Skip to main content

Nyt se on täällä. Iso paha mikroaaltouuni. Se on ollut jo jonnin aikaa ostoslistalla, mutta nyt löytyi sopiva Stockan Hulluilta Päiviltä. Ostopäätöstä nopeutti kummasti uuden perheen jäsenen Minin lähentyvä muutto samaan ruokapöytään. Erityisesti se ostettiin Minin ruokien ja ruoantähteiden lämmittämiseen.

Ruuan valmistaminen mikroaaltouunissa (Otava 1985) on hauska löytö kirppikseltä ja aikamatka 90-luvun lapsuuden keittiöön.

Arvostan itseäni, Nirsoa ja hyvää ruokaa sen verran paljon että en osta valmisruokia. Aloin kuitenkin pohtimaan mikä luokitellaan einekseksi. Luokitellaanko vauvojen Bonat einesruoaksi? Entä säilykkeet ja pakasteet, ovatko ne einesruokaa? Wikipedien määritelmän mukaan ei. Käytän kyllä toisinaan puolivalmisteita kuten maustettua paseerattua tomaattia, mutta silloinkin suosin luomutuotteita. Tuntuisi oudolta että itse välttelen eineksiä kuin ruttoa, mutta sitten tarjoan niitä lapselleni. Pitääkö sitä alkaa vääntämään kaikki soseet itse?

Kaupan eineshyllylle tulee mentyä harvoin sillä eihän siitä tule kuin paha mieli. Suomessa syödään poikkeuksellisen paljon einesruokia. Koskaan en ole kuullut puolestapuhujilta argumenttia että valmisruoka olisi erityisen hyvää. Syy on pikemminkin se että einekset ovat edullisia ja nopea arjen helpottaja. Erityisesti lapsiperheissä. Uskomattomimpia arjen helpottajia joita olen nähnyt: valmiiksi keitetty riisiannos, valmiiksi folioon kääritty uuniperuna ja perunamuusijauhe!

Sekavihannesvuoka mikrossa (3 hlö)

250 g pakastettuja sekavihanneksia
1 tlk maissia
3 munaa
3 dl maitoa
suolaa, pippuria
2 maustemitallista basilikaa

Sekoita sekavihannekset ja hyvin valutettu maissa vuokaan. Vatkaa munat ja maito, lisää suola ja mausteet. Kaada seos vuokaan. Peitä lasikannella, voipaperilla tai muovikelmulla. Kypsennä mikrossa 8-10 min täydellä teholla.

Ohje: Ruuan valmistaminen mikroaaltouunissa, Otava 1985

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

10 Kommenttia

 • Hyppysellinen sanoo:

  suosittelen soseiden tekemistä itse. ei se ole edes vaiva kun tekee isohkon määrän, jäädyttää jääpalakuutioina ja siirtää siitä sitten rasioihin. sieltä rasioista on helppo napsia erilaisia yhditelmiä. kaikki muu maistui ainakin meidän lapsille pakastimesta paitsi peruna. senkin ymmärsi kun maistoi pakkasperunaa itse.

  Ekalle tehtiin kaikki itse, tokalle osaksi.

 • JenniL sanoo:

  Todellakin kannattaa tehdä soseet itse. Se on sitä paitsi paljon halvempaakin! Esim bataatti on lapsille todella mieluisaa makean makunsa vuoksi. Peruna on ainut mikä ei pakastu kovin hyvin (tulee rakeiseksi).

 • Jenni sanoo:

  Noh ehkä sitä sitten kannustuksen saattelemana aletaan vääntämään. Ehkä ei kuitenkaan ihan vielä varastoida pakkasta täyteen 😀 Eihän se tosiaan varmaan ole niin kova vaiva; sauvasekoittimella kun survasee. Mitään mausteita ei varmaan voi laittaa?

 • Hyppysellinen sanoo:

  me ainakin aloitimme mausteiden lisäämisen vasta lähempänä yksivuotissynttäreitä, aloittaen yrteillä.

  perunoina käytin toisinaan Oolannin peruna”hiutaleita” pakkaspussista. ovat täyttä perunaa ja tulevat hetkessä!

  jos sinulta tulee alussa tursuamalla maitoa ja joudut pumppaamaan sitä, kannattaa äidinmaitoa pakastaa. ruokiin totuttelu kävi meillä ainakin helposti kun perunan joukkoon sotkettiin maultaan tuttua tissimaitoa.

  jos pilttipurkkeja siunaantuu (joskus hedelmäsoseet tulevat halvemmiksi ostaa), niihin voi tehdä vaikka valmisannoksia pakkaseen. hämmästyin itse että lasipurkit kestivät sen, ainakin kun sulatti ne jääkaapin viileydessä.

 • Tusla sanoo:

  Mun kaverilla on tällainen Baby cook-härveli vauvansoseiden tekemiseen: http://www.pikkupingviini.fi/index.php?id=2&products_action=view&products_id=1724

  Itse en ehkä ihan moiseen lähtisi, jos olisi aihe ajankohtainen. Mutta toisaalta, jollekin tuo härveli on tärkeä ja toisille taas joku toinen.

  Kavereiden pikkumies ei ole koskaan syönyt valmissoseita ei niitä suostu edes syömään. Kulinaristi pienestä lähtien. 😉

  Onnellista odotusta teille!

 • Jenni sanoo:

  Nuo vanhat pilttipurkit ovat hyvä idea! Helppo ottaa kassinpohjallekin mukaan.

  Tusla, aika paljon hintaakin tuolla Baby Cookilla on, 129 €. En kyllä usko että tulee hankittua.

  Nii-ih. Olenkin miettinyt että tuleekohan sieltä kaikkiruokainen mini-Jenni vai kulinaristi mini-Nirso 😀

 • Tusla sanoo:

  Jep, 129 eurolla tekee aika paljon muutakin… 🙂 Käy vaikka ulkona syömässä ja rentoutumassa. Toivotaan, että teille tulee sopiva sekoitus molempia.

 • Hyppysellinen sanoo:

  minä suosittelen ihan haarukkaa. sen kummemmin meillä ei ole ikinä soseutettu vihanneksia tai hedelmiä (lihat tosin surrautettiin sauvasekoittimella keittämisen jälkeen). oli sitten helppoa siirtyä aina vain karkeampaan kun ruoka ei koskaan ollut ihan silkoista.

  meilläkään ei esikoinen suostunut koskaan syömään valmisruokia kun oli päässyt alkuun kotonatehtyjen kanssa. ne valmisruuat eivät muuten tuoksu lämmittämisen jälkeen mitään kauhean herkulta…:(

 • Maija Maitoparta sanoo:

  Selaillessani ruokablogeja, huomasin tämmöisen vanhan keskustelun. Aihe on itselleni ajankohtainen 🙂

  Itselläni on toinen lapsi nyt 8kk, enkä ole oikein jaksanut kasvissoseita lähteä pakastamaan. Eikä peruna sitä edes välttämättä kovin hyvin kestä. Itse keitän pienessä vesimäärässä kasviksia (esim. tänään perunaa, porkkanaa ja palsternakkaa) ja säilytän jääkaapissa. Sose säilyy 2-3 päivää. Ei ole iso homma ja sitten taas uusi kasvissose kehiin. Ihan perunasurvimella tai haarukalla soseutan, kun lapsi on ”jo” 8kk.

  Lihan ja broilerin keitän pienessä vesimäärässä, soseutan liemineen sauvasekoittimella ja pakastan jääpalakuutioihin. Pakastimesta on kätevää napata aina se yksi pala aterialle ja sotkea kasvissoseeseen.

  Marja- ja hedelmäsoseet ostan kaupasta, paitsi banskua tietysti on helppo muussata.

  Meillä myöskään esikoiselle eivät kaupan valmisruuat maistuneet, kun pystyi itse ilmaisemaan asian. En kyllä itsekään haluaisi välttämättä syödä esim. liharuokia purkista, niitä käytetään meillä vaan hätätapauksessa reissussa jne.

  Hyvää äitiyslomaa!

 • Anzku sanoo:

  Minä myös olen tehnyt muksuille soseet itse – paitsi hedelmäsoseet oon ostanu valmiina. Alun maisteluannokset tein jääpalamuotteihin maku kerrallaan mutta sitten kun annoskoot suurenivat niin aloin tehdä valmiita sekasoseita ja pakastan minäkin pilttipurkeissa.

  Tällä hetkellä vauva on reilu 7 kk eli lihat on jo meillä ohjelmistossa. Keittelen kaikki sulassa sovussa sekasin (proteiinit, kasvikset ja peruna/riisi/pasta) ja soseutan monitoimikoneen soseutusvempeleellä (en siis tehosekoittimella vaan sillä kulholla missä on terä pohjassa). Kuivattuja yrttejä oon käyttäny melko aikaisesta vaiheesta lähtien. Sit vaan purkkeihin ja pakastimeen! Sulatan ruuan jääkaapissa yleensä, otan edellisenä iltana seuraavalle päivälle purkit sulamaan.

  Ja nuo purkit tuntuvat säilyvän isältä pojalle! En muista mistä haalin niitä purkkeja esikoisen aikana, mutta samoja purkkeja käytin koko sen puoli vuotta minkä ajan valmiita ruokia lapselle erikseen tein. Sitten purkit olivat hetkenpienen varastossa ja menivät miehen siskolle ja nyt sit tulivat takasin taas meille. Yksi purkki on meillä menny astianpesukoneessa rikki ja yksi purkki miehen siskolla kun kolahti tiskipöydän laitaan. Eli hyvin kestävät!!

  Onhan tuossa oma hommansa, mutta ruuanlaitto on kivaa – myös vauvalle! 🙂

Jätä kommentti