Kaupallinen yhteistyö Meira
Ysärimuistoja eli ananaslämppärit! Olen syntynyt vuonna 1980. Vahvimmat lapsuuden makumuistoni vievät minut kuitenkin 90-luvun taitteeseen ja varhaisnuoruuteen. Harjakattoisen ja sinapinkeltaisen tiilitalon keittiössä tuoksui leipäkoneleipä, höyrytetyt mikropakastekasvikset, maksamakkara, kaakao, pizza pakastepohjaan, lämpimät voileivät, säilykeananas, keittokinkku, jauheliha, oregano ja aromisuola.
Lämpimiä voileipiä eli lämppäreitä tehtiin perheelle iltapalaksi, koulun jälkeen välipalaksi tai bileruoaksi isommalle porukalle. Täytevaihtoehtoina oli jauhelihaa ja tomaattia, tonnikalaa ja ketsuppia ja kinkku-ananas. Lämppärit maustettiin aina kuivatulla oreganolla. Lähdin makumuistomatkalle ja syntyi kinkku-ananas ysärilämppärit parmakinkulla, gruyere-juustolla ja ananaksella. Leivät maustoin tottakai oreganolla, mutta lisäsin sekaan myös lempimaustettani salviaa ja ripauksen mustapippuria. Kesällä salviaa puski viljelypalstani kasvatuslaatikosta yli äyräiden ja oman tarpeeni, mutta talvea kohden ihana tietää, että salviaa löytyy Meiralta myös kuivattuna.
Ananaslämppäreistä levisi kotiin niin tuttu ja turvallinen tuoksu. Mini tuli samanaikaisesti koulusta kotiin, heitti repun nurkkaan ja ihmetteli mikä täällä oikein tuoksuu. Ehkäpä tulin siirtäneeksi makumuiston sukupolvelta seuraavalle 🙂
Ananaslämppärit
pellillinen / 9 kpl
9 hapanjuuripaahtoleipäsiivuja
tilkka oliiviöljyä
100 g parmankinkkua
150 g gruyere-juustoa tai muuta vahvaa juustoa
9 säilykeananasrengasta
ripaus ruokosokeria
1 tl Meira oreganoa
1/2 tl Meira salviaa
ripaus suolaa
Asettele paahtoleivät leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Sivele leipien reunat oliiviöljyllä.
Laita jokaisen leivän päälle siivu parmankinkkua, juustoraastetta ja ananasrengas.
Ripottele ananasten päälle hieman ruokosokeria.
Mausta leivät oreganolla, salvialla ja ripauksella suolaa.
Paista lämpimät voileivät 200-asteessa 8 minuuttia. Laita uuni grillivastukselle ja paista vielä 2 minuuttia.
Minäkin muistan että usein tehtiin lämppäreitä erilaisilla päällyksillä 7-80 luvulla iltapalaksi.
Näitä on kyllä hauska tehdä ja syödä kun tuli niin muistot mieleen 🙂
Leipä voideltiin sinapilla, sitten kinkku ja ananas ja päälle juusto.
Maistuu muuten vieläkin. Pashtoleipää tyleensä, mutta limppu antaa potkua.
70 luvulla äiti teki juustolämppäreitä lauantaisin saunan jälkeen ❤ ihan parhautta ❤