Skip to main content

Pariisin inspiroimana teimme ranskalaista karjalanpaistia eli ranskalaisen lihapadan. Ensi perjantaille hotsittaisi valmistaa tunnetuimpiin viinissä haudutettaviin patoihin lukeutuva Kukkoa viinissä. Suunnitelmissa on siis ranskalainen illallinen Bourgognen etanoilla, kukolla ja suklaisella jälkiruualla.


Hyvännäköistä lihapatameininkiä Pariisissa.


Ruskistettujen lihojen päälle ladottiin mitä jääkaapista sattui löytymään.

Ranskalainen pata (6 hlö)

1 kg naudan lapaa tai paistia
öljyä
vähän vettä pannun huuhtomiseen
2 sipulia silputtuna + vähän voita tai öljyä
½-1 pikku prk tomaattipyreetä
3 valkosipulinkynttä puserrettuna
1 tl suolaa
6-7 mustapippuria
1-2 tl timjamia (tai tuoreita yrttejä kuten rosmariinia)
3 laakerinlehteä
2 lihaliemikuutiota (tummaa) TAI 2-3 rkl häränfondia
2-4 dl punaviiniä
4-5 dl vettä

Lisäksi porkkanaviipaleita, sieniä ym kauden tuotteita.

Kuutioi huoneenlämpöinen liha. Poista kalvot, rasva tms. Nosta lihapalat kulhoon ja sekoita joukkoon öljy. Paista lihat isossa pannussa ainakin kolmessa erässä. Kaada erä kerrallaan pataan ja huuhtele pannu välillä vesitilkalla ja kaada myös se pataan.

Kuullota lopuksi silputtu sipuli ja lisää se sekä valkosipuli, tomaattipyree ja mausteet lihojen joukkoon. Pyöräytä sekaisin. Kaada joukkoon punaviini ja vesi sekä lisää tummat kuutiot tai fondi.
Hauduta hyvin miedolla lämmöllä 4-5 tuntia tuntia välillä pari kertaa sekoittaen. Kuullota sillä aikaa sienet ja pikkusipulit kokonaisina, samoin porkkanaviipaleet. Lisää ne pataan vasta kypsymisen loppuvaiheessa, niin että ne ehtivät hautua n. 10 minuuttia. Jos lisäät kasvikset heti alussa, ne kypsyvät liikaa ja hajoavat.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa pippuria ja/tai suolaa. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

Resepti: Kati Nappa / Myllyn Paras

Alkuperäisessä ohjeessa kehoitetaan hauduttamaan 1,5-2 tuntia. Älä usko. En muista että olisin koskaan hauduttanut mitään lihaa koskaan alle 3 tuntia. Söimme padasta ensimmäisen kerran 3,5 tunnin kohdalla ja liha oli kypsää mutta ei mureaa. Söimme uudestaan parin tunnin päästä jolloin päästiin asiaan; liha suli suuhun. Vaikka passiivinen haudutusaika on pitkä niin lihapata oli nopea esivalmistella ja todella edullinen. Padasta riitti vielä seuraavallekin päivälle. Kolmantena päivänä lisäsimme hieman sieniä ja söimme liemen pastan kanssa.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti