Skip to main content

Yli tuhatvuotisen perinteen mukaisesti valmistettua täyteläistä tomaattikeittoa, Pancottoa, minulle tarjoili ensimmäistä kertaa tomaattivalmistaja Muttin kokki Carlo Cassoni. Tähän keittoon saa kätevästi piiloitettua kuivahtaneen leivänkäntyn tai kaksi.

Pancotto – italialainen tomaattikeitto (4-6 hlö)

1 tlk Mutti basilikatomaattimurskaa (sponsored by Mutti)
1 tlk Mutti tomaattimurskaa (sponsored by Mutti)
2 rkl tuoretta persiljaa
3 valkosipulinkynttä
100 g raastettua parmesaania
200 g kuivahtanutta vaaleaa tai sekaleipää
3 kananmunaa
2 dl kanalientä
2 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
rosmariinia
suolaa
pippuria

Ruskista öljyssä rosmariini ja viipaloitu valkosipuli miedolla lämmöllä. Lisää basilikatomaattimurska ja 1-2 dl vettä. Vettä voit lisätä myöhemminkin tarpeen mukaan. Keitä 10 minuuttia. Lisää pienen pieneksi kuutioitu leipä, kanaliemi, suola ja pippuri. Keitä 15 minuuttia. Sekoita erillisessä kulhossa kananmunat, persilja, parmesaanijuusto ja lisää seos keiton joukkoon. Hauduta vielä noin 3 minuuttia.

Suomessa valmiiksi raastettu parmesaani myydään 40 g:n pusseissa, joten jäin hieman vajaaksi alkuperäisestä ohjeesta jossa parmesaania tulisi olla 150 g. 40 g:n lisäksi raastoin erinäisiä kuivahtaneita parmesaninjämiä jääkaapin pohjalta ja pääsin lähelle 100 grammaa. Leiväksi käy mikä tahansa vaalea tai sekaleipä. Käytin kokojyväleipää kuorineen päivineen. Toimii. Lisäksi alkuperäisessä ohjeessa lisätään Muttin ’double concentrate’ tomaattipyreetä mutta omaan makuun se tuntui liiankin vahvalta kombolta joten jätin sen pois. Tämä oli kyllä auttamatta yksi parhaista tomaattikeitoista joita olen syönyt. Erittäin italialainen. Erittäin täydellinen.

Liemessä Workshop – ilmoittautuminen käynnissä!

Liemessä Workshop – Ruokakuvauksen perusteet kurssille 28.4 on vielä joitakin vapaita paikkoja. Olen mahdollisesti järjestämässä vielä toisen päivän, joten ota yhteyttä (jenni(at)jennihayrinen.com)vaikka 28.4 ei sinulle sopisikaan.  Siinä tapauksessa laitan sinulle tietoa ensimmäisten joukossa jos ja kun toinen kurssipäivä järjestetään. Sama setti, sama paikka, eri päivä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

11 Kommenttia

 • Merituuli sanoo:

  samaa tehtiin meillä eilen. on kyllä hyvää!

 • Mari sanoo:

  Toivottavasti onnistuit paremmin kuin se Muttin kokki, jonka tekele maistui kerran vatsassa käyneeltä 🙁

 • Jenni sanoo:

  Mari, me ollaan kyllä oltu eri tilaisuudessa 😉

  Kaikista ruokalajeista tykkäsin eniten juurikin tästä keitosta, minkä takia päätin tehdä sitä kotonakin. Tästä tuli todella hyvää niinkuin Merituuli vahvistikin! Voi olla että Pancotto ei vaan ole sun juttu jos se maistui kerran vatsassa käyneeltä sun suuhun 😀

 • Tepi sanoo:

  Hyvän oloinen ohje, munien käyttö tomaattikeitossa ei ole itseälläni koskaan käynyt edes mielessä.

  Yksi seikka pisti vain itseni kaltaiselle ruokanatsille silmään: ”Yli tuhatvuotisen perinteen mukaisesti valmistettua täyteläistä tomaattikeittoa”…mahdollista, kyllä. Silloin kyseessä olisi kuitenkin Meksikolainen- tai jokin muu ”Amerikkalainen” tomaattikeitto.

  Tomaattihan on uudelta mantereelta peräisin, tuli Kolumbuksen tuliaisina eurooppaan. Ensimmäisenä sitä alettiin käyttää Espanjassa, Italiassa sen käyttö yleistyi vasta 1700-luvulla.

 • Jenni sanoo:

  Kiitos anekdoottiin pureutumisesta ja paremmasta tiedosta! Nappasin 'yli 1000-vuotisen perinteen mukaisesti' lausahduksen Muttin kokilta, kyseenalaistamatta sitä sen enempiä.

  Mielenkiintoista että tomaatilla on niinkin lyhyet jäljet etenkin kun tomaatin mieltää niin tärkeäksi osaksi italialaista ruokakulttuuria.

  Ruokanatseja tarvitaan. Hyvä vaan että joku vähän katsoo perään 🙂

 • Tepi sanoo:

  Älä välitä…olen itse turhan tiedon kävelevä aarreaitta ;). Muistan loppumattoman määrän knobbeja, unohdan kuitenkin neljän kohdan ostoslistasta puolet kauppaan.

  Sinänsä mielenkiintoista sekin, että maissi kulkeutui Italiaan jo sata vuotta aiemmin…vaikka samassa laivassa molemmat kasvit Eurooppaan saapuivat.

 • Anonyymi sanoo:

  Tuossa mainittiin että lisää basilikatomaattimurska ja vesi. Missä vaihteessa tuo pitäisi lisätä tuo normi tomaattimurska?

 • Jenni sanoo:

  Reseptissä on pieni ajatusvirhe eli myös tavallinen tomaattimurska lisätään samaan aikaan kuin basilikamurska. Sori, toivottavasti et raapinut liikaa päätäsi..

 • Anonyymi sanoo:

  Pystyykö ohjeeseen lisäämään että tavallinenkin murska laitetaan alussa? Huomasin vasta kun keitto oli valmis että toinen purkki jäi…

Jätä kommentti