Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Visit Kotka-Hamina

Auton nokka kohti Kotkaa! Peräpeilistä vilkutti flunssasta toipuva Herra Simpukka. Alunperin Kotkaan suuntautuva perhematka kutistui tyttöjen viikonloppureissuksi, mutta saimmepa hyvän syyn viettää kerrankin laatuaikaa ihan kahdestaan Minin kanssa. Kotka vakuutti perhekohteena siinä määrin, että tulemme vielä varmasti takaisin koko porukalla. Tämän kesän juttu on kotimaan lähimatkailu. Merellinen, puistopääkaupunki Kotka oli jäänyt itselleni vielä tuntemattomaksi yhtä mökkiviikonloppua lukuunottamatta. Hassua sinänsä, sillä Kotka on vain 130 kilometrin päässä Helsingistä itään. Bussilla pääsee näppärästi, mutta tällä kertaa matkasimme vuokra-autolla, jotta voisimme poiketa matkan varrella Malmgårdin tilalla ja Loviisassa. Tässä 13 x matkavinkit Kotkaan ja muutama tärppi Loviisaan!

Malmgårdin tila
Loviisan suunnalla poiketessa kävimme Malmgårdin tilalla santsaamassa luomujauhoja muinaisvehnistä. Puodissa iskee helposti jauhohulluus. Nytkin mukaan tarttui mm. spelt, emmer, herne, pizza- ja pastajauhoja. Jauhojen lisäksi puodissa myydään muita lähituottajien tuotteita ja Malmgårdin oman panimon maailman parhaaksi palkittuja oluita sekä virvokkeita. Kesän kuumin juoma on kuulemma Kuningatar Sour. Tilalla sijaitseva Malmgårdin kartano on hulppea yksityiskoti, jonne järjestetään suosittuja opastettuja kierroksia kesälauantaisin. Kartanon mailla voi rapsutella myös heppoja ja vuohia.

Loviisa ravintola

Ravintola Locale – Loviisa
Pizzatankkaus Loviisassa! Bistro-henkinen, Osteria Locale tarjoilee italialaista keittiötä paikallisista raaka-aineista Loviisan keskustassa. Lounasta ja illallista voi nauttia myös aurinkoisella terdellä. Tänne haluan vielä illalliselle ja Loviisassa viihtyisi muutenkin pidempään! Vanhat talot ovat upeita. Kahvit ja herkut kannattaa nauttia Tuhannen tuskan kahvilassa. Elokuun lopulla 28-29.8 järjestetään Loviisan Wanhat talot -tapahtuma.

Kotka hotelli

Perhehuone kaikilla herkuilla / Sokos Seurahuone Kotka
Saavuimme hotelliimme Sokos Seurahuoneelle Kotkan keskustaan. Riemunkiljahdukset olivat taatut, kun avasimme perhehuoneemme oven. Huoneesta löytyi lasten jättimäinen kerrossänky näköalalla puistoon ja Lauantai-karkkipussit, aikuisille muhkea, iso parivuode ja mikä parasta – kaksi kylpyhuonetta. Hotellin alakerrasta löytyy useampi ravintola. Illalla suuntasimme kahdeksannen kerrokseen saunaan kattoterassilla. Vuokrasimme hotellilta myös hauskat Kotka-fillarit yhdeksi päiväksi.

Kotka nähtävyydet

Vellamo & Tarmo jäänmurtaja
”Paras museo ikinä! Sika cool! 5/5!” Miniä ei meinannut enää saada pois Tarmo jäänmurtajan konehuoneesta. Merikeskus Vellamossa on vaihtuvia meriaiheisia näyttelyitä, mutta erityisesti päärakennuksen ulkopuolelle kesäksi parkkeerannut 114-vuotias jäänmurtaja oli erityisen viehättävä. Suosittelen ehdottomasti! Vellamon kattoa pitkin pääsee kipuamaan museokahvilaan ja ihastelemaan ylhäältä aukeavia merimaisemia.

Maretarium
Yleisöakvaario Maretarium on omistaunut suomalaisille kalalajeille ja vesistöille. Näyttely on sopivan kompakti ja vaihteleva lasten kanssa. Remontissa oleva kahvila avautuu uudistettuna heinäkuun 2021 alussa. Isoimman akvaarion remontti on viivästynyt koronatilanteen takia, mutta kalat on siirrettynä muihin akvaarioihin. Maretarium on sopivaa sadepäivänkin ohjelmaa. Kassalta voi ostaa eurolla kalanruokaa ja syöttää aulan kaloja. Varo etteivät ne nappaa sormesta kiinni!

Haukkavuoren näkötorni
Näe Kotka uudesta näkövinkkelistä! Haukkavuoren näkötorniin kapuaminen palkitaan upeilla maisemilla. Wanhaa jugendia henkivässä tornissa on kesän ajan nuorten Turvassa-taidenäyttely. Ei sisäänpääsymaksua.

Sapokan satama
Tiesitkö, että Kotkan keskusta sijaitsee itseasiassa Kotkansaarella? Niemen kärjestä löytyy Suomen Välimeren rantabulevardi, jossa on kiva istuskella, katsella ohi lipuvia veneitä, istahtaa satamakahvilaan ja nauttia jädet jäätelökioskista.

Posso
Kardinaalimoka: menin kutsumaan Instagramissa Kymenlaakson maakuntaherkkua possoa ”munkkipossoksi”. Onneksi kotkalaiset seuraajani korjasivat asian nopeasti. Toinen kotkalaisille pyhä asia on ”tuuri”, jota taas nimitin lautaksi ? Paikallistieto osasi myös kertoa, että oikeaoppisesti posso eli täkäläinen munkkipossu nautitaan Karhulan torilla. Posso on perinteistä munkkipossua ohuempi ja rapeampi, täytteenä omenahilloa. Parhaimmat paikalliset possot valmistaa joko Turkian leipomo tai Leistin leipomo -riippuen keneltä kysyy. Piipahdin Turkian leipomossa, jossa possoa myytiin mukaan jonoksi asti.

Kotka matkavinkit
Sapokan vesipuisto

Kotkasta puhuessa ei voi ohittaa Kotkan puistoja. Viime vuosikymmenien aikana Kotkasta on muovautunut Suomen puistopääkaupunki. Upeat puistot keskustan alueella ovatkin yksi Kotkan suosituimmista nähtävyyksistä.

Sapokan vesipuisto
Aina ei tarvitse lähteä kauas, päätyäkseen Liisa Ihmemaahan. Sapokan vesipuistosta ei löydy vesiliukumäkeä, vaan upea vesiputous. Rodot olivat näin kesäkuun puolessa välissä täydessä kukassa. Ehdottomasti käymisen arvoinen!

Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto on jättimäinen puistoalue meren rannalla. On puutarhaa, piknispottia, grillauspaikkaa (omat puut mukaan), uimaranta, skeittiramppi, uusi parkour-alue ja upeat merelliset maisemat. Matkaa puistoon on muutama kilometri keskustasta ja alue on laaja, joten suosittelen vuokraamaan pyörän tai tulemaan autolla pienten lasten kanssa.

Yrttipuutarha
Mikä aistien puutarhassa vanhassa linnakkeessa! Redutti Kotkan yrttipuutarha ja sen 100 yrttiä ja lääkekasvia olivat kauneimmillaan ilta-auringossa. Yrttipuutarha on aivan Haukkavuoren näkötornin kupeessa, joten koe samalla iskulla molemmat.

Kotka matkavinkit
Yrttipuutarha
Kotka
Kotka ravintolat

Ravintola Vausti
Perjantai-ilta ja päälle parempaa Seppälää! Ihan tippa tuli linssiin ravintolassa täynnä puheensorinaa, naurua ja hyvää ruokaa. Vausti on astetta fiinimpi ravintola keskustassa, mutta palvelu oli rennon ystävällistä. 3-ruokalajin yllätysmenu (45 €) sisälsi talon tervehdyksen ja kolme ruokalajia. Suosikki ruokalajini oli kampasimpukka cheviche, loput jätän teille yllätykseksi ? Seinän takaa löytyy juuri avautunut Bank-baari, jonka terassille suunnata aikuisten kesken.

Varissaari – ravintola Vaakku
Kehotan ottamaan kaiken irti Kotkan sijainnista meren äärellä. Onko upeampaa tapaa viettää ravintolailtaa kesäiltana kuin saaressa? Ei varmasti. 10 minuutin merimatka Varissaareen ravintola Vaakkuun taittui nopeasti tuurilla (suomeksi lautalla). Vaakku ravintolasta aukeaa panoraamaikkunat kolmeen ilmansuuntaan. Ravintolassa istuessa tuntuu kuin olisi lähes yhtä saariston kanssa. Hieno toteutus! Ravintola on astetta rennompi niin miljööltään, kuin ruoaltaan. Kolmen ruokalajin kesämenun (45 €) tähdeksi nousi kuha ja satokauden kasvikset. Viereisiin pöytiin kiikutetut rennommat burgerit ja tacot herauttivat myös veden kielelle. Ruokailun jälkeen Mini ehti pulahtaa iltauinnilla Varissaaren pienellä uimarannalla.

Kotka ravintola
Kotka nähtävyydet

Langinkoski – kahvila Dagmar
Kotimatkalla auto osoitti taas puolensa kun piipahdimme Langinkoskella, muutama kilometri keskustasta. Aleksanteri III rakennutti Langinkoskelle hulppean keisarillisen kalastusmajan aivan kosken äärelle. Kalastusmaja toimii nyt museona. Langinkoskelta löytyy kaksi kahvilaa. Ehdimme vetää vielä viimeiset herkut eli omenapiirakat napaan cafe Dagmarissa.

Kotka kahvila

Tekeminen ei Kotkasta tunnu loppuvan ja vielä jäi paljon nähtävää ja koettavaa seuraavalle visiitille. Visitkotkahamina.fi sivuilta löytyy kattavasti kaikki tarvittava reissun suunnitteluun. Verkkokaupassa voi tutustua aktiviteetteihin ja napata liput etukäteen mm. saaristoristeilylle, merijoogaan tai vaikka opastetulle puistokierrokselle. Hyvää reissua!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti