Skip to main content

Tarjoilimme viime viikonloppuna ystäväpariskunnallemme 3 ruokalajin menun. Lihat olimme hakeneet ajoissa lihatukun tehtaanmyymälästä Chef Wotkinsilta. Lihan valmistamiseen (sulattamiseen, marinointiin ja hauduttamiseen) täytyy varautua 2 päivää ennen tarjoilua. Yritimme tehdä saman kiireellä sunnuntai lounaaksi ja lopputulos oli aivan muuta. Maltti oli valttia.

Kylmä avocadokeitto ja ruistikkuja

Oluessa haudutettua lampaanpotkaa ja minttuporkkanoita

Suklainen Mud-cake ja vaniljajäätelöä

Kylmä avocadokeitto

2 kypsää avocadoa
2 dl kuohukermaa
1/2 sitruunan mehu
0,5 l kasvislientä
yrttisuolaa
pinnalle tuoretta ruohosipulia ja cayanne-pippuria

Kylmä keitto tuntui suussa yllättävältä. Pehmeä tekstuuri saadaan aikaan siivilöimällä. Vastapainona kermaiselle pehmeydelle pinnalle ripotellaan cayanne-pippuria joka antaa kaivattua potkua.

Ohje löytyi googlettamalla avocadokeittoa rändömiltä nettisivulta. Tärkeintä onnistumisen kannalta on että avokadot ovat kypsiä. Avokadot muussataan soseeksi sauvasekoittimella ja lisätään kasvisliemi ja sitruunan mehu. Viimeisenä kerma ja mausteet. Keittoa voi vaahdottaa hieman kerman lisäyksen jälkeen. Paras tekstuuri saadaan jos keiton siivilöi. Avokadoa saattaa joutua auttamaan siivilästä läpi lusikan avulla. Juuri ennen tarjoilua pinnalle ripotellaan cayanne-pippuria ja tuoretta ruohosipuli silppua.

Ruistikut

1 pkt pakaste ruistaikinaa
1 kananmuna
kuminaa

Kaupasta saa ostettua valmisruistaikinaa josta on nopea tehdä ruistikkuja. Itseasiassa tekeminen ei ollut sen nopeampaa kuin ruisnaksujen, mutta hauska pitkänomainen ulkomuoto kiehtoi.

Taikinalevyjä sulatetaan sen verran että niistä on helppo leikata suikaleita, joko pitkittäin tai poikittain. Tikut voidellaan kananmunalla ja päälle voi ripotella esim kuminaa tai seesamsiemeniä. Paista uunin keskiosassa n. 15 minuuttia 225 asteessa.

Oluessa haudutettu lampaanpotka

4 lampaanpotkaa (pakasteesta)
0,5 l lihalientä
0,5 l vahvaa olutta
2 valkosipulinkynttä
tuoretta rosmariinia
Marinaadi: öljyä, balsamicoa, punaviinietikkaa, hunajaa, valkosipulinkynsiä, laakerinlehtiä, tuoretta rosmariinia, suolaa, pippuria

5 tuntia miedolla lämmöllä haudutettu lammas oli saanut niin paljon rakkautta osakseen että kiitokseksi liha suorastaan tipahti irti luusta ja suli suuhun.

Valmistelut aloitetaan edellisenä päivänä sulattamalla liha joko hiljalleen päivän ajan jääkaapissa tai tunnin pikasulatuksella kylmässä vesihauteessa. Sulamisprosessia voi avittaa pitämällä potkia hetki huoneenlämmössä ja siirtää sitten vasta jääkaappiin. Muovipakkausta ei poisteta sulattaessa vesihauteessa.

Liha marinoidaan yötä vasten. Netti on pullollaan erilaisia marinadeja ja yrttejä voi laittaa sekaan oman maun mukaan. Mielestäni marinadi oli onnistunut eikä ollenkaan liian pistävä. Marinadin voi tehdä rennolla kädellä eikä murehtia liikaa ainesten määriä. Marinoi lihoja jääkaapissa yön yli. Kääntele lihoja aamulla ja anna vielä marinoitua.
Lämmitä uuni 150 asteeseen. Hiero marinadi lihoihin huolellisesti ja asettele potkat pataan. Työnnä lihan säieväleihin valkosipulinkynnen puolikkaita. Kaada päälle kiehautettu lihaliemi ja olut. Päättelin että kuuma lihaliemi sulkee lihan tiehyet ja nesteet eivät pääse ulos. Tierä sitten. En käyttäisi liemeen laihaa Lapparia vaan vahvaa olutta.
Noin puolen tunnin kuluttua lämpötilan voi laskea hitusen alle 100 asteen ja haudutella niin kauan kuin pinna kestää. Touhusimme välissä vaikka mitä; siivosimme kämpän, valmistelimme avocadokeiton ja kävimme pyörähtämässä juhlissakin. Tällä aikaa lammas hautui iloisesti yksikseen, yhteensä 5 tuntia.

Potkista riitti myös sunnantai-lounaaksi. Liha ei ollut lähellekkään yhtään niin mureaa. 2,5 tunnin ”pikahaudutus” osoittautui riittämättömäksi.

Hellapoliisin Mud cake – resepti miellytti yksinkertaisuudessaan. Ei vaan pysty ymmärtämään miksi omasta kakusta tuli ihan lätty eikä kuohkea ja hyvin paisunut kuten Hellapoliisin. Eihän ohjeessa ollut edes mitään kohottavaa..? Kakku oli leivottu jo viikkoa aikaisemmin josta puolet oli pakastettu illallista odottamaan.

Kakun litteyttä sai häivytettyä leikkaamalla kakku pieniksi annospaloiksi jotka tarjoiltiin cocktail-laseista vaniljajäätelön, siirapin ja karviaiskoison aka ananaskirsikan kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Tusla sanoo:

    Mun tekemästä Mud Cakesta on tullut aina aika lituskaista, tiivistä ja mehevää. Olen siinä uskossa, että niin sen ikään kuin kuuluisikin olla ja en ole edes kaivannut kuohkeampaa olomuotoa…Kauniin näköinen jälkkäri siitä ainakin on tullut! 🙂

  • Jenni sanoo:

    Nooh, tämä oli sitä paitsi ensimmäinen versio. Kiva kuulla etten ehkä täysin epäonnistunutkaan 🙂 Unohdin kakun myös uuniin liian pitkäksi aikaa ja siitä ei tullut niin ”valuvaa” kuin olisin halunnut, mehevä kuitenkin. – Jenni liemessä

Jätä kommentti