RUNEBERGINTORTTUKAKKU

Runebergintorttukakku I Runebergintorttu I Kakku I Runeberginleivos I Leivonta I Runeberginpäivä I Täytekakku I Runebergs day cake I Ruokakuvaus I Ruokablogi I Resepti I Ohje I Food photography

Älä tule ruma kakku, tule kaunis kak-ku! Leivoin ensimmäistä kertaa uudessa keittiössä. Keittiöstä puuttuu vielä mutama oleellinen leivontaväline, mutta on sitä ennen wanhaankin leivottu ilman kaikenmaailman härpäkkeitä. Ihan kuulkaa vispilällä vaahdotin kermat ja lusikoin kakun väliin. Piparit hakkasin muruiksi viinipullolla. Tämä saattaa hieman kuultaa läpi lopputuloksessa ja etenkin kakun välistä tursuavassa kermavaahdossa. Nyt jos koskaan ajatus oli silti tärkein. Kutsuin syntymäpäiviään viettävän ystäväni kylään illalliselle. Pääruokana tarjoilin nopsaan valmistuvaa, mutta ah aina niin ihanaa simpukkapastaa.

Jos päätät tarttua vispilään Runeberginpäivänä, niin tässä henkilökohtaiset suositukseni männä vuosilta: runebergin vohvelit (tehty jo kertaalleen taas tänä vuonna), Runebergin kääretorttu ja yksi jättimäinen runebergintorttu.

Runebergintorttukakku I Runebergintorttu I Kakku I Runeberginleivos I Leivonta I Runeberginpäivä I Täytekakku I Runebergs day cake I Ruokakuvaus I Ruokablogi I Resepti I Ohje I Food photography

Vinkki! Alkoholittoman version saat vaihtamalla punssin kokonaan omenamehuun.

Vinkki vinkki! Kakku on parhaimmillaan ja sopivasti kostunut seuraavana päivänä.

Runebergintorttukakku

Runebergintorttukakkutaikina
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl mantelijauhetta
1 dl murustettua piparia
2,5 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl omenamehua

1 dl vadelmahilloa
1 rkl mantelirouhetta

Kerma-mascarponetäyte
2 dl vispikermaa
1 prk mascarponea
1 sitruunan raastettu kuori

Kostuttamiseen:
0,5 dl punssia
0,5 dl vettä
2 rkl sokeria

Runebergintorttukakku I Runebergintorttu I Kakku I Runeberginleivos I Leivonta I Runeberginpäivä I Täytekakku I Runebergs day cake I Ruokakuvaus I Ruokablogi I Resepti I Ohje I Food photography

Kakun leipominen
Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri. (Ei vispilällä. Don’t do it).
Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa joukkoon. Lisää omenamehu.

Voitele irtopohjavuoka voilla (halkaisija 16 cm) ja laita alle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Paistoaika riippuu vuoan koosta ja kakun paksuudesta. Jos et halua tortustasi niin tummaa, alenna hieman lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa. Voit vaikka suojata torttusi leivinpaperilla jos tulee liian kuumat paikat. Anna kakun jäähtyä esimerkiksi parvekkeella ja poista vuoka.

Punssikostuke & kerma-mascarponetäyte
Valmista kostuke lämmittämällä kattilassa vesi ja sokeri. Kun sokeri on liuennut, ota kattila pois liedeltä ja lisää punssi. Sivele tai valele kostuketta kakun päälle.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa mascarpone hellävaraisesti joukkoon. Mausta pieneksi raastetulla sitruunan kuorella.

Kakun täyttäminen
Käännä jäähtynyt kakku siistimpi pohjapuoli ylöspäin ja leikkaa terävällä veitsellä kolmeen osaan. Sivele pohjaan punssikostuketta. Levitä pohjalle reunoja myöden vadelmahilloa. Pursota hillon päälle tasaisesti spiraalin muotoon kerma-mascarponetäytettä. Aseta toinen kerros päälle ja toista. Kostuta myös kakun pääliosa huolellisesti reunoja myöden. Koristele kakun pääliosa vadelmahilloon tökätyillä tuoreilla vadelmilla (tai kotimaisilla pakastevadelmilla) ja pursota ruusukkeet. Ripottele päälle mantelirouhetta.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Arkistojen kätköistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *