Työhuoneen pikkujouluja juhlitaan taas joulukuussa. Juhlathan ovat enää järjestelyjä vaille valmiit, heh! Paikalle odotetaan noin sataa henkeä. Viime vuonna Jennin Catering palvelu Oy järjesti sapuskat. Vannoin että en enää koskaan tee mitään ruokia enää mihinkään juhliin. Paitsi nyt taas, vuosi myöhemmin, jotenkin kummasti ne katseet taas kääntyivät minuun – ku ei kato tarvii olla mitään niin ihmeellistä. Kutsukortin kuvankin kuvasin eilen siinä sivussa – ku ei kato tarvii olla mitään niin ihmeellistä. Hyvä on. Tekisin jättimäisen sadan hengen juustobuffan. Jenkeissähän tälläiset erilaiset mega-herkku-juustotarjotin-hässäkät ovat nyt suosittuja esimerkiksi häissä ja ne myydään per neliömetri. Juustotarjottimen kantava teema tulee olemaan sairaan-paljon-kaikkea-herkkua, mutta juustoille on hyvä miettiä muutamia erityisen toimivia makupareja. Tässä muutamia simppeleitä makupari-lisukkeita inspiraatioksi ja Valion joulun herkuttelujuustojen seuraksi!
Makupari: Alppi Kreivi + glögi + taatelit
Ennen kuin hyökätään Alppi Kreivin, glögin ja taateleiden kimppuun niin muutama juustonmaisteluvinkki. Ota juustot lämpenemään kaksi tuntia ennen tarjoilua. Maistelu aloitetaan miedoimmasta juustosta vahvimpaan. Juustoa otetaan reilu pala suuhun ja maistellaan rauhassa. Juustoa voi maistaa ensin pelkästään, sitten sörsseleillä ja lopuksi vielä juoman, esimerkiksi viinin tai glögin, kera. En ole koskaan varsinaisesti tajunnut, miten juuston lopullinen maku ja rakenne syntyy. Nyt tiedän: siihen vaikuttaa rasvan ja proteiinin määrä, erityisesti käytetty hapate, suolan määrä ja kypsytyksen aika-lämpötila yhdistelmä.
Alppi Kreivi on gruyere-tyyppinen, voimakkaan makuinen kova juusto. Alppi Kreivi kestää seurakseen voimakkaita makuja, joten yhdistin sen mausteisen glögin kanssa. Seuraksi sopivat kuivatut taatelit, jotka voi napsia sellaisenaan tai keittää ne glögissä.
Glögitaatelit
200 g kuivattuja taateleita
1,5 dl glögiä
Keitä taateleita ja glögiä kattilassa noin 10 minuuttia.
Makupari: Aura Gold + pipari + karpalo
Olen homejuustoaddikti, joka ei ole koskaan oppinut kohtuukäyttöön. Pystyn vetämään – ja vedänkin – kokonaisen homejuustoköntin yksin yhdeltä istumalta heleposti. Seuraksihan se kaipaa kyllä jotain ja yksi kaikkien aikojen lemppari yhdistelmä on Aura homejuusto – pipari – päärynä. Kotimaisia päärynöitä alkaa olla hintsusti saatavilla, joten yhdistin pehmeän rasvaiseen, pitkään kypsytettyyn Aura Goldiin happaman karpalon ja makean piparin. Karpalohillon tilalle makupariksi voisi kokeilla myös mustaherukka- tai puolukkahilloa!
karpalohillo
400 g tuoreita tai pakastekarpaloita
2 dl hillosokeria
0,5 dl vettä
Keitä aineksia kattilassa ilman kantta noin 30 minuuttia.
Makupari: Keisarinna + manteli + hunaja
Pieni makean hunajainen ja karamellisoitunut juustotarjotin, nam! Kiteinen Keisarinna juusto on itsessään hieman makea ja omaan suuhun pähkinäinen. Oon uusi tässä juuston maistelussa, joten saa olla eri mieltä. Juuston hotkimista on kyllä tullut harjoiteltua. Keisarinna on monella tapaa varma valinta juustotarjottimelle ja todennäköisesti useimpien mieleen. Makupariksi ehdotan manteleita, jotka voi halutessaan paahtaa ja kieräyttää hunajassa. Keisarinnassa ei ole isoja koloja, joten siitä sai myös leikattua juustotarjottimelle söpöt juustokuuset!
Hunajamantelit
200 g manteleita
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
Paahda manteleita kuumalla kuivalla pannulla. Nosta pois liedeltä ja sekoita heti sekaan hunaja. Mausta suolalla. Säilytä mantelit huoneenlämmössä.
Tähän kun yhdistää vielä lisäksi erilaisia juustokeksejä, hedelmiä ja viiniä, niin oisko se jättimäinen juustotarjotin jo aikalailla sitten siinä? Valion sivuilta löytyy lisää vinkkejä juustotarjottimen kokoamiseen ja erittäin mielenkiintoisia makupareja kuten Aura Gold sinihomejuusto ja laku! Musta olisi myös hauska kuulla onko sulla jotain omia, outojakin, lemppari makupareja juustoille? 🙂
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
UUTTA! Nordic vibes @nordicfoodtales
Hunaja manteli on varmasti tosi hyvä. Ajattelin kolkata huomenna tupareihin cashew + vaahterasiirappi. Tulee varmaan aika samanlainen efekti