Skip to main content

Jos teille jää jotain käteen meidän Tanskan reissusta, niin toivon että se on tämä. ’Risalamande’ on käytännössä riisipuuro kermavaahdolla ja kirsikkakastike. Risalamande on tanskalaisten joulunajan herkku, jota tarjoillaan Kööpenhaminan hienoimmissakin ravintoloissa. Kermavaahto riisipuurossa kuulostaa kieltämättä hieman eksoottiselta, mutta tämä oli ehdoton tanskalaisen joulupöydän suosikkini.

Risalamande

0,5 l maitoa
3/4 dl puuroriisiä
25 g manteleita
1 tl vaniljasokeria (tai vaniljatanko)
2 dl kuohukermaa

2 tl perunatärkkelystä
2 rkl kylmää vettä
4 dl kirsikkamehua
1/2 dl säilöttyjä kirsikoita (siirapissa, ei siemeniä)

Lämmitä maito kattilassa vaniljatangon kanssa. Poista tanko ja lisää riisi. Vaihtoehtoisesti voit lisätä vaniljasokeria. Keitä hiljalleen noin 40 minuuttia (tai ohjeen mukaan). Laita valmis puuro kylmään ja vatkaa kermavaahto. Nostele kermavaahto jäähtyneen puuron sekaan.

Lämmitä kirsikkamehu ja kirsikat kiehuvaksi. Sekoita perunatärkkelys kylmään veteen ja lisää kastikkeeseen. Kiehauta nopeasti. Tanskassa kaupasta oli helppo bongata kirsikkakastikkeeseen tarkoitetut säilötyt kirsikat. Suomessa valikoima voi olla kehnompi. Pitänee tarkkailla säilykehyllyjä mikä on tilanne.

Tarjoile risalamande murskattujen manteleiden ja kylmän tai kuuman kirsikkakastikkeen kera.

Kokoa tanskalainen joulumenu:
pekoniin käärityt taatelit
karamellisoidut perunat
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

 • anna sanoo:

  Meillä kotona äidillä on ollut tapana tehdä appelsiiniriisiä tällä ohjeella. Olen aina kuvitellut sen olevan jonkinlainen suomalainen perinneruoka koska mummu sitä alunperin on tehnyt. Liekö sitten jostain adoptoitu meidän sukuun. Ja kaupassa myytävä Riisifrutti on vastaavanlainen maultaan.

 • Jenni sanoo:

  Useimmat appelsiiniohjeet eroavat risalamandesta; lähinnä riisinlaadussa ja jotkut ohjeet saattavat sisältää myös rahkaa. Appelsiiniriisiä varten keitetään siis tavallista riisiä, kun taas risalamandeen tulee riisipuuroriisi. Näin kyllä myös satunnaisia ohjeita puuroriisillä.

  Mutta totta että samantapaisia nämä ovat.
  Nopealla googlauksella en löytänyt tietoa appelsiiniriisin alkuperästä. Perinteinen jälkiruoka kumminkin joka on päässyt unohtumaan. Muistelisin että sitä oli toisinaan koulussa jälkkärinä ja en välittänyt niistä napakoista riiseistä kerma-rahkan joukossa 🙂

 • Pille sanoo:

  (Sorry for the English-language comment – I read Finnish, but don't write). I've been making risalamande for Christmas ever since 1992 or so – I was exchange student in Denmark back then and fell in love with this simple pudding. Here's my version: http://nami-nami.blogspot.com/2007/01/something-danish-risalamande.html

  What I find intriguing is the importance of rice during Christmas in all of the Nordic countries – there's the orange-rice pudding (rice a la Malta) in Sweden, the rice pudding with warm cherry compote in Denmark, and then there's Viktorian kisselli in Finland (though I'm not sure it's eaten during Christmas?).

  But then it makes sense – rice was an expensive imported ingredient in the old days, so it was served on special occasions, like Christmas. Plus it's a thrifty way of using up leftover rice porridge and dress it up as an elegant dessert 🙂

Jätä kommentti