Skip to main content

Paistettu riisi I Resepti I Ohje I Kasvisruoka I Lähi-itä I Jogurttikastike I Ruoka I Ruokablogi I Ruokakuva I Fried rice I Vegetarian food I Food photography

Joululomalla touhusin paljon kolmistaan lasten kanssa. Intensiteetistä kertoo ehkä jotain se, että lomaviikon päätteeksi varasin matkan helmikuulle Madridiin. Yksin. Kutsutaan sitä vaikka äidin kuntoutusmatkaksi. Perus hoploppien vastapainoksi suuntasimme yhtenä aamuna ekskursiolle äidin työpaikalle. *Kaikki huutaa jee!* Lapset olivat kyllä hieman yllättäen todella kiinnostuneita äidin työhuoneen nuohoamisesta. Kolmivuotias Herra Simpukka oli erityisen viehättynyt pikkukokin astiataivaasta ja Mini haastatteli naapuriyritystä yksityiskohtaisesti valaisimien tuotantoprosessista. Lapset pääsivät myös assaroimaan kuvaukset. Pienet käsimallini malttoivat paikoillaan sen hetken, että äiti sai valokuvansa. Ruokapalkalla tottakai. Palkinto eli mausteinen paistettu riisi kikherneillä, kuivatuilla karpaloilla ja tahinijogurtilla maistui raskaan työn raatajille työpäivän päätteeksi.

Paistettu riisi I Resepti I Ohje I Kasvisruoka I Lähi-itä I Jogurttikastike I Ruoka I Ruokablogi I Ruokakuva I Fried rice I Vegetarian food I Food photography

Korvasin paistetussa riisissä tyypillisesti käytetyn basmatiriisin astetta terveellisemmällä vaihtoehdolla eli täysjyväriisillä. Paistettu riisi on todella maukasta ja ruokaisaa sellaisenaan tai esimerkiksi lammaslihapullien lisukkeena. Mausteita ja ainesosia voi helposti vaihdella sen mukaan mitä kaapista löytyy. Oman versioni inspiroikin Viimeistä Murua Myöten Saaran lähi-idän paistettu riisi mujadarra ja libanonilainen hashew. Maistettuasi paistettua riisiä en usko, että katsot riisiä enää koskaan samalla tavalla. Olen muuten luopunut kokonaan maksalle haitallisen kumariinia sisältävän tavallisen kanelin käytöstä omassa keittiössäni. Kassiakanelin tilalle on tullut ceyloninkaneli eli ns. aito kaneli, jota on nykyään hyvin saatavilla niin ekokaupoista kuin marketeistakin. Ceyloninkanelin kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti alhaisemmat ja itse ainakin olen myös tykästynyt sen makuun. Ei tässä nyt kanelipullaan tarvitse heti tukehtua, mutta kanelia tulee käytettyä sen verran säännöllisesti, että muutos kävi järkeen.

Paistettu riisi kikherneillä

6 hlö

2 dl täysjyväriisiä
2 rkl rypsiöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
3 porkkanaa
1 tl kurkumaa
0,5 tl kardemummaa
1 tl aitoa ceyloninkanelia esim. Urtekram
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl suolaa
1 prk kikherneitä
2 dl kuivattuja karpaloita
kourallinen tuoretta minttua
1 dl pinjansiemeniä
1 dl saksanpähkinöitä

 

tarjoiluun:
tuoretta korianteria

Keitä riisi ohjeen mukaan. Paahda pinjansiemenet ja saksanpähkinät kuivalla pannulla  ja siirrä sivuun odottamaan. Kuullota öljyssä pannulla pienitty valkosipuli ja sipuli. Lisää hetken päästä raastettu porkkana, kikherneet ja mausteet. Paista noin 5 minuuttia. Lisää keitetty riisi. Paista noin 20 minuuttia kääntelemällä välillä. Lisää lopuksi kuivatut karpalot, pähkinät ja tuoreet yrtit. Ahmi!

jogurtti-tahinikastike

2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tahinia
1 tl hunajaa
pippuria
suolaa

Sekoita ainekset.

Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

6 Kommenttia

 • Sandra sanoo:

  Mmmm pakko pistää resepti talteen ja testiin!

  • Jenni sanoo:

   Kiva kuulla että kokeilet! 🙂 Itselläni avautui pieni uusi maailma tämän myötä. Paistettua riisiä voi tosiaan varioida ihan loputtomiin!

 • Anna sanoo:

  Ihana resepti! Kanelivinkki oli kullan arvoinen! Ihana ja inspiroiva blogi <3

 • Jenny sanoo:

  Tää oli tosi hyvää! Minttua ei ollut, mutta pelkällä korianterilla selvittiin myös! 🙂 taapero tykkäsi myös. Tätä tehdään toistekin. Kiva, kun laitat mistä oot inspiraatiota saanut. Saa itsekin vinkkejä blogeihin ym. 🙂

 • Kati sanoo:

  Kiitos ihanasta reseptistä! Tuli tosi maukas, vaikka tuoreet yrtit unohtui ostaa.

Jätä kommentti