. Valitsen suomalaisen tuottajan kotimaisesta tattarista valmistetut tattarijauhot. Tuorejuuston sijaan voisi yrittää tehdä kasvisperäisen avokado-suklaakuorrutteen, mutta avokadokin roudataan toiselta puolen maailmaa. En tiedä mikä olisi ilmaston kannalta oikea ratkaisu, joten päädyn ostamaan kotimaista tuorejuustoa. Toisaalta ruoan kuljetuksessa suurimmat päästöt syntyvät meidän kuluttajien toimesta. On päästöjen kannalta käytännössä ihan sama mitä lähiruokaa ostaa, jos karauttaa maasturilla kaupan pihaan hakemaan pienen määrän ruokaa. Suurimmat kuljetuspäästöt syntyvät nimittäin kaupan ja kodin välillä, joten pieni happihyppely kauppaan on suositeltavaa aina kun mahdollista.

Mundo kahvipöytäkeskustelu

Kokoonnuimme työhuoneelleni Pauligin, Aamukahvilla-blogin Henriikan ja Noora & Noora-blogin Nooran kanssa kahvipöydän ja punajuuribrownien äärelle keskustelemaan vastuullisuudesta, miten vastuullisuus näkyy Pauligin kahvinvalmistuksessa ja mitä ajatuksia vastuullisuus meissä bloggaajissa herättää. Paulig ostaa 1 % kaikesta maailmalla tuotetusta kahvista, joten maailmankin mittakaavassa yrityksen toimilla alkaa olla merkitystä. Ilmastonmuutos on suuri uhka kahvinviljelylle ja sitä kautta tietysti myös kahvin valmistajille. Saati sitten meille kahvinjuojille! On myös Pauligin etu, että kahvinviljely on heidän viljelijöilleen kannattavaa ja tulevat sukupolvet haluavat jatkaa näillä usein pienillä perhetiloilla.

Pauligilla on valikoimissaan useampia Reilun kaupan tai luomukahveja, joista siis uusimpana tulokkaana Mundo Reilusti Tumma. Nämä kansainvälisesti tunnustetut sertifikaatit eivät ole koko totuus, vaan esimerkiksi Paulig tekee paljon kehityshankkeita paikallisesti tuottajamaissa myös kahvien osalta joissa ei merkintää olisi. Kehitysyhteistyön laatu riippuu ihan siitä mitä paikallisesti viljelijät tai yhteisö voivat tarvita. Se voi olla esimerkiksi koulutusta tai vettä – yleensä kuitenkin jotain hyvin konkreettista. Toki Reilun kaupan merkintä helpottaa ainakin omaa ostospäätöstä. Maailmaparannukseen ei tarvitse perehtyä sen enempää kauppareissulla, samalla kun uhmaikäinen rimpuilee lahkeessa. Pauligin tavoite on, että vuoteen 2018 mennessä 100 % Pauligin käyttämästä kahvista on vastuullisesti tuotettua. Nyt luku on 70 %.

Paulig saa paljon kysymyksiä ja toiveita kahvipakettien kierrätyksestä. Tällä rintamalla on hyviä uutisia: vuoteen 2025 mennessä siirrytään mahdollisimman pitkälle uusiutuviin pakkausmateriaaleihin. Mahdollisimman pitkälle tarkoittaa, että lähes puolet kahvipaketin materiaalista on uusiutuvaa, jolloin voidaan vielä varmistaa kahvin laatu ja säilyvyys. Pauligin Mundo kahvi tulee olemaan ensimmäisiä kahveja, joissa uusiutuvat pakkausmateriaalit otetaan käyttöön.

Ja nyt voidaan mussuttaa niitä punajuuribrownieta. Reseptihän löytyi täältä! 🙂

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
UUTTA! Nordic vibes @nordicfoodtales

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

  • Ihastuin tähän Mundo reilusti tummaan kahviin! Oli minun makuun juuri sopivan tummaa ja ihanan maukasta. Punajuuribrownie kuulostaa herkulliselle. Meillä rakastetaan brownieta, tää olis hauska testata.

Jätä kommentti