Skip to main content

Majoituksen ja ruoat tarjosi Tertin kartanoTertin kartano

Sitä ei voi ohittaa! Sitä ei voi kiertää! Kun keväällä kysyin teiltä @liemessa Instagramissa mihin Liemessä On The Road -ruokamatkan Suomen halki tulisi suunnata, teitte selväksi, että en voisi ohittaa Tertin kartanoaTämä herkkusuiden paratiisi sijaitsee vain kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja 7 km Mikkelin keskustasta. 

Tertin kartano

Taustalla popittaa matkamme tunnari JVG:n Ikuinen vappu, kun livumme  Idan kanssa  kohti  kartanoa. Koivujen reunustaman tien päässä avautuu Tertin kartanon vaaleanpunainen päärakennus puutarhoineen ja aittarakennuksineen. Ylhäisä näkymä pakottaa laittamaan takaraivoon pinttyneen musiikin hiljemmalle. Palveluihin kuuluu kartanorakennuksessa sijaitseva ravintola, kahvila, herkkupuoti, italialaisen muodin muotiaitta ja salamyhkäinen muuripuutarha.

Majoituimme aittamajoituksessa kartanon kyljessä. Huoneet olivat siistit, mutta ehkä hieman yliremontoidut ja eri vuosikymmenelle sisustettu. Maalaisromanttisuutta onneksi  lisäsi suoraan ohrapellolle  avautuva oma terassi.

Tertin kartano

Tertin kartano

Kahvila herkkusuille

Vierailuajanohtana kartanon kesäisin ja juhlapyhinä palveleva illallisravintola ei valitettavasti ollut  vielä auki, mutta kahvila palvelee hotellin asiakkaita ja ohikulkijoita aamiaisella, upealla buffetlounaalla ja kahvilaherkuilla. Harkittu ja  herkullinen lounasbuffa oli selkeästi suosittu myös  paikallisten keskuudessa.

Tertin kartano lounas

Buffalautasellisen jälkeen oli vielä pakko lusikoida parasta paahdettua kasvissosekeittoa, jota olen koskaan maistanut. Kyllä sitä vielä  pari siipaletta välijuustoakin meni.  Juustolautaselta taas löytyi parasta koskaan syömääni suomalaista juustoa,  joka tulee viereiseltä 6-lehmän Kappelin Juuston luomutilalta. Samaista Lempeä Loreley valkohomejuustoa huomasin myytävän Mikkelin kauppahallissa. Älä ohita tätä juustoa aamupalapöydässä! Juomiin kannattaa myös kiinnittää huomiota; kysy Tertin kartanon omia mehuja ja ruusukuohua.

Tertin kartano aamupala

Tertin kartano aamiainen

Tertin kartanon ravintola –  tunnelmasta toiseen

Tertin ravintola valittiin hiljattain Suomen 50 parasta ravintolaa-listauksessa sijalle 36. Venäläisiä vanhoja huonekaluja ja eri aikakausien sisustuksia sekoittava ravintola kattaa lähes koko kartanorakennuksen ja tuntuu jatkuvan loputtomasti. Tunnelma vaihtuu huoneesta toiseen. Monella vakiasiakkaalla on kuulemma lempihuone, josta pöytä aina varataan. Miten upea tunnelma, ehdottomasti tänne vielä! Ravintola on auki kesäkautena 28.6-11.8 joka päivä.

Tertin kartano

Tertin kartano

Tertin kartano ravintola

Maankuulu kesänoutopöytä

Kesä on ehdottomasti paras aika vierailla Tertissä, sillä kesäkautena ravintola tarjoilee maankuulua illallista kartanon kesänoutopöydästä, josta löytyy jopa yli 50 makuelämystä. Ravintola hyödyntää mahdollisimman pitkälle Tertin kartanon omia tilalla tuotettuja ruokatuotteita ja lähiseudun maatilojen tuotteita. Kartanon isoon kellariin säilötään kesän ja syksyn maut talteen ja niitä hyödynnetään pitkin vuotta.

Tertin kartano

Tertin kartano

Herkkupuodin kautta

Herkkupuodista voi ostaa  herkkuja kotiintuomisiksi. Älä poistu Tertistä ilman ruusukuohua, kukkaismysliä, kartanon omaa hunajaa ja pihamaalla toista sataa vuotta kasvaneen Tertin ruusun tuoksuista saippuaa. Puodista löydät myös kauniita sisustusesineitä. Piipahda samalla reissulla Mikkelin kesätorilla,  kauppahallissa ja hotelli-ravintola Punkaharjussa.

Tertin kartano ruusu

Kukkumatit mystisessä muuripuutarhassa

Näillä korkeusasteilla aurinko ei tuntunut menevän mailleen koskaan. Lähdimme vielä  yötä vasten kuvausretkelle kartanon maille piiloutuvaan salaiseen muuripuutarhaan. Vaikea tälläisen kauneuden keskellä on nukkuakaan. Satumaiseen  ja  hyvinkin erikoiseen muuripuutarhaan järjestetään opastettuja  kierroksia, suosittelen käymään. Tänä kesänä avion satamaan asteleva Ida löysi kuin löysikin puutarhasta prinssissä!

Tertin kartano puutarha

Tertin kartano Mikkeli

Tertin kartano

Tertin kartano puutarha

tertinkartano.fi

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti