Skip to main content

Kotimainen okra I VinkitSain puhelun kotimaisen okran viljelijältä Kouvolan Aurinkotarhoilta. Heinäkuun alusta kaupoissa on ollut ensimmäistä kertaa kotimaista okraa. Okra eli palkomainen kotahedelmä ei ole itselleni millään muotoa tuttu. Kerroin, että kesälomallani en tee enempää kaupallisia yhteistöitä,  mutta kyllä mulle jonkun pienen 100 gramman okrarasian saa lähettää Suomenlinnan postiin. Seuraavassa hetkessä tuijotan 5 kilon okralaatikollista keittiönpöydälläni.

Otan vihreän pötkylän käteeni ja haukkaan tuoreeltaan. Muistan joskus jossain nähneeni jonkun YouTube-videon, että näin voi tehdä. Kuvailisin ensipuraisua näin: rapsakka, maku kurkkumainen, koostumus paprika. Okran hedelmän sisällä on pieniä pehmeitä siemeniä. Joku saattaa muistaa okran maun karvaana ja näin saattaa ollakin ulkomaisten yksilöiden kanssa. Tässä tuoreessa kotimaisessa okrassa en maustanut karvautta. Nyt se jännä juttu: okran sisällä on myös “okralimaa”. Kuulostaa oudolta, mutta jos olet joskus syönyt chiasiemeniä, niin tiedät mitä tarkoitan limaisuudella. Ei siis mitenkään ällöttävää, paitsi jos olet herkkä lima-asioille.

Kotimainen okra I Vinkit

Noni. Yksi okra tuhottu ja aika monta jäljellä. Siltä istumalta kysyin teiltä @liemessa Instagramissa oletteko koskaan syöneet okraa ja onko teillä vinkkejä mitä sille voisi tehdä. En muista, että mikään aihe olisi koskaan tukkinut Instagramin inboxia yhtä tehokkaasti. Päätinkin jakaa vinkkinne kaikelle kansalle, koska okra selkeästi kiinnostaa! Kerroitte, että terveellistä okraa voi nauttia mm. höyrytettynä, paistettuna, grillattuna, pikkelöitynä, tuoreena ja uppopaistettuna. Vaikuttaisi myös siltä, että koko muu maailma syö okraa paitsi Suomi. Se saattaa nyt muuttua 🙂

Lukijavinkit mitä tehdä okrasta:

 • Okra sopii mausteisen curryn kaveriksi. Chocochilin Elina pyöräytti Okrasta, uusista perunoista ja linsseistä nopeasti helpon okra-perunacurryn.
 • Okralla voi myös suurustaa patoja perunajauhojen tapaan ja muuta suurustetta ei tarvita. Yksi kreolilaisen keittiön pataklassikoista, New Orleans creole gumbo, saostetaan useimmiten juurikin okralla.
 • Mikäpä ei olisi hyvää leivitettynä ja uppopaistettuna. Niin myös okra!
 • Okra on suosittua Kiinassa. Googleta kiinalaisia ja aasialaisia reseptejä inspiraatioksi! Aasiassa okraa kutsutaan nimellä “lady fingers”, joten käytä sitä hakusanana.
 • Kantonilaisessa keittiössä okra halkaistaan, höyrytetään ja kevyttä soijaa päälle.
 • Thaimaassa okraa on tavattu grillattuna. Kurkkaa alta grillatun valkosipuli-chili okran resepti!
 • Yhden lukijan äiti laittaa okraa aina vietnamilaiseen happamaan kalakeittoon. Resepti löytyy mm. Katukeittiö-kirjan Vietnam-painoksesta ja on Hanna Hurtan käsialaa. Jos kirjaa ei löydy hyllystäsi, niin kurkkaa se täältä.
 • Brasiliassa okraa usein liotetaan ensin etikassa, mikä irrottaa okraliman. Vaikka lima ei itseään haittaisi, niin etikka-sokeriliemellä pikkelöinti voisi tuoda okran makuun kivaa syvyyttä. Jos saat jostain käsiisi Brasiliassa paljon käytettyjä maniokkijauhoja, pyörittele pilkottua okraa maniokkijauhojen ja sipulin kanssa rasvassa pannulla.
 • Okraa löytyy paljon kreikkalaisesta keittiöstä, joten se sopinee hyvin kreikkalaisiin resepteihin.
 • Erään lukijan bulgarialaisella mummolla oli tapana käyttää okraa kaikissa padoissa. Yksinkertaisimmillaan yhdistä tomaattikastiketta, fetaa, okraa ja muita kasviksia.
 • Käytä okraa muiden kasvisten tapaan esimerkiksi risotoissa, paistoksissa, padoissa tai salaateissa.
 • Lähi-idässä okra kuuluu pääasiallisiin ruoka-aineisiin ja sitä käytetään perunan tapaan.
 • Afrikassa okraa lisätään usein liha, kala ja kasvismuhennoksiin. Yksi lukija söi okraa joka päivä asuessaan vuoden Kongossa.
 • Kokeile okraa aamiaismunakkaassa! Erään lukijan turkkilainen tuttu valmisti aamiaismunakkaan tyyppisen aamupalan okrasta, sipulista ja kananmunasta pannulla paistamalla. Muankas syötiin suoraan pannulta ohuen uunituoreen leivän kanssa.
 • Okraa voi kokeilla lisätä perinteisiinkin suomalaisiin ruokiin kuten lihasoppaan.
 • Eräs lukija rakastui okraan kolme vuotta sitten Malesiassa ja on siitä lähtien aina yrittänyt metsästää sitä. Nyt ei tarvitse enää lähteä kauppaa pidemmälle okraan. Okraa pitäisi olla saatavilla niin S kuin K-ryhmänkin hyvinvarustetuista kaupoista.

Kotimainen okra I Vinkit

Tähän mennessä olen kokeillut okraa kolmella simppelillä tavalla tuoreen lisäksi: uunissa uunilohen seurana kevyesti öljyllä sipaistuna, pannulla paahdettuna ja grillattuna valkosipuli-chili marinadilla. Pannulla ja grillissä pintaan tulee paahteisuutta, mikä sopi okraan. Tässä grillattu okra resepti!

Grillattu valkosipuli-chili okra

4 hlö lisukkeeksi

12 okraa
4 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
3 rkl oliiviöljyä

Siivuta kuoritut valkosipulinkynnet ja pieni chili. Sekoita valkosipuli ja chili oliiviöljyn joukkoon ja laita okrat marinoitumaan. Grillaa okria muutama minuutti grillissä kunnes pinta on hieman hiillostunut. Kääntele välillä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti