Skip to main content
Lohivoileipäkakku I Voileipäkakku I Lohi I Herne I Pesto I Resepti I Ohje I Idea I Juhlat I Kakku I Valmistujaiset I Kesä I Leivonta I Tarjottavaa juhliin I Salmon sandwich cake I Nordic food I Food photography

Kaupallinen yhteistyö: Valio ja Asennemedia

Kesän juhlissa minua ei suinkaan löydä ensimmäisenä makeiden herkkujen kimpusta, vaan santsaamassa voileipäkakkua. Voileipäkakulla on vähän pölyttynyt ja vanhanaikainen klangi, mutta mielestäni voileipäkakku on ihaninta suolaista juhlaruokaa mitä tiedän. Se tarvitsee vain pienen kasvojenkohotuksen ja freesauksen! Sen sijaan, että olisin kuorruttanut koko kakun, tein voileipäkakusta rendikkään nakuversion jättäen reunat paljaaksi. Nakuvoileipäkakku, tadaa! Brunssikirjasta löytyy savusiikaversio, joten halusin tällä kertaa suunnitella voileipäkakun lohitäytteellä. Kylmäsavulohitäytekerrosten välistä pilkistävä raikas herne-basilika pesto on niin pirteä, että se ansaitseekin jäädä näkyville. Molemmista täytteissä ja kuorrutteessa on käytetty Valio Viola basilika uutuustuorejuustoa.

Lohivoileipäkakku I Voileipäkakku I Lohi I Herne I Pesto I Resepti I Ohje I Idea I Juhlat I Kakku I Valmistujaiset I Kesä I Leivonta I Tarjottavaa juhliin I Salmon sandwich cake I Nordic food I Food photography

Ei kannata pelästyä nakuvoileipäkakun pitkää ainesosaluetteloa. Herne-basilika peston survaisee nopeasti, kylmäsavulohitäyte vain sekoitetaan ja itse voileipäkakun kokoaminen on helppoa. Leipänä käytin kokonaista saaristolaisleipälimppua, jonka siivutin isolla leipäveitsellä pituussuunnassa neljään osaan. Kakun voi toki myös palastella valmiiksi siivutetuista saaristolaisleipäpaloista, mutta niitä kannattaa asetella hieman limittäin.  Viola basilika tuorejuusto on laktoositonta ja juhliin tehtävät kakut kannattaakin melkein tehdä laktoosittomina. Nakuvoileipäkakku tehdään juhlia edeltävänä päivänä tekeytymään jääkaappiin ja koristellaan ennen h-hetkeä. Jos tarjoilet tätä juhlissasi, niin mut on sitten kutsuttu! 🙂

Lohi-pesto nakuvoileipäkakku resepti

1 kokonainen saaristolaisleipä

Täyte 1: herne-basilika pesto

200 g herneitä (säästä muutama herne koristeluun)
100 g Valio Viola kevyt basilika tuorejuustoa
kourallinen tuoretta basilikaa
1/2 sitruunan mehu + kuori raastettuna
1 tl hunajaa
1/2 dl pinjansiemeniä
pippuria
suolaa

Survo kaikki ainekset sauvasekoittimella tahnaksi.

Täyte 2: lohi-tuorejuusto

250 g kylmäsavulohiviipaleita
100 g Valio Viola kevyt basilika tuorejuustoa
1 prk 150 g Valio crème fraîche laktoositon
1/2 sitruunan mehu + kuori raastettuna
nippu ruohosipulia pienittynä
pippuria
suolaa

Leikkaa kylmäsavulohiviipaleet pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset.

Kuorrute:

100 g Valio Viola kevyt basilika tuorejuustoa
75 g Valio crème fraîche laktoositon

Sekoita kaikki ainekset.

Sitruunavesi kostutukseen:

1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl vettä

Koristeluun:

tuoretta basilikaa
herneenversoja
herneitä
ruohosipulia pienittynä
1 raitajuuri kuorituttuna ja ohueksi viipaloituna (tai retiisisiivuja)
paahdettuja pinjansiemeniä

Lohivoileipäkakku I Voileipäkakku I Lohi I Herne I Pesto I Resepti I Ohje I Idea I Juhlat I Kakku I Valmistujaiset I Kesä I Leivonta I Tarjottavaa juhliin I Salmon sandwich cake I Nordic food I Food photography
Voileipäkakun kokoaminen

1.Tarvittaessa leikkaa saaristolaisleivästä ohuelti pois ”lakki”, jotta saat leivän kannen ja siten kerrokset tasaiseksi. Siivuta saaristolaisleipä pituussuunnassa neljään osaan. Osa leikkaamistani leipäsiivuista oli hieman liian paksuja tai epätasaisia, mutta niitä pystyy kyllä höylätä veitsellä ohuemmaksi vielä jälkikäteenkin. Täytettä tulee kolmeen kerrokseen: kaksi kerrosta lohi-tuorejuustotäytettä ja keskelle yksi kerros herne-basilika pestoa.

2. Kostuta alinta leipäkerrosta sitruunavedellä ja levitä päälle puolet lohi-tuorejuustotäytteestä. Aseta päälle uusi leipäsiivu, kostuta ja levitä herne-basilikapestotäyte. Jatka näin ja kostuta vielä lopuksi myös ylin leipäviipale. Täytettä kannattaa laittaa reunoille asti, mutta kuitenkin huolellisesti niin, että se ei tursu yli.
Käytin kostutukseen 1 dl sitruunavettä ja kakusta tuli kosteahko, mutta ei todella kostea. Mielestäni juuri sopiva ja kakku leikkaantui hyvin, mutta jos tykkäät hieman kosteammasta, lisää sitruunaveden määrää 1/4 dl.

3. Laita varovaisesti voileipäkakun päälle kelmu. Anna voileipäkakun tekeytyä ja kostuttua jääkaapissa yön yli.

4. Koristele kakku tarjoilupäivänä. Levitä kakun päälle kuorrute. Koristele esimerkiksi tuoreella basilikalla, herneenversoilla, herneillä, paahdetuilla pinjansiemenillä ja raitajuurisiivuilla. Pinjansiemenet paahdetaan kuumalla kuivalla pannulla.

Vinkki! Siivuta raitajuuri mahdollisimman ohueksi. Raitajuuriin saat vielä syvemmän sävyn ja taipuisuutta pitämällä niitä hetken valkoviinietikassa.

Lohivoileipäkakku I Voileipäkakku I Lohi I Herne I Pesto I Resepti I Ohje I Idea I Juhlat I Kakku I Valmistujaiset I Kesä I Leivonta I Tarjottavaa juhliin I Salmon sandwich cake I Nordic food I Food photography

Jos kevään juhlien leivonta on ajankohtaista, niin Valio Leivonta-sivuilta löytyy nyt lisää freesejä vinkkejä kevään juhlien makeaan ja suolaiseen leivontaan.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti