Skip to main content

Särkipasta I Särki I Roskakala I Kalapasta I Pasta I Resepti I Ruokablogi Sitä osaa arvostaa vasta kun sen menettää.  Rakas ja ketterä Olympus Pen-kamerani irtisanoi sopimuksensa kesken Liemessä On The Road-kesäkiertueen. Kameran näyttö roikkui puoliksi irti, mutta ei mitään mitä jeesusteippi ei fiksaisi! Kunnes koko näyttö tipahti. Vitkuttelin asian kanssa muutaman viikon.  Lopulta sain aikaiseksi selvittää takuuhuoltoa, mutta takuu oli mennyt umpeen edellisenä päivänä. Auts. Olin luojan kiitos aikoinaan rekisteröinyt kameran Olympuksen sivuile ja löysin taikanamiskan, jota painamalla takuuaika piteni 6 kk – hintana markkinointispämmi sähköpostiini. Ehkä mä kestän.

Särkipasta I Särki I Roskakala I Kalapasta I Pasta I Resepti I Ruokablogi

Viimeiset pari kuukautta olen siis ollut vanhan Canon 5D Mark II rohjakkeeni varassa.  Kamera painaa,  jalusta painaa. Kaukolaukasimella kuvaaminen on vitsi. Canonilla kuvaaminen näkyy kuvissanikin kun en ole päässyt linssiluteilemaan ja käsimalleilemaan. Tuleepahan keskityttyä kuvissa siihen oleelliseen eli ruokaan. Tänään onneksi sain iloviestin. Olympukseni on taas matkalla kotiin.  Ei mitään hajua missä se on seikkaillut, mutta toivottavasti se on nyt korjattu!

Särkipasta I Särki I Roskakala I Kalapasta I Pasta I Resepti I Ruokablogi

Kuvissa yksin nököttävä särkipasta syntyi kun nostelin ostoskoriini Järki Särki kalasäilykkeitä. Aina toitotetaan kuinka pitäisi syödä suomalaisia järvikaloja ja roskakaloja,  mutta ei se ole niin helppoa näin ruuhkavuosia elävän helsinkiläisen lähiömutsin linssien kautta tarkastellen. Käytän keittiössäni paljon ulkomaista anjovista ja sardelleja – lähinnä mausteen omaisesti tomaattipohjaisissa kastikkeissa ja pizzassa. Nyt niille on helppokäyttöinen kotimainen haastaja eli Järki Särki, joka tuotetaan Jyväskylän Korpilahdella luomutilalla. Mikä parasta, sitä löytyy tavismarketeistakin.

Purkilla on muutama euro anjovispurkkia enemmän hintaa, mutta iso purkki on todella riittoisa. Isoon pastaan laitoin menemään koko purkin, mutta toisaalta taas mausteenomaisesti yhdestä purkista riitti hyvin 12 pizzaan. Suosikkimakuni on Luomu tomaatti & yrtit,  joka löytyy tästäkin nopeasti valmistuvasta pastasta!

Särkipizza I Särki I Järki-Särki I Kala I pizza I kalaruoka I resepti

Napolilainen pizza tomaattikastikkeella, mozzarellalla ja suomalaisella roskakalalla

Särkipasta

4 hlö

2 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
1/2 sipuli
1 prk Järki Särki luomu tomaatti & yrtit
2 prk (400g) tomaattimurskaa
suolaa
pippuria
tuoreita yrttejä esim timjami, basilika
400 g (simpukka)pastaa

Tarjoiluun smetanaa

Kuori ja siivuta valkosipulin kynnet. Pieni sipuli. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa.
Lisää särki, sekoittele ja paista hetki. Lisää muut ainekset ja anna hautua 15 minuuttia.
Keitä pasta ohjeen mukaan ja sekoita kastike pastaan. Tarjoile särkipasta smetanan kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Johanna sanoo:

  Roskakala ja roskakala. Haastan sinut hankkimaan tuoreen särjen, mielellään ison, ja graavaamaan sen. Maista! -Järkisärki on hyvä tuote, en ole kyllä ymmärtänyt laittaa sitä pizzaan. Kiitos vinkistä

  • Jenni sanoo:

   Hyvä pointti ja kiitos kun toit esiin! Missään nimessähän särki ei ole roskakala, niin että se ei olisi herkullista ravintoa! Käytin roskakala sanaa, koska sitä sanaa usein käytetään kuvaamaan kalaa jota ei nosteta järvistä ravinnoksi. Vaan esim särjen tapauksessa järvien rehevöitymisen estämiseksi ja muun kalastuksen sivutuotteena päätyen jopa kaatopaikalle. Ja tähän pitäisi saada ehdottomasti muutos! Tälleiset helppokäyttöiset ja helposti saatavilla olevat tuotteet ovat todella tervetulleita. En yhtään tiedä mistä edes voisin hankkia ison tuoreen särjen! Tai noh, ehkä merestä onkimalla, mutta ei niin realistista tässä omassa arjessa 😀

 • Erika sanoo:

  Käytitkö pastassa myös sen Järki Särjen liemen?

 • Lilli sanoo:

  Miten mä en ollut tätä postausta huomannutkaan, vaikka stalkkaan sua joka kanavasta tiiviisti. Meillä on pari purkkia JärkiSärkeä kaapissa odotellut sopivaa käyttöä ja pastaa siitä olinkin suunnitellut. Mä olin vaan jotenkin ajatellut sen särjen ikäänkuin tonnikalan korvikkeeksi, enkä lainkaan hoksannut että sillä korvaisi sardellin. Ehkä iso purkkikoko hämäsi.

 • Anna sanoo:

  Testasin tämän tänään ja ei paha ollenkaan!

Jätä kommentti