Kaupallinen yhteistyö Risenta ja Asennemedia
Rosolli – suomalainen jouluruokaklassikko ja lapsuuden jouluateriamuistojen kauhu. Koulussa löytyi aina se yksi ei-penaalin-terävin-kynä, joka lappasi lautasen täyteen rosollin kera tarjottavaa vaaleanpunaista kermavaahtoa. Etikkainen rosolli ja etikkaisella punajuurimehulla maustettu suolainen kermavaahto eivät ole lasten suurimpia suosikkeja, mutta aikuisiällä olen tullut sinuksi pikkelöinnin ja etikkaisten makujen kanssa. Rosolli-pastasalaatti on ruokaisampi ja riittoisampi versio perinteisestä rosollisalaatista – vaikka pikkujouluihin tai joulupöytään!
Rosollista löytyy perunan tilalla Risentan luonnollisesti gluteenitonta luomu kikhernepastaa. Muutoin rosolliin sekoittuu tutut maut eli porkkana, omena, sipuli ja etikkapunajuuri. En ole itse sillileirissä, joten sen jätin pois, mutta halutessasi voit toki sillin lisätä. Väitän, että 98 % vieraista ei edes huomaa syövänsä jotain muuta kuin tavallista pastaa salaatin joukossa. Kikhernepasta on kuin varkain terveellisempi ja proteiinirikkaampi vaihtoehto vehnäpastalle ja supermonikäyttöinen.
Lemppari rouskuteltavani siemennäkkärin maustoin jouluisilla mausteilla. Pohjana käytin Risentan näppärää valmista juuressiemennäkkärisekoitusta ja päälle ripottelin vielä erilaisia Risentan siemeniä. Juhlapöydän tai vaikka brunssitarjottavia miettiessäni teen mieluusti ainakin osan tarjoiluista gluteenittomana, jolloin jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Toisaalta gluteenittomuudesta ei ole mitään ”haittaa” tavisruokailijoillekaan kun ruoka on tehty maku edellä. Jäin sitten kaipaamaan sitä vaaleanpunaista kermavaahtotöyhtöä, haha! Lisäsin siis myös perinteisen rosollikastikkeen reseptin loppuun.
Rosolli pastasalaatti
6 hlö
gluteeniton
150 g Risenta kikhernepastaa
2 rkl oliiviöljyä
3 porkkanaa
1 iso omena
1 sitruuna
1 sipuli
1 suolakurkku
4 säilykepunajuurta
1 rkl silputtua tuoretta timjamia
Keitä kikhernepasta ohjeen mukaan. Huuhtele pasta kylmällä vedellä ja valuta. Lisää joukkoon oliiviöljy.
Paloittele porkkanat pieniksi kuutioiksi ja keitä kattilassa noin 7 minuuttia. Kuutioi omena. Purista keitettyjen porkkanoiden ja omenakuutioiden päälle hieman sitruunamehua, se estää niitä tummumasta.
Paloittele punajuuret ja suolakurkut. Pieni sipuli. Silppua timjami. Sekoita kaikki salaatin ainekset punajuuria lukuunottamatta sekaisin. Lisää punajuuret vasta lopuksi – ne värjäävät salaatin herkästi.
Punajuuri-vinaigrettekastike
2 rkl punajuurimehua (etikkapunajuuripurkista)
1 rkl hunajaa
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
tuoretta timjamia
suolaa
pippuria
Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin ja sekoita salaatin joukkoon.
Rosollin perinteinen kastike
2 dl kuohukermaa
2 tl väkiviinaetikkaa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
2 tl etikkapunajuurilientä
Vatkaa kerma ja etikka vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja punajuuriliemi.
Jouluinen siemennäkkäri
gluteeniton
1 ps Risenta Juuressiemennäkkileipäsekoitus
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
pinnalle:
Risenta mustat seesaminsiemenet
Risenta luomu auringonkukansiemenet
Risenta kurpitsansiemenet
Sekoita vesi ja öljy sekoituksen joukkoon. Kaulitse ohueksi kahden leivinpaperin välissä.
Ripottele päälle siemenet ja kaulitse vielä.
Poista päällimmäinen leivinpaperi. Paista uunin keskitasolla 180-asteessa noin 40 minuuttia.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!