Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Heimon Kala

Heimon kalaMikä on tämä outo, marraskuussa harvemmin esiintyvä, valoilmiö? Astumme Idan kanssa junasta Hämeenlinnan junalaiturille. Taivaanrannassa pilkistävän auringon kajastuksesta Hämeenlinna vaikuttikin yllättävän viihtyisältä lähimatkakohteelta. Tuumasimme palaavamme tänne vielä, mutta tällä kertaa jatkoimme matkaamme 15 kilometrin päähän kohti Renkoa. Maalaismaisemien keskellä seisoo kotimaisen kalakasvattajan ja kalajalostajan Heimon Kalan tuotantolaitos.

Heimon kalaTänä syksynä blogissa on näkynyt erityisen paljon herkullisia kalareseptejä Heimon Kalan kalatuotteilla. Koin tärkeäksi ottaa kutsun vastaan kun minulle tarjoutui tilaisuus tutustua pääyhteistyökumppanini toimintaan lähemmin. Ei sitä ihan joka päivä pääsekään kalatehtaalle!

80-luvulla perustettu entinen perheyritys Heimon Kala on nykyään osa virolaista PRFoodsia, joka omistaa useampia kalatuotantoyrityksiä Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Skotlannissa. Keskeinen osa Heimon Kalan toimintaa on oma kalankasvatus, joka kattaakin ison osan tarvittavasta raaka-aineesta valmiiksi tuotteiksi. Rengon laitoksella käsitellään ja pakataan useita miljoonia kiloja kirjolohta ja lohta. Tästä lohivuoresta karkeasti 2 miljoonaa kiloa kasvatetaan Ruotsissa ja miljoona Suomessa. Lisäksi Heimon Kala tuotteistaa luonnonkalaa kuten silakkaa, siikaa, ahventa, kuhaa, haukea, lahnaa ja madetta. Villikalaa saadaan ammattikalastajilta Merenkurkusta, sekä muikkua Saimaalta. Luonnonkalan saatavuus voi tosin tulevaisuudessa vaarantua kun ei ole enää tarpeeksi kalastajia.

Heimon kala

Mitä kala syö ja hiilipyrstönjälki

Ennen varsinaista kierrosta maistelimme kahvin seurana – mitäpä muutakaan –  kuin saaristolaisleipää savulohella Heimon Kalan sympaattisessa toimistossa. Heimon Kalan markkinointijohtaja pääsi vastaamaan tiukkoihin kysymyksiini kuten mitä kala syö. Kalan rehu on muuttunut koko ajan kasvispitoisemmaksi. Heimon Kala ruokkii kalat kasvattamoillaan muun muassa Raision Baltic Blend rehulla, jossa on hyödynnetty Itämerellä pyydettyä kilohailia ja silakkaa. Kasvatettujen kalojen rehun tarve voidaan nykyään laskea tietokoneohjelmiston avulla, joilloin ylimääräistä rehua ei jää ympäristöön kuormittamaan.

Heimon kala

Loimutettu ja savustettu Heimon Liekki kala saa makunsa aidosta leppäsavusta.

Tehotuotantoeläinten olosuhteet puhuttavat ja punaisen lihan tuotannon ilmastovaikutukset ovat hälyttävät. Miten kala sitten vertautuu esimerkiksi naudan- tai broilerinlihan tuotantoon? Nostetut kirjolohet tainnutetaan hiilidioksiidilla. Kalalta leikataan kurkku auki ja perataan joko käsi- tai automaattilinjalla. Laadukasta proteiinia sisältävän kalan hiilijalanjälki on jopa kuusi kertaa pienempi kuin naudanlihan. Broilerin hiilijalanjälki on puolitoistakertainen kalaan verrattuna (Lähde: Suomen Kalankasvattajaliitto)

Olen itsekin viime vuosina pyrkinyt suosimaan kalaa punaisen lihan sijaan. Heimon Kalan tuotantolaitos on MSC- ja ASC sertifioitu ja yritys on aloittanut näiden sertifioitujen tuotteiden myynnin ja jalostuksen. Rengon kalajalostamolla oli tehty myös ilahduttavia vihreitä uudistuksia kuten katolle asennetut aurinkopaneelit, jotka tuottavat 10 % sähkön tarpeesta. Kauppoihin toimitettavat kalat pakataan myös nykyään kierrätettäviin pahvilaatikoihin styroxlootien sijaan.

Heimon kala

Tis the season! Valmis mäti matkalla purkkeihin ja joulupöytiin.

Mitä olet aina halunnut tietää kalasta?

Nyt on sinun vuorosi esittää kysymyksiä! Saa olla tyhmiäkin, olen jo asettanut riman aika alas 😀 Eli jos haluaisit tietää jotain kalankasvatuksesta tai mitä tahansa aiheeseen liittyvästä, niin voin pyytää Heimon Kalalta vastausta jos en itse osaa vastata.

Heimon kala

Heimon kala Heimon kala

Heimon kala Heimon kala

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

 • Veli Tuominen sanoo:

  Hei. Haluaisin vastauksen seuraaviin kysymyksiin.
  1. Kuinka kauan maksimissaan kalan saa säilymään kun se on suolistettu ja asetetaan jäämurskan joukkoon 0-sateisen kylmiöön?
  2 kuinka kauan kyseistä kalaa myydään tuorekala tiskiltä kaupassa tuoreena?
  3 erottaako savustetusta kalan rakenteesta onko se savustettu heti suolistuksen jälkeen vai tuon säilymisen maksimiajan viimeisenä päivänä.
  4 mikä on tuoreen kalan maksimi ikä tuorekalatiskillä?

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Veli kysymyksistä! Oma tietämykseni ei riitä, joten ohjasin kysymyksesi Heimon Kalalle. He vastaavat pian 🙂

 • Heimon Kala Oy sanoo:

  Moi ja kiitos kysymyksistä.

  1. Kuinka kauan maksimissaan kalan saa säilymään kun se on suolistettu ja asetetaan jäämurskan joukkoon 0-sateisen kylmiöön?

  Kirjolohen kohdalla Suomessa käytetään normaalisti perkuupäivästä 10 vrk:n säilyvyysaikaa. Norjalaiset käyttävät kasvatetun lohen kohdalla 14 vrk:ta, sitä tukee optimaaliset meriolosuhteet ja huippuunsa viety perkuutekniikka. Tämä voi kuulostaa kuluttajasta pitkältä ajalta, mutta perustuu tehokkaaseen perkuuprosessiin, nopeaan kalan jäähdyttämiseen ja pakkaamiseen laatikkoon jäähileiden kanssa sekä toimivaan kylmäketjuun. Luonnon kalan kohdalla säilyvyysajat ovat lyhyempiä ja siihen vaikuttavat monet asiat, kuten vesistön lämpötila, jäähdytys, perkaaminen jne. Lyhyin säilyvyys on tietysti kokonaisena myytävissä silakoissa ja muikuissa, joissa vain muutamia vuorokausia. Säilyvyysajat perustuvat laboratoriokokeisiin ja pitkään kokemukseen. Kaikki kalan käsittely sen jälkeen, kun se nostetaan laatikosta, fileoidaan, pakataan, siirretään tiskiin tms. vähentää kalan säilyvyyttä.

  2. kuinka kauan kyseistä kalaa myydään tuorekala tiskiltä kaupassa tuoreena?

  Kalatiskit informoivat kalan pyynti- ja nostoaikoja tauluissaan ja myyjältä voi aina myös kysyä asiasta.

  3 erottaako savustetusta kalan rakenteesta onko se savustettu heti suolistuksen jälkeen vai tuon säilymisen maksimiajan viimeisenä päivänä?

  Kun raaka-aine on asianmukaisesti käsitelty ja jalostetaan säilyvyysajan puitteissa, jolloin mikrobiologia on kunnossa, on melko vaikea arvioida kuinka pitkä aika on perkuupäivästä kulunut esimerkiksi savustuspäivään.

  4 mikä on tuoreen kalan maksimi ikä tuorekalatiskillä?

  Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita saa lakisääteisesti myydä viimeiseen käyttöpäivään asti. Kalatiski, kalakauppa tai muu kalan jälleenmyyjä vastaa aina siitä, että tuote on kunnossa. Tänä päivänä ruokakaupalla on mahdollisuus tilata tavaraa useille toimituspäiville viikossa ja ammattitaitoinen kalaosaston hoitaja pystyy tarjoamaan tuoreita kalatuotteita viikon jokaisena päivänä.

  Kalaterveisin

  Heimon Kala Oy

 • Veli Tuominen sanoo:

  Kiitos kattavasta ja yksityiskohtaisesta vastauksesta.

Jätä kommentti