Skip to main content

Nirso oli niin elementissään. Sopivasti epäluuloinen. Aistit herkkinä. Nirso kuulosti ja näytti oikealta ruokakriitikolta. Vietimme kahdenkeskistä iltaa ravintola Kappelissa. Tuntui hieman oudolta lähteä syömään hienosti HOK:n tarjoama lahjakortti takataskussa, mutta uteliaana halusin antaa remontoidulle Kappelille tilaisuuden.


Olimme nälkäisiä ja hyvissä käsissä.


Upeat kattokruunut valeisevat koko rakennuksen.

Puitteethan ovat mahtavat. Vanha lasiseinistä muodostuva rakennus on remontoitu hyvällä maulla. Kappeli seisoo Helsingin paraatipaikalla ja kalastelee turistit sisään heti tuoreeltaan. Turistien paljous pistääkin ensimmäisenä silmään. 8 ruokalajin Helsinki Design Menu (72 €, S-etukortilla 65 €) on ilmeisesti luotu ensisijaisesti turisteja silmällä pitäen mutta miksi ei helsinkiläisillekin juhlistamaan design pääkaupunkia 2012.

Saimme kahden hengen pöydän läheltä ikkunoita. Nirso kuitenkin bongasi paremman ikkunapöydän joten  vaihdoimme paikkaa. Tarjoilija siivosi kiltisti pöydän meille. ”Tässä vetää”, Nirso osoitti tyytymättömyyttä mutta vakuutti pysyvämme paikoillaan. Yritin herätellä keskustelua kun Nirso samanaikaisesti mittaili tuulen suuntaa, kokeili ikkunoita ja tuijotti lepattavaa pöytäliinaa. Jos haluaisin Nirson rentoutuvan vielä illan aikana, tiesin että meidän tulisi vaihtaa pöytää. Taas. Tässä vaiheessa tarjoilija oli jo saanut esimakua tulevasta.

Silmäilimme ruokalistaa. 8 ruokalajin Helsinki Design menu oli selkeästi kallein kokonaisuus. Alkoi hieman jännittää menun puolesta. 72 €:n menu nahistelee samassa kategoriassa Helsingin huippuravintoloiden kanssa. Toisella puolella tietä saa misukkamuonaa samassa hintaluokassa. Mutta hei, ruoka puhukoon puolestaan. Tarjoilu oli ystävällistä, mutta ammattiylpeys puuttui. Homma hoidettiin, mutta ekstraa oli turha odottaa.


Kylmäsavusilakkaa Skagen avasi hienosti ja pääsi yllättämään!


Sitten alkoi alamäki.


Salaatinlehdet sinappikastikkeella meni ns. yhdestä reiästä sisään ja toisesta ulos.


Herkkutatteja ja pekonia timjamismetanassa.

Viiniksi valittiin luomuviini Cono Sur Organic Pinot Noir. Cono Sur viinit ovat tuttuja, mutta tämä kyseinen viini oli vielä maistamatta. Sain käsityksen että tarjoilija ei ollut maistattamassa viiniä, mutta pyysin Nirsoa maistamaan. Nirso lähetti pullon takaisin. Maistoin itsekin, ja totta, viinissä oli etikkainen pistelevä maku, ja viini oli todennäköisesti pilalla. Pyysimme maistaa myöhemmin toisesta pullosta saman viinin ja maku oli aivan hyvä ja miellyttävä. En tiedä mikä siinäkin on, mutta minua hävettää valittaa ravintolassa tai lähettää ruokia tai viiniä takaisin. Kärsin paikan päällä ja napisen jälkikäteen. Onneksi on Nirso. Todettakoon vielä että tämä oli toinen kerta viiden vuoden yhteisen historiamme aikana kun Nirso on lähettänyt pullon takaisin.

Emme jääneet odottelemaan että toinen pullo avattaisiin myöhemmin illalla, joten vaihdoimme viinin kokonaan. Talon punaviini Savia Viva Cabernet Merlot meni yllättävän hyvin kalapainotteisen menun kanssa ja tätä tilattiin useampi lasillinen illan mittaan. Vasta tätä arvostelua kirjoittaessani huomasin että kyseessähän on Espanjalaisen lempituottajamme, Parés Baltàn, viini! Vierailimme tilalla muutama vuosi sitten. Good times.

Menun taso oli jokseenkin epätasainen. Kylmäsavusilakka Skagen nosti odotuksia. Seuraavana tarjoiltiin poron kieltä, poromousseja ja karpalokastiketta karjalanpiirakan päällä. Näillä raaka-aineilla olisi toivonut voimakkaampia makuja ja voita tihkuvaa itsetehtyä rapsakkaa karjalanpiirakkaa. Kokonaisuuden käsittämättömin ”ruoka-annos” oli vihreitä salaatinlehtiä sinappisella kastikkeella. Nyt ei pidä karpata vaan skarpata. Jokirapukeitto sekä herkkutatit maistuivat ja veivät menua eteenpäin.

Siikaa odotimme eniten. Se on niin herkkä. Sen voi joko helposti pilata tai päättää menun kunnialla. Tuhdilta kuulostavasta hollanninkastikkeesta huolimatta, jota erehdyin luulemaan bearnaise-kastikkeeksi, siika oli erittäin mainio. Aloin lukea enemmänkin tietoa hollanninkastikkeesta ja sen variaatiosta bearnaise-kastikkeesta, joita kuulemma ihan aloittelijan ei kannata yrittää. Ha! It’s a challenge. Jos voita saa vielä kaupasta, niin bearnaise-resepti tullaan näkemään vielä blogissa.


Siika oli nappisuoritus.

Raparperisorbetti oli Nirson mukaan ”pahinta jäätelöä mitä on ikinä syönyt”. Toisaalta kaupan jäätelöistä Nirsolle kelpaa vain Mövenpick tai Pingviini kermajäätelö. Sorbetti ei ollut tarpeeksi makea ja makuun olisi toivonut perinteistä raparperipiirakkaa. Kiva idea sinänsä. Onneksi mokkakahvi jätti hyvän maun suuhun.

Tehdessämme lähtöä tarjoilija huudahtaa vielä perään ”Oliko S-etukorttia?”

+ miljöö
+ lisäksi viihtyisä kahvila ja baarin puoli
+ sopivat annoskoot
+ kalapainotteinen menu
+ hyvin valmistettu siika
+ talon punaviini

– Helsinki Design Menun heikko hinta-laatusuhde
– menun epätasaisuus

Ravintola Kappeli
Eteläesplanadi 1, Helsinki
www.kappeli.fi
Pöytävaraus

Hyvän tavan mukaisesti ilmoitan aina jos olen saanut jonkun tuotteen tai palvelun ilmaiseksi. Lisäsin nyt vielä tuollaisen Sponssi-pallukan jos olen vastaanottanut rahaa tai rahalliselta arvoltaan merkittävän määrän tavaraa tai palveluita.


Helsinki Design Menun kustansi HOK-Elanto.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

22 Kommenttia

 • Anna sanoo:

  Jos yhtään lohduttaa, niin me ollaan jouduttu palauttamaan ravintolassa useampi pullo (puhumattakaan Alkoon takaisin viedyistä), useinmiten Peten aloitteesta, sillä hän yleensä toimii maistajana.

  Ja hyvä ravintola tietysti hoitaa tämän maistamishomman puolestasi. Eipähän tule juuri sitä – niin usein suomalaisille tulevaa – noloa ja vaivaannuttavaa tunnetta.

 • Jenni sanoo:

  Tarjoilija kuljetti pullon jonnekin ja palasi kertoen että viini on ok. Jolloin se oli erityisen noloa ja vaivaannuttavaa 🙂

  Edellis jouluna olimme varanneet joulumenulle vain yhden arvokkaan pullon punaviiniä. Viini oli pilalla. Nihkeä tilanne koska pyhien aikaan toista pulloa ei tietysti ollut saatavilla. Jatkossa ostan aina pari pulloa tärkeitä tilaisuuksia varten.

 • Chez Jasu sanoo:

  Kätevä idea tuo Sponssi-pallukka! Ei tarvitse seitellä, eikä asia jää lukijalle epäselväksi.

 • Jenni sanoo:

  Voin tehä sullekin sellaisen. Minkä värisenä laitetaan? 😉

  Muutamien eurojen makaronipusseista tms. en mainitse koska en pidä arvoltaan pieniä tuotenäytteitä varsinaisesti sponsorointina vaan ”ammattiin” kuuluvana taustatutkimusmateriaalina.

 • Anna sanoo:

  ”Tarjoilija kuljetti pullon jonnekin ja palasi kertoen että viini on ok. Jolloin se oli erityisen noloa ja vaivaannuttavaa”

  WTF!? Todella epäammattimaista!

  Jos haluaa pelata pyhinä varman päälle viinien kanssa, niin kannattaa ostaa kierrekorkillinen viini, ne on harvemmin pilalla. Toki muutekin kannattaa olla muutama pullo varastossa. 😉 Me ollaan joskus saman illan aikana kaadettu kaksi-kolmekin korkkivikaista ulkomailta ostettua parempaa viiniä viemäristä alas. 🙁

  Korkkivikoja on harmillisen usein.

 • Jenni sanoo:

  Ostetaan toisinaan kierrekorkillisia, mutta se kaventaa tuotevalikoimaa jonnin verran.

  Kuinkahan moni perustallaaja edes tunnistaa korkkivikaisen viinin. Itse en ainakaan ole aina ollut ihan varma kun on osunut kohdalle.

 • Glorian R&V kolahti tänään postilaatikosta, minkä jutun olit tekemisessä olit mukana? Mahtoi olla hieno tunne nähdä oma nimi tämän lehden tekijöissä 😉

 • Jenni sanoo:

  s. 28 Johnnyn bistrosta Sofian luomubaariin. Teksti ja kuvat: Jenni Häyrinen :))

  Ja itseasiassa tein kuvausjärjestelyt s. 60 Vegeherkku: sipuli, mutta siitä oli nimi unohtunut…

  Hieno juttu, näitä lisää!

 • Anonyymi sanoo:

  Se huono maku taitaa olla ton Cono Surin ominaisuus. 🙂 Kaiken kaikkiaan aika heikolta hinta-laatu-suhteelta vaikuttaa. No, eipä sitä HOKlta paljoa enempää odota.

 • Anna sanoo:

  Joo, olen huomannut, että monet ei käytännössä sitä korkkivikaa huomaa. Mutta sitähän voi harjoitella, kaikilla vaan ei taida olla niin paljon mielenkiintoa. 😉

  Täytyykin hankkia uusin Ruoka & Viini käsiin. 🙂

 • Jenni sanoo:

  Maistettiin tosiaan sitä Cono Suria uudestaan, mutta olimme juuri syöneet vahvaa sinappikastiketta, joten vaikea varmuudella sanoa mitään. Toisella kierroksella maku oli pehmeämpi ja ei yhtään hapan.

  Lopulta kyse on juurikin hinta-laatu suhteesta. Kilpailu on kovaa Helsingissä.

 • Chez Jasu sanoo:

  Joo! Saanko mä tuollaisen punaisen (R 234, G 0, B 0)?

  Aivan käsittämätön kyllä tuo tarjoilijan käytös! Mitä ne sillä voitti, että ilmoittivat viinin olevan heidän mielestään kunnossa? Saivat vähän päteä ja kyykytettyä asiakasta. Uskomatonta!

 • Heleen sanoo:

  Minustakin on aika vaivaannuttavaa valittaa ravintolassa. Kerran suivaannuin aika monesta seikasta (aiheesta) eräässä ketjuravintolassa ja ilmaisukykyyni taisi vaikuttaa edellisiltainen Top Chef-jakso, jossa koko ajan hoettiin että ruoka on syömäkelvotonta :).
  Hienot jutut G&V:ssä, onnittelut! Punasipuli on niin kuvauksellinen! Lempparikasvis, kun olen joskus maalannut asetelmia.
  Kun kerran kohdalle osuu kunnolla korkkivikainen, sen tunnistaa jatkossakin. Korkissa voi haistaa maakellarin.

 • Kiva lukea muidenkin käynneistä Kappelissa. Tuo salaattikippo, täh?! Siika oli meilläkin superb, joten sitä siellä osataan valmistaa. Jos kaksin lähtee Kappeliin, niin valitsisin sen 2-hengen pöydän omassa pikkuruisessa lasierkkerissä (mutta näköjään ei kylmällä ilmalla jos ikkunoista vetää?), on niin söde 😀

 • Jenni sanoo:

  Chez Jasu saakoon punaisen pallukan! Teen sen tässä viikonloppuna.

  Heleen, lohdullista kuulla että muutkin kiemurtelee kun pitäisi valittaa. Helsingissä on muuten vaikea löytää kuvauksellisia vihanneksia jopa hallista tai torilta. Kaikista napsastaan ”turhat” lehdet ja juuret pois vaikka ne juuri tekevät niistä kauniita.

  Hyvä Jii ja Nti Papu, oletteko Jii vai Nti Papu? 🙂

  Rakennus on mieletön ja vastaavia lasiseiniä en muista että löytyisi muualta Helsingistä. Villapaita ja villasukat jalkaan niin tarkenee.

  Se salaattikippo olisi ok lounaan lisukesalaatiksi mutta ei sillä mitään virkaa ollut keskellä menuta. Kyllähän me ne syötiin ja ihan hyviä salaatinlehtiä ne oli 🙂

 • Nti tällä kertaa, mutkun yhteinen blogi niin yhteinen nimi, haha!

  Just tota; yhtäkkiä yhtenä ruokalajina salaatinlehtikippo design-menussa…juu-u.

 • Tuisku sanoo:

  Kappeli on mietityttänyt ja harmittanut mua monesti… Paikkana aivan upea, ja pohdiskeltiin miehen kanssa, että ainoita mestoja missä olisi Helsingissä mahdollisuutta useampaankin Michelin-tähteen (siihen kun tarvitaan sitten jo jotain spesiaalia puitetta), mutta HOK ei pysty ruuan laadun puolesta siihen :(. Jos vaan Kappeli olisi jonkin oikean ravintoloitsijan ja keittiömestarin käsissä… Haaveita…

  Ruoka on ollut mielestäni ihan käsittämättömän huonoa kun tuolla käynyt. Pöydällä seisonutta, kastikkeissa nahka jo tullut päälle, ja mautonta. Teki mieli lähettää takaisin, ja pyytää et saisko tuoreena kiitos. Mut ei ollut pokkaa.

  Kappelin uutta tulemista oikean keittiön ja tekijän turvin odotellessa!

 • JPK sanoo:

  Yhteensä 6 kertaa tullut Kappelissa syötyä. Pääasiassa on jäänyt hyvä ja ammattimainen kuva.

  Viime kerralla jokin mätti: Vaimoni medium luomuhärän pippuripihvi oli kypsä ja minulle tarjottiin saksalaistyylinen vehnäolut Lager-lasista. Sattumaako?

  En tiedä. Mutta kyllä tuolle oluen ja ruoan liitolle pitäisi tehdä jotain. Olutvaihtoehdot rajaavat ruokavalikoiman aivan liian suppeaksi. Esimerkiksi vastapäisessä Ravintola Ainossa on kerta kaikkiaan mestarillisesti löydetty kaikille alku-, pää- ja jälkiruoalle niiden kanssa täydellisesti sopiva olut.

 • Jenni sanoo:

  Tuisku, pahalta kuulostaa. Mun mielestä olisi järkevää miettiä kannattaako HOK:n paikan yrittää ”Michelin” tasolle esimerkiksi tälläisen Design Menun kautta. Toimisiko rehellisempi hyvin tehty bistro-tyylinen ruoka ja hieman suppeampi menu. En lähtisi myöskään osoittelemaan sormella keittiömestaria tms. Uskon että tässä on kyse suuremmista kokonaisuuksista joihin välttämättä yksi ihminen keittiössä ei voi vaikuttaa noinkin suuressa firmassa.

  Kappelilla on rakennuksen puolesta helsinkiläisten sympatia puolellaan. Toisaalta paikka oli täynnä testi-iltana joten ehkä turisteja riittää niin paljon että ei tarvitse enää parantaa. Yritimme mennä jo joulukuussa mutta emme saaneet pöytää muutaman päivän varoajalla.

  JPK: Viinin kanssa sama juttu kuin oluen. Design menun kylkeen ei oltu suunniteltu viinimenua tai siihen erityisesti sopivaa valko-tai punaviiniä. Olimme tarjoilijan suositusten varassa jotka tuntuivat aika yleispäteviltä. Tuo Bares Baltan valinta kylläkin meni lopulta aivan nappiin.

 • Jonna sanoo:

  Huomasin vasta nyt, että olet laittanut sponssi-pallukan laajemmin jakoon. Hienoa ja kaunis kiitos! Toivottavasti käytäntö leviää laajemminkin blogeissa.

 • Jenni sanoo:

  Tosiaan, bloggaajat saavat siis ottaa sponssipallukkani käyttöön jos haluavat! Musta versio löytyy suomenruokablogit.blogspot.com sivuilta. Itse alan käyttämään sitä vakituisesti blogissa. Aina kun mua lahjotaan 🙂

 • Norsupiirakka on niin törkeä, että sitä voi jo fanittaa. Pakko etsiä kaikki kuvat käsiin.
  Raskaasta kattauksesta en taas löydä mitään hyvää sanottavaa.

Jätä kommentti