Skip to main content

Mitä tapahtuu kun äiti-ihminen saa 48 tuntia itselleen tehdä mitä haluaa – tai olla tekemättä. Ymmärrän, että tälläinen kahden päivän irtiotto saattaa kuulostaa kenestä tahansa perheelliseltä täysin käsittämättömältä luksukselta ja sitähän se olikin. Syyt taustalla eivät ole yhtä iloiset. Jo kuukausia, tarkemmin ajateltuna ehkä jopa vuosia, kertynyt väsymys ei vaan tunnu enää menevän ohi yksillä hyvillä yöunilla. Viime viikonlopun teemana oli siis lepääminen ja näitä äidin omia lepohetkiä tulen ottamaan vielä pitkin kesää. Loppuunpalamisen riski on todellinen ja siksi suhtaudun siihen vakavasti.

48 tuntia – mitä äiti-ihminen teki?

Miten sitten levätä? Jäädäkö viltin alle makaamaan ja olla tekemättä yhtään mitään? Pohdin mistä nautin ja mitkä asiat tuovat enemmän energiaa kuin ottavat? Täytin viime viikonlopun kalenterin hyvin tiedostaen: sopivassa suhteessa ystäviä, lempeää liikuntaa, ravitsevaa ruokaa, päikkäreitä ja tyhjää. Ruutuaikaa en kieltänyt itseltäni kokonaan, mutta somettaisin vain jos minusta todella tuntuisi siltä, että jaksan ja haluan.

Ystävät ovat parasta terapiaa. Perjantai-illan vietin kotona seuranani hyvä lapsuudenystävä. Olemme tavanneet 13-vuotiaina samalla luokalla. Tämä ihminen todella tuntee minut, niin hyvässä kuin pahassakin. Näemme harvoin, mutta voimme aina jatkaa siitä mihin viimeksi jäimme. Se, että on joku joka todella kuuntelee, on niin arvokasta ja eheyttävää.

Liekö auringonpistos, mutta olin varannut lauantai-aamuksi 7:30 terassijoogatunnin Hernesaaren Löylystä. Juuri ennen sänkyyn menoa huomasin joogan Facebook-tapahtumassa tervehdyksen: “Huomenna luvassa lempeän liikkeen lisäksi Anahatasana, Setu Bandhasana, Natarajasana & Urdhva Dhanurasana-variaatioita. Nähdään aamulla!” Oo-koo, hyvä tietää etukäteen. Ainoa asana, jonka tiedän on Pesojoonaksen lanseerama “hyväile mun putkiloo” asana. Noh, aikaisin nukkumaan ja herätyskello soimaan aamukuudeksi.

Terassijoogaa Löylyssä

Olin ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten avatussa saunakompleksi Löylyssä. Olin mieltänyt sen terasseineen näyttäytymispaikaksi ja en uskonut, että se olisi minulle tarkoitettu. Terassijoogatunti pidettiin Löylyn katolla. Tunnille olin ottanut mukaan mukavat vaatteet, vesipullon ja pyyhkeen. Joogamattoa en jaksanut raahata pyörän selässä, mutta sekin järjestyi paikan päältä lainaan. Ensikertalaisena minun varmaan kuuluisi mennä takariviin, mutta äh, edessä oli parhaat maisemat. Virittäydyn katolle maton päälle mukavaan asentoon ja edessäni levittäytyy sininen ulappa. Armoton aurinko on nousemassa hyvää vauhtia yhtenä kesän kuumimmista päivistä, mutta aamulla on vielä sopivan lämmintä. Useampi käsi nousee ilmaan kun kysytään kuka on ekaa kertaa joogassa. Huh, en ole ainoa, joka on ihan pihalla. Ohjaaja Mesimarja kertoo, että seuraavat 70 minuuttia viettäisimme lempeän flow-joogan parissa keskittyen sydämen avauksiin ja rinnan alueelle.

Suljen silmät ja hengitän ulos kaikki murheet ja mieltä painavat asiat. Ensimmäinen henkäisy ja kyynelkanavat aukeavat samantien. Käytännössä itkin kaikki 70 minuuttia. Taisin itkeä kahta asiaa. Sitä, että annoin mieleni päästää irti murheista ja toisekseen sitä, että olin suonut itselleni tämän hetken. Olin hetken tekemättä mitään tai suorittamatta mitään. Minä vain hengitin ja se riitti siinä hetkessä. Noni, alan taas itkemään. Samaan mielentilaan ei ole helppo päästä yksin. Itseäni ehkä auttoi, että joku ulkopuolinen, tässä tapauksessa joogaohjaaja, ikäänkuin antoi luvan hengähtää. Ensimmäistä kertaa tuli tunne, että ymmärrän mistä joogassa on kysymys tai ainakin sen merkityksen itselleni. Se on yhtä paljon matka mieleen kuin kehollinen harjoitus. Ja en nyt tarkoita mitään hihhulointia, vaan oman mielen huoltamista. En ole vain tainnut olla aikaisemmin valmis joogaan kun mieleni on ollut niin keskittynyt suorittamiseen.

Uusia ystäviä ja avokadoleipää

Terassijoogaan kuuluu myös kolmen saunan käyttö maksamalla kympin lisää eli 25 euroa. Mereen pääsee pulahtamaan terassilta. Maisemasaunassa päivittelen vierustoverin kanssa kuinka maisemasaunasta ei näe maisemia. Arkkitehdin mielestä on ollut hyvä idea peittää merinäköola puuritilillä. Yritämme kurkkia ritilöiden välistä. Naurattaa. Kaksi ja puoli tuntia myöhemmin istun edelleen Löylyn terassilla tämän rouvan kanssa nauttimassa aamupalaa pitkän kaavan mukaan. Joogan jälkeen olemme käyneet yhdessä liian kuumassa savusaunassa, uineet sinilevässä, puineet ihmissuhteet ja lasten harrastukset ja yhteen ääneen toteamme että aamupäivä on tuntunut kuin olisimme olleet vähintäänkin viikonlopun joogaretriitissä. Löylyn breku (19 €) sisälsi vaihtoehtoisesti vihersmoothien tai jogurtin granolalla ja marjoilla, avokadoleivän tai kinkkuleivän, keksin tai kananmunan, kahvin tai teen ja mehun. Yhdestä joogatunnista jäi käteen virkistynyt mieli, saunanraikas olo, ihana terveellinen aamiainen, uusi ystävä ja muutama naururyppy lisää. Tänne haluan ehtiä tänä kesänä vielä uudestaan! Hyvinvointiviikonloppuni jatkui muutaman tunnin tirsoilla. Kuuma kesäpäivä taittui iltaan Teurastamon jazzeilla ja herkullisella illallisella ystävän seurassa Mustikkamaan La Plage pop-up kesäravintolassa. Olen uudestisyntynyt!

Terassijoogaa Löylyn terassilla kesätortaisin- ja lauantaisin.
Lisätiedot ja aikataulut  tapahtuman Facebook-sivuilta.
Löyly Facebookissa.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

 • Kirsi sanoo:

  Ihana postaus, niin kuin tosin kaikki postaukesi ovat. Ihanaa, että oot löytäny joogan, se on ollut oma henkireikäni vuosia. Suosittelisin sulle samaa, jonka tein keväällä ja jonka ilosanomaa olen levittänyt sen jälkeen: kannattaa ottaa esim. bookbeat (2 vk ilmainen kokeilu) ja kuunnella Läsnäolon Voima. Äänikirjojen kuuntelu on parasta, koska sitä voi tehdä muun puuhastelun ohella kuulokkeilla ja toi kirja antaa ihan uutta näkökulmaa kaikkeen kiireeseen ym. kuormitukseen. Todennäköisesti nauttisit tosi paljon myös kirjasta Rachel Brathen: Yoga Girl (näytti olevan nyt Adlibriksessä alle kympin) siinä on juuri tuota joogan puolta, josta kirjotit. Ei ihme, että oot välillä ihan puhki, kun inspiroit niin paljon muita <3 hanaa loppukesää!

  • Jenni sanoo:

   Heippa Kirsi,

   Kiitos kauniista sanoistasi, kylläpä tuli hyvä mieli 🙂 <3 Sain hiljattain Nirsolta lahjaksi uudet langattomat kuulokkeet, joten nyt olisi varusteetkin kunnossa äänikirjojen kuunteluun. Olen huomannut, että uupumus iskee helpommin jos oman elämän korttitalo lähtee luhistumaan monesta suunnasta samanaikaisesti. Välillä on vaan pakko jarrutella, vaikka itsessään esimerkiksi työ on mielekästä. Uskon, että tämän kesän ottaminen iisimmin auttaa syksymmällä kun työkiireet taas alkavat todenteolla. Mä lataan tuon Läsnäolon voima, kiitos tuhannesti vinkistä!

Jätä kommentti