Skip to main content

Vuodenajat näkyvät myös keittiössä. Vihannekset ovat nuhjuisia, hedelmät vihreitä ja bloggaaja kaamosmasentunut. Työstressi, kiire ja pimeys vaikuttavat blogiaktiivisuuteenkin, mutta yritän olla ottamatta edes siitä stressiä. Ehkä sitten keväthankien sulaessa postaan koko talven aikana kertyneen arkiston 🙂


Talvinen juhlakattaus syntyi isolla antiikkikyntteliköllä ja servettien ympärille pyöritetyllä joulukoristenauhalla. Etualalla lohicarpaccio.

Tämän talvimenun halusin nyt ainakin esille. Juhlimme eilen Nirson synttäreitä. Illan avasi kotikeittiön hyvinkin suomalainen ja talvinen menu. Illan toinen ohjelmanumero piti olla visiitti Tähtitornin mäelle Ursan tähtinäytökseen, joka peruuntui viime hetkellä pilvistyvän taivaan takia. Illallisviinin jälkeen selviytymisasema olisi tullut tarpeeseen sillä olosuhteiden pakottamana siirryimme suoraan Espanjalaiseen Cavaan Tornin American Bariin. Siitä ilta ei enää jatkunutkaan vaan Nirson yllätykseksi jäimme hotelliin yöksi.

Lohicarpaccio

Lohiviipaleet nostettiin paahdettujen Ruismarkkojen päälle. Ehkä tähän asti parhaiten toimiva ruoka-viiniyhdistelmä saavutettiin näillä lohileivillä ja Riojan alueen Coto de Imaz (1996) punaviinillä.

Lohicarpaccion ohje löytyi Pastanjauhajien arkistoista. Kylmäsavulohta, pestokastiketta, Italiasta tuotua parmesania, suolaa ja päälle puristetaan sitruunamehua. Me jätimme roseepippurit maustekaapin perälle.

Nirso vinkui jo taannoinen arki-ilta karjalanpaistia, mutta 4 tunnin haudutusaika ei tee tästä ehkä arkisenkuuloisesta ruoasta niin kovinkaan arkista. Lihat reippailtiin lauantaiaamuna Chef Wotkinsilta. Lihamestari lappasi 700 g ja rapiat naudan ja porsaan paistia (9,90/kg) säkkiin.


700 g lihaa tuntui täydeltä hulluudelta kahdelle hengelle. Satsistä jäi yli yhden annoksen verran, joten neljälle hengelle valmistettaessa lihaa tulisi kuitenkin olla se kilo.

Karjalanpaisti

700 g karjalanpaistilihoja (naudan tai porsaan paistia, possun lapaa tai etuselkää)
2 sipulia
15 mustapippuria
4 laakerinlehteä
2 porkkanaa lohkoina
suolaa
vettä

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Lado sipuli- ja porkkanalohkot, lihat, mausteet ja vesi pataan. Jätä lihat päällimmäisiksi. Paista uunissa ilman kantta kunnes lihat ovat pinnalta hieman ruskistuneet. Kääntele lihoja, laske lämpö 150:een ja hauduttele kannen alla 4 tuntia. Lisää vettä tarpeen mukaan. Alkuperäinen ohje googletettiin Elisanetistä.


Maustepulju Santa Marian sivuilta bongatusta Pipari-pannacotan ohjeesta jätettiin pois appelsiinimojo. Sen sijaan pannacotta tarjoiltiin äidin tekemien pipareiden, sokeroitujen kirsikoiden ja glögin kera.

Pipari-pannacotta

5 dl kuohukermaa
4 rkl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta
5 kpl liivatelehtiä

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 min. Kiehauta kerma, sokeri ja piparimauste. Sulata liivatteet kuuman kerman joukkoon mutta älä keitä. Jaa jälkiruoka-astioihin ja anna jähmettyä ainakin muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

Piparkakkumausteen löydät muuten ihan maustehyllystä. Itse pöyrin vähän aikaa ympyrää leivontaosastolla ennenkuin leikkasi.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

 • Välispiikki sanoo:

  Karjalanpaisti on ruokapöydän kunkku! Kokeilkaas joskus tehdä paisti sillä lailla, että ruskistatte lihat ensin ja lisäätte vettä vain lirauksen. < HREF="http://valipala.blogspot.com/2007/05/hei-karjalasta-paistin-min-lysin.html" REL="nofollow">Tämän tavan<> olen oppinut isäukoltani, joka tekee ehkä maailmankaikkeuden parhaat karjalanpaistit 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kiitos vinkistä! Kyllä isät tietää nämä lihajutut.Ja pitäähän meilläkin perinnekeittiö olla kohta hallussa kun meistä tulee niitä kaikenosaavia ”isiä ja äitejä”!Paistista tuli tosi hyvää, mutta ei sillä ettei siitä voisi tulla parempaakin. Nirso syö ainakin mielellään aina kun on karjista tarjolla. Ja syö paljon. 🙂– Jenni liemessä

 • Välispiikki sanoo:

  Eikä? Odotetaanko teillä perheenlisäystä?

 • Jenni sanoo:

  Olisihan sellainen mukava yllätys mutta ei_ihan_vielä. Tarkoitin yleisesti meidän ikäpolvea 😀

Jätä kommentti