Skip to main content

Puolukka-kinuskipiirakka I Puolukka I Kinuski I Piirakka I Marjapiirakka I Leivonta I Leivonnainen

”En kyl tykänny”. Joku ilmoitti, että ei tykännyt uunifetapastasta. Se on tietty ihan ok, eihän kaikesta voi tykätä. Pienen jututtamisen jälkeen selvisi, että no kun hän ei voi sietää fetaa.

Älä tee uunifetapastaa jos vihaat fetaa. Tai JOS VIHAAT PUOLUKKAA ÄLÄ TEE PUOLUKKAPIIRAKKAA. Huh. Nyt kun se on saatu pois rinnan päältä, me puolukkaan rakastuneet voidaan sukeltaa tähän kirpakkaan karamellisoituun herkkuun nimeltä puolukka-kinuskipiirakka. Rustiikkiseen rukiilla leikattuun piirakkapohjaan kaadetaan itsetehtyä kinuskia ja päälle ripotellaan reippaasti puolukkaa. Piirakan jäähdyttyä kinuski pysyy hyvin kasassa,  joskin pienet karamellivalumat ovat vain toivottavia.

Puolukka-kinuskipiirakka I Puolukka I Kinuski I Piirakka I Marjapiirakka I Leivonta I Leivonnainen

Keittiön kaapiston kätköistä löytyi vanha 50-luvun leivontapöytä. Heti käyttöön!

Joku pienimuotoinen puolukka-kinuskipiirakka villitys on nyt käynnissä, sillä viime viikolla en voinut välttyä Instagram feedissäni toinen toistaan ihanimmilta, kinuskia valuvilta piirakoilta. Mukailin hyvin pitkälle kakkutaitelija Emma Iivanaisen ohjetta, mutta korvasin osan pohjan jauhoista ruisjauhoilla ja heitin perään ripauksen kanelia. Kinuski oli odotettua helpompaa keitellä kasaan, joten sitä ei tarvitse ainakaan pelätä.

Puolukka-kinuskipiirakka I Puolukka I Kinuski I Piirakka I Marjapiirakka I Leivonta I Leivonnainen

Sen verran meni harjoitteluksi,  että ensi kerralla tekisin hieman korkeammat reunat piirakkapohjaan ettei puolukka kiehuisi paikoitellen yli pohjan reunoilta. Pinnan koristelin pienellä sydämen muotoisella piparimuotilla tehdyillä taikinasydämillä ja puolukan varvuilla sieltä mihin sydämet eivät riittäneet. Eli note to self:  jos haluat varmistaa korkeat reunat ja tehdä pintaan koristeluja taikinasta, tee hieman suurempi taikina kuin tässä!
Puolukka-kinuskipiirakka I Puolukka I Kinuski I Piirakka I Marjapiirakka I Leivonta I Leivonnainen

Puolukka-kinuskipiirakka

Piirakkapohja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 rkl ruokosokeria
1 tl kanelia
125 g voita
1 kananmunan keltuainen
1 rkl kylmää vettä

Kinuski
2 dl maitoa
3 dl fariinisokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
50 g voita
1 kananmunan keltuainen
1 tl vaniljasokeria

5 dl puolukoita

Voiteluun
1 muna

Koristeluun
tomusokeria

Puolukka-kinuskipiirakka I Puolukka I Kinuski I Piirakka I Marjapiirakka I Leivonta I Leivonnainen

Puolukka-kinuskipiirakan valmistus

Tee ensin taikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Paloittele voi. Nypi voi kuivien aineiden joukkoon. Lisää keltuainen ja vesi. Muotoile taikina palloksi, kääri kelmun sisään ja laita jääkaappiin 20 minuutiksi.

Voitele voilla 24-26 cm piirakkavuoka. Kaulitse taikina leivinpaperin päällä ohueksi ja nosta  / kippaa vuokaan leivinpaperin avulla. Painele pohja vuokaan ja siisti reunat. Laita pohja pakastimeen odottamaan. Tee halutessasi lopusta taikinasta koristeita piparimuottien avulla ja laita koristeet jääkaappiin.

Keitä kinuski. Sekoita fariinisokeri ja vehnäjauhot keskenään ja lisää vähitellen maidon joukkoon kattilaan koko ajan sekoittaen.  Lisää voi ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes seos kiehahtaa ja paksuuntuu.  Nosta kattila liedeltä ja lisää keltuainen ja vaniljasokeri.

Kaada kinuski ja ripottele puolukat piirakkapohjan päälle. Laita päälle mahdolliset taikinakoristeet ja voitele ne munalla. Paista uunin alatasolla 40 minuuttia 180-asteessa. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua ja koristele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua. Voit myös antaa piirakan olla jääkaapissa ja tarjoilla vasta seuraavana päivänä.

Vinkki! Jos käytät pakastepuolukoita, lisää niihin 2 tl perunajauhoja.

Vinkki vinkki! Jos tykkäät selkeästi makeammasta, kierittele puolukat sokerissa.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

6 Kommenttia

 • Carita Virkola sanoo:

  Hei, sopiiko kaupan valmis kinuskikastike tähän. Kiva resepti. Kiitos!

  • Jenni sanoo:

   En ole itse kokeillut, mutta pitäisi kyllä toimia! Jos kokeilet tule ihmeessä takaisin kertomaan miten onnistui 🙂

 • Jonesy sanoo:

  Sopisiko tähän kondensoitu maito kinuskin tilalle? Olen tehnyt piirakkaa joskus sillä, toimii oikein hyvin puna- ja mustaherukoiden kanssa. Ja kiitos ihanista resepteistä! Sinulla on myös blogissasi hyviä kuvia 🙂

  • Jenni sanoo:

   Nooo..en ihan suoriltaan laittaisi, koska kondensoitu maito on litkumpaa. Mutta sellainen lähes samanlaisessa purkissa oleva _karamellisoitu_ kondensoitu maito voisi toimia.

 • Milja sanoo:

  Mitä gluteenittomia jauhoja käyttäisit tähän? Resepti kuulostaa ihanalle!

 • Herkkusuu sanoo:

  Moi! Oon tehny tätä piirakkaa tosi monesti, TOIMII! Nyt ajattelin kokeilla tätä reseptiä niin, että vaihdoin puolukat marja-aroniaan, jota piha pullollaan ja totesin että toimii niinkin :—) nam!

Jätä kommentti